Participanti & Proiecte
FabLab Salt spre Viitor
|
Organizator: Fundatia Terre des hommes |
|
Categorie: Proiecte pentru Tineret |
Proiectul a fost justificat în primul rând de lipsa educației adaptate la nevoile tinerilor în România, în special în zonele dezavantajate, unde copiii și tinerii nu-și pot completa educația formală sau primi orientare profesională adecvată. În cadrul unei consultări, sute de copii din județul Bacău arătaseră că au nevoi strâns legate de contextul școlar, de dotări și educație adaptată. Pentru tinerii privați temporar de libertate viitorul este cu atât mai incert. Reintegrarea socială este extrem de dificilă în lipsa unor competențe utile, fiindcă au acces la foarte puține activități de dezvoltare a capacităților lor personale sau profesionale.
În august 2020, în centrele educative şi centrele de detenţie din sistemul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) se aflau 246 de minori și 275 de tineri.
| Scopul proiectului
Obiectivul principal a fost ca toți tinerii implicați (atât din Liceu, cât și din Centrul Educativ) să își dezvolte abilități de bază - să învețe să lucreze în echipă, să ducă la bun sfârșit proiecte; să respecte un program, un set de reguli de utilizare. Abilitățile urmau să se formeze în întregime în cadrul FabLab-ului, unde urmau să opereze echipamente tehnologice moderne, să creeze cu mâinile lor obiecte. Fiind un mod intuitiv și atractiv de învățare, un FabLab este accesibil și tinerilor care se simt mai puțin confortabil în educația formală sau au puține cunoștințe formale.
| Aria geografica
Târgu Ocna
| Rezumat
Așa cum îi arată și numele, FabLab-ul de la Târgu Ocna s-a vrut un Salt spre Viitor pentru tinerii din localitate, în special pentru cei din Centrul educațional, din Liceul Tehnologic din localitate și celor de la Școala de Agenți.
FabLab-ul gândit și creat de Fundația Terre des hommes este un spațiu educațional dotat cu echipamente tehnologice moderne ( imprimante și scannere 3 D, echipamente din zona mecanicii auto, mașini de brodat digitale sau cutter plotter), pe care tinerii au învățat sau vor învăța să le folosească, apoi să proiecteze și producă obiecte ei înșiși, să dezvolte abilități de bază - să lucreze în echipă, să ducă la bun sfârșit proiecte. „Saltul” se va întâmpla atunci când ei vor avea un acces mai ușor pe piața muncii, datorită abilităților și cunoștințelor dobândite astfel (aceste echipamente sunt utilizate în prezent în numeroase industrii).
Totul a pornit de la nevoia tinerilor privați de libertate care au puține șanse de reintegrare socială în lipsa competențelor tehnice cerute acum de piața muncii. Conform unor estimări ale Administrației Naționale a Penitenciarelor, gradul de recidivă în rândul persoanelor private de libertate este de 40%, în absența oportunităților pe piața muncii. Parteneriatul Fundației cu Liceul Tehnologic unde a fost creat FabLab-ul a făcut posibilă deschiderea lui pentru toți elevii acestuia (450) și a contribuit în același timp la ideea de reintegrare a „colegilor” lor privați de libertate.
Proiectul a fost lansat și pilotat de Fundație, însă FabLab-ul rămâne în funcțiune timp de 5 ani, în gestiunea Liceului. Numele FabLab-ului (Salt spre viitor) este și o aluzie la domeniul care în trecut oferea un viitor pentru o mare parte dintre localnici: exploatarea sării (salt). Tinerii au acum o alternativă, în tehnologie.
| Date beneficiari direcţi
Participanții direcți la activități au fost 15 elevi ai Liceului Tehnologic Târgu Ocna și 11 persoane din staff (2 reprezentanți ai Centrului Educativ, 3 ai Școlii de Ofițeri și 6 profesori ai Liceului)
| Activitati
În primă fază au fost organizate inițial întâlniri cu Administrația Națională a Penitenciarelor și cu Centrul Educațional din Târgu Ocna, cu tineri și autorități locale, cu antreprenori, pentru a defini profilul socio-economic al beneficiarilor și activităților. De asemenea, scopul a fost de a stabili parteneriate și a determina resursele și echipamentele necesare în proiect.
Apoi au fost identificate mai multe variante de spații posibile în Târgu Ocna, dintre care a fost ales cel al Liceului Tehnologic, care a însemnat accesul la un număr cât mai mare de beneficiari.
Au fost achiziționate și instalate echipamente în FabLab, în urma consultării specialiștilor și a partenerilor locali : imprimante și scannere 3 D, echipamente din zona mecanicii auto, mașini de brodat digitale sau cutter plotter.
În septembrie 2020, odată ce spațiul FabLab-ului a fost amenajat, expertul tehnic a început formarea angajaților din Centrul Educativ Târgu Ocna. Aceștia au învățat să utilizeze echipamentele și să desfășoare activități de training cu tinerii în cadrul FabLab-ului. Personalul a fost format în utilizarea a trei metodologii– practici childfriendly , Mișcare, Joc și Sport, elemente vocaționale
Din decembrie 2020, „stafeta” a fost predată profesorilor si unui grup de elevi care au fost formati pentru a transmite mai departe cunostintele colegilor, respectiv altor elevi. FabLab-ul conceput de Fundația Terre des hommes este gândit să funcționeze timp de cinci ani.
| Rezultatele proiectului
O parte dintre tinerii privați de libertate din Centrul Educațional Târgu Ocna + o parte dintre elevii de la Liceul Tehnologic + personalul implicat în proiect (profesori și personal din Centru) au fost inițiați în operarea echipamentelor din FabLab : imprimante și scannere 3 D, echipamente din zona mecanicii auto, mașini de brodat digitale sau cutter plotter.
Cursurile au explicat în primă fază ce este un FabLab, care sunt principiile de funcționare ale imprimantelor 3D și cum se pot crea obiecte. 15 tineri din liceu au avut acces direct la cursuri (în perioadele când restricțiile au permis acest lucru) și creat propriile obiecte și măști de protecție, ba chiar și mărțișoare.
O serie de 54 de video-tutoriale au fost transmise centrelor din proiect pentru ca toți tinerii să aibă acces la aceste cursuri.
| Bugetul
638000
| Parteneri
Centrul educațional Târgu Ocna, Școala Națională de Pregătire a Agenților, Liceul Tehnologic Târgu Ocna
| Website proiect