Participanti & Proiecte
Young Entrepreneurs for Sustainability (YES)
|
Organizator: Junior Achievement Romania |
|
Categorie: Programe |
Din evaluarea calitativa a programului de antreprenoriat efectuata in anul scolar 2009 - 2010 in randul a 106 profesori, a rezultat nevoia unui program de educatie antreprenoriala adaptat resurselor si oportunitatilor din mediul rural si mic urban, care sa promoveze spiritul antreprenorial in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani. In plus, corespondenta dintre baza teoretica a educatiei economico-financiare in scoala si pregatirea practica a tinerilor pentru realitatea economica, lipsa componentei de orientare profesionala bazata pe nevoile pietei in invatamantul public, slaba dezvoltare a spiritului antreprenorial si a competentelor transferabile in cadrul curriculei din scolii, reprezinta principalele nevoi pe care le are in vedere JAR prin programul Y.E.S.
| Scopul programului
Scopul programului este dezvoltarea antreprenoriatului in randul tinerilor din mediile rural si mic urban dupa principiul “learning by doing”, cu sprijin din partea profesorilor si al comunitatii de afaceri.
In anul scolar 2010-2011 Y.E.S si-a propus sa ofere cursuri de educatie antreprenoriala pentru minim 80 de scoli din comunitati mici unde domeniul nu este acoperit de curricula; sa invete in jur de 4000 de liceeni cum functioneaza o afacere si mecanismele cerere/oferta in economia de piata si sa creeze retele de profesori si elevi pentru a facilita schimburi de experienta.
| Aria geografica
Localitati cu o populatie mai mica de 50.000 de locuitori (75 in total, pe toata durata programului): Alesd, Beius, Brad, Branesti, Buzau, Calarasi, Campia Turzii, Campulung, Campulung Moldovenesc, Caracal, Carei, Castelu, Cernavoda, Cisnadie, Codlea, Copsa Mica, Corod, Costesti, Cugir, Curtea de Arges, Dorna Candrenilor, Dragasani, Dumbraveni, Falticeni, Fetesti-Gara, Filiasi, Gurahont, Halanga, Harlau, Horezu, Mangalia, Medgidia, Miroslava, Negresti, Ocna Mures, Onesti, Pascani, Petrosani, Pucioasa, Raducaneni, Reghin, Rosiori de Vede, Rovinari, Sangeorz-Bai, Scornicesti, Seini, Sighetu Marmatiei, Stei, Targu Frumos, Targu Neamt, Tarnaveni, Toplita, Vadu Crisului
| Rezumat
Mediul rural si mic urban este cel mai vulnerabil la schimbarile socio-economice, iar dependenta de angajator, rata crescuta a somajului in special in randul tinerilor si lipsa formarii antreprenoriale inca din timpul scolii, fac din initiativa JAR o necesitate: Young Entrepreneurs for Sustainability (Y.E.S.) este un program educational de tipul learning by doing pentru educatie economica si antreprenoriala in scolile din mediul rural si mic urban (localitati sub 50.000 de locuitori) sustinut financiar de Romanian-American Foundation si lansat in anul scolar 2009-2010. Activitatile programului promoveaza folosirea resurselor locale si a culturii antreprenoriale, pentru a raspunde nevoilor de pregatire a tinerilor din comunitatile economice locale, oferindu-le experienta de a gestiona propria afacere, cu sustinerea profesorilor si a consultantilor voluntari din mediul de afaceri local. Pentru elevii din zonele amintite, programul este unica experienta reala de antreprenoriat prin care au putut transforma o idee de afacere intr-un pilot sau start-up impreuna cu prietenii si colegii si in competitie cu alte echipe din Romania si apoi Europa.
Programul a crescut din 2009 pana in prezent, incluzand 85 de scoli participante din 75 de orase din toata tara, peste 2400 de elevi (2010) si peste 4800 de elevi (2011), 152 de profesori in 2011 (cu 92 mai mult decat in 2010), avand un buget de 256.550 dolari pe ultimii doi ani scolari. In total, 150 de mini-companii au participat la targuri locale si nationale unde si-au prezentat si vandut produsele si serviciile.
| Date beneficiari
Beneficiarii directi sunt elevii cu varste intre 15 si 19 ani si cadrele didactice care predau in general discipline socio-umane din scoli aflate in comunitati din mediile mic urban si rural (75 de localitati din 30 de judete). In 2010, proportia scolilor urban/rural a fost de 25/17, iar in 2011 64/21, mai multe scoli din zone cu profesori beneficiari ai programului in primul an fiind atrase si in anul urmator. Dupa etapa de informare, JAR a distribuit materiale de educatie antreprenoriala tuturor profesorilor inscrisi in program pe platforma online, oferindu-le training si asistenta online, prin telefon si in persoana. Prin competitiile, evenimentele locale si nationale si vizitele de monitorizare regulate, participantii au fost responsabilizati si incurajati, astfel incat in fiecare an numarul lor a crescut de mai bine de doua ori.
| Rezultatele programului
Y.E.S a reusit in anul scolar 2010-2011 sa atraga 152 de profesori, din 85 de scoli, aflate in 75 de comunitati rurale si mic urbane. Programul a fost astfel implementat pentru 4871 de elevi de liceu. Acestia au inregistrat pe site-ul competitiei www.companiaanului.ro, 132 de companii, dintre care 34 au ramas la nivel de plan de afaceri, 18 la nivel de prototip, 80 din ele avand activitate economica, participand la 9 targuri locale unde au prezentat si vandut produse/serviciile (de la genti hand-made, gadget-uri IT sau produse din materiale reciclabile pana la servicii de promvoare turistica, organizare de eveimente, activitati de reacreatie, aranjamente florale sau catering). Rezultatele au intrecut asteptarile initiale: in al doilea an de implementare, numarul de scoli si elevi beneficiari ai programului a fost mai mult decat dublu, iar elevii au castigat incredere in afacerile lor prin vanzarile reale ale produselor si serviciilor mini-companiilor infiintate in cadrul targurilor locale. De asemenea, au fost intarite retelele create in anul anterior pentru a facilita schimbul de informatii si experienta (prin conferinta YES din septembrie 2011, platforma programului prin care elevii au primit stiri si informatii legate de program si prin competitia nationala. Profesorii au putut observa progresul echipelor coordonate (prin intermediul platformei de lucru) si oferi feedback si materiale ajutatoare. In plus JAR a sustinut participantii remarcabili, in a participa la evenimente nationale (targuri de inventica) si internationale (vizita la PE si tabara Eco-Camp, Bulgaria.
| Bugetul programului (in RON)
821000
| Parteneri
Romanian American Foundation (RAF): finantator si partener principal; Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului: partener Junior Achievement Romania in baza protocolului 10184/14.05.2003 prin care organizatia poate implementa programele educationale in scolile publice si private din Romania; Inspectoratele scolare din Romania prin intermediul carora JAR transmite informatii catre scoli; Scolile din cele 75 de orase si sate in care a fost implementat programul; Companii si institutii locale care au oferit consultanta gratuita prin intermediul voluntarilor la clasa.
| Website-ul programului
www.yes.org.ro