Participanti & Proiecte
10 ani de United Way Romania
|
Organizator: United Way Romania |
|
Categorie: Programe |
Prin United Way se pot mobiliza foarte multi actori comunitari: persoane private, ONG-uri, organizatii care sa abordeze unele dintre cele mai grave probleme ale comunitatii. Spectrul problemelor ca analfabetismul sau lipsa unui spatiu de locuit este atat de mare incat nici o organizatie nu poate rezolva problema de una singura. Doar lucrand impreuna, punand laolalta resursele investindu-le acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, obtinem cel mai mare impact .United Way identifica nevoile comunitatii, stabileste prioritatile si programele inspre finantare, reduce costurile cu strangerea de fonduri a altor proiecte si organizatii eficientizand astfel raportul resurse/costuri.
| Scopul programului
Obiectivele United Way sunt:
Sa implicam un numar cat mai mare de companii si persoane private in activitati de responsabilitate sociala, sa contribuim la intarirea societatii civile din Romania si in special a serviciilor sociale prestate de ONG-uri pentru a promova sustenabilitatea si pentru a oferi servicii de inalta calitate membrilor comunitatii, sa promovam transparenta si profesionalismul, sa sprijinim institutiile guvernamentale in efortul lor de a construi societatea civila si o comunitate prospera.
| Aria geografica
United Way actioneaza in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara. Si-a inceput activitatea acum 10 ani in Bucuresti la initiativa unor companii private si a unor oameni de afaceri care au fost convinsi ca modelul promovat de United Way cu succes in alte tari, se va bucura si aici de o participare activa a comunitatilor prin companii, voluntari si donatori. United Way avea deja o vechime de aproape 120 de ani in lume si reusise sa mobilizeze cu succes comunitatile in peste 40 de tari si se remarca printr-o trasparenta totala a operatiunilor de la selectia de proiecte sociale si monitorizarea lor, desfasurate cu ajutorul voluntarilor (angajati ai companiilor partenere) ; pana la sistemul de strangere de fonduri care utilizeaza donatiile salariale lunare usurand astfel procesul pentru donator. United Way reusea cu succes sa implice companiile si voluntarii atat in luarea deciziilor ( selectia de proiecte) cat sustinerea lor prin sponsorizari si donatii. De aceea s-a infiintat in iunie 2004, United Way Romania ca fundatie romaneasca, afiliata la United Way Worldwide, SUA. In cei 10 ani in Romania, United Way a evoluat de la o organizatie care sustine proiecte sociale intr-un facilitator social care strange in jurul sau comunitatea :ONG-uri, autoritati publice, companii si voluntari) pentru a identifica cele mai importante nevoi si pentru a gasi, tot impreuna cu aceasta solutia rezolvarii lor. Functionarea neintrerupta timp de 10 ani, numarul mare de parteneri dar si de voluntari pe care i-am mobilizat ne-au aratat cat de mare nevoie de ajutor au comunitatile.
| Rezumat
Istoria United Way a inceput in SUA in 1887 cand un grup de oameni responsabili au fondat aceasta organizatie care intre timp a dobandit dimensiuni internationale si se regaseste in 42 de tari pe 6 continente. Intemeietorii organizatiei si urmasii lor au constientizat nevoia de a pune laolata resursele disponibile pentru a rezolva problemele comunitatilor. Baza credintei noastre este ca toata lumea merita sanse egale de a avea o viata buna: o educatie de calitate care conduce la un loc de munca bun, la un venit suficient pentru a intretine o familie la pensie si o stare buna de sanatate. Interventia noastra a devenit tot mai consistenta cu ajutorul celor peste 50 de companii partenere si al celor 950 de voluntari, am ajuns in 2013 sa ajutam peste 7.800 de beneficiari. Viziunea United Way a evoluat si ea in cei 10 ani si ne-am asumat rolul de facilitator comunitar intr-un efort de mobilizare mai eficienta a tuturor resurselor comunitatii. Mai mult decat atat, United Way a sustinut conversatii in comunitate in 2013 pe tema educatiei, sanatatii si a integrarii socio-economice, reusind sa aduca la aceeasi masa autoritati locale ( primarii, scoli), ONG-uri, parinti, elevi, studenti, mass-media, si pensionari pentru a stabili care sunt cele mai strigente probleme din acest domeniu. Acestea au pregatit drumul pentru proiectele integrate ale United Way: interventie concentrata asupra copiilor in dificultate, familiilor, profesorilor si scolilor si a proiectelor realizate in parteneriat public privat ( crearea de after-school in parteneriat cu Primaria Cluj-Napoca)
| Date beneficiari
Beneficiarii directi al United Way Romania sunt 7.800 de copii şi tineri, familii şi vârstnici care se confruntă cu probleme sociale - de educaţie, de sănătate sau economice. Astfel,4.600 de copii au fost sprijiniţi să îşi continue studiile şi să fie mai sănătoşi; 2.000 de tineri şi adulţi din familii sărace au învăţat o meserie şi au devenit independenţi financiar; 1.200 de vârstnici şi pacienţi suferind de boli grave au primit îngrijiri sociale şi medicale necesare unui trai decent.
Acoperim o sfera larga de servicii si beneficiari si intervenim acolo unde este cea mai mare nevoie, asigurandu-ne ca ajutam persoanele dezavantajate sa primeasca asistenta sociala necesara pentru a traversa o perioada dificila din viata si le sustinem sa devina independente.
| Rezultatele programului
In 2013 United Way a reusit sa:
Actioneze cu succes in 3 comunitati locale: Bucuresti, Cluj si Timisoara;
Sa sustina un numar total de 35 proiecte si peste 7.800. beneficiari din domeniile amintite anterior;
A adus laolalta mari companii (peste 50) si alti actori locali ( primarii, scoli) pentru rezolvarea problemelor comunitare;
A mobilizat o suma de 2.2 milioane lei in campania de strangere de fonduri;
A avut 34 de donatori nivel Leadership ( contributie anuala >1.000 $) si 5 donatori de nivel Tocqueville ( donatie individuala >10.000 $);
A mobilizat un numar de 950 de voluntari;
A mobilizar 747 voluntari intr-un singur eveniment ( Day of Action 2013);
A lansat primul proiect integrat “Invata sa reusesti” cu interventie concentrata atat asupra copilului, cat si a parintelui, profesorului, comunitatii;
A lansat primul proiect de prevenire a abandonului scolar in parteneriat public-privat “Scoala dupa Scoala” in parteneriat cu Primaria Cluj-Napoca si Fundatia Crestina Diakonia.
| Bugetul programului (in RON)
4100000,00
| Parteneri
Unul dintre obiectivele United Way Romania este pe de o parte sa mobilizeze cat mai multe resurse existente, prin implicarea unui numar cat mai mare de companii si persoane private in activitati de responsabilitate sociala contribuind astfel la intarirea si consolidarea societatii civile din Romania. United Way parteneriaza cu peste 50 de companii care contribuie financiar prin efort propriu (sponsorizari) si al propriilor angajati (donatori individuali) la sustinerea celor mai eficiente programe sociale care schimba in bine viata a peste 7.800 de beneficiari. Companiile partenere in 2013 au fost: 3M, Accenture, Achieve Global, Allianz-Tiriac Asigurari, AROBS Transilvania Software, BIHM, Bucharest Running Club, BNP Paribas - Leasing Solutions, BNP Paribas Cardif, British American Tobacco, Canadian Embassy, Citi Group, CMS Cameron McKenna, Coty, Dacris, Deloitte, Deltatel, DLA Piper, Double Tree by Hilton, Electronic Arts, Electronic Arts, Eli Lilly, Ericsson, EXL Services, Freescale, Genpact, GSK GlaxoSmithKline, GSK GlaxoSmithKline Consumer Hilton, Hampton by Hilton, HP ROMANIA, HP GEBOC, IBM, Johnson Wax, JW Marriott, Kinstellar, KPMG, LeasePlan, Linde, Metro, Microchip, Microsoft, NHR Agropartners,Radisson SAS, Raiffeisen Bank, Raiffeisen Asset Management, Raiffeisen Leasing, Saatchi & Saatchi, TNT, Ursus, Volksbank, Wave Division, Xerox 3.200 dintre angajatii acestor companii sunt donatori United Way si contribuie prin donatii salariale lunare sau anuale si sustinand astfel servicii sociale de calitate pentru persoane dezavantajate.
| Website-ul programului
www.unitedway.ro