Participanti & Proiecte
#NoiFacemUnSpital – Primul Spital de Copii din România construit exclusiv din donații și sponsorizări
|
Organizator: Daruieste Viata |
|
Sectiune: Artă și cultură |
Pe Secția de Onco-Pediatrie a Spitalului Marie Curie din București, unul dintre cele mai mari spitale din țară, 30 de copii și 30 de părinți folosesc două toalete și un duș la capătul holului. Nu există spații dedicate copiilor și nu există spațiu pentru ca părinții să stea alături de copiii lor. Mulți dintre adulți dorm pe scaune sau pe podea, mai multe luni la rând. În plus, deoarece niciun spital nu oferă tratament multidisciplinar, adeseori copiii sunt transferați către mai multe spitale sau trimiși în străinătate.
Pentru a identifica nevoile beneficiarilor, am efectuat o serie de ateliere, în care mai mulți psihologi, antropologi, designeri de jocuri și arhitecți au discutat cu părinții, copiii și cadrele medicale, pentru a afla cât mai multe despre viața lor în spital.
| Scopul proiectului
Am început în 2015, din dorința de a îmbunătăți condițiile de tratament de la Marie Curie. Ne-am propus să creăm un loc în care copiii să-și poată trăi mai departe copilăria, în timp ce sunt tratați pentru boli dintre cele mai grave. Să creăm premisele unui mod de lucru multidisciplinar, în care pacientul să se afle în centrul tuturor îngrijirilor și bunăstarea lui să fie scopul absolut. În plus, am dorit să construim un Spital la standarde europene, folosind norme actuale și respectând circuitele medicale adecvate, în care cadrele medicale să-și poată face meseria așa cum visează.
| Acoperire
București
| Rezumat
Pentru prima dată în România, un ONG a construit un spital de la zero, exclusiv din donații și sponsorizări. În contextul în care statul român nu a construit nimic în domeniul oncologiei pediatrice în ultimii cincizeci de ani, Dăruiește Viață și-a asumat misiunea de a ridica primul Spital de Copii construit exclusiv din donații și sponsorizări. Spitalul de Copii care va oferi îngrijire multidisciplinară copiilor cu boli grave.
Proiectul a început în 2015, din dorința de a îmbunătăți condițiile de tratament de pe Secția de Onco-Pediatrie a Spitalului Marie Curie din București, unde 30 de copii și 30 de adulți împart doar două toalete la capăt de hol și un duș. Infrastructura veche a clădirii nu ne permitea adăugarea de grupuri sanitare în saloane, astfel că am decis extinderea proiectului. Astfel, ceea ce a fost gândit inițial ca o clinică a devenit un Spital în toată puterea cuvântului - Primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România. Spitalul înseamnă o construcție de aprox. 12.000 mp, care se întinde pe 9 niveluri și are o capacitate de aprox. 140 de paturi.
Clădirea va găzdui: primul Departament de Radioterapie pentru copii din România (două buncăre), o secție de Terapie Intensivă cu saloane de un singur pat, un Bloc Operator modern cu 5 săli de operație, o secție de Oncologie, o secție de Hemato-Oncologie, inclusiv 5 camere curate pentru transplant, o secție de Neurochirurgie și o secție de Chirurgie.
| Date beneficiari direcţi
Beneficiarii direcți ai proiectului sunt copiii tratați la Spitalul Marie Curie, părinții lor (care vor fi internați împreună cu copiii, beneficiind astfel direct de noile condiții de tratament) și cadrele medicale angajate - estimativ 5000 de persoane.
| Activitati
Am pornit cu ideea de a construi de la zero o clinică nouă, de trei etaje, care să deservească doar Secția de Onco-Pediatrie. Însă nevoile echipei medicale și mobilizarea incredibilă a donatorilor ne-au permis să extindem proiectul. Astfel, ceea ce a fost gândit inițial ca o clinică a devenit un Spital în toată puterea cuvântului.
Fundația Spitalului a fost turnată în anul 2018, iar lucrările de construcție s-au terminat în anul 2022, incluzând o centrală termică și un centru de date. Apoi s-a trecut la mobilarea spațiului și la testarea instalațiilor, urmând faza de recepție a clădirii. În anul 2023, clădirea a fost evaluată de instituțiile abilitate, care au efectuat recepția, iar în prezent ne pregătim de donarea Spitalului către instituțiile statului.
Astăzi, Spitalul înseamnă o construcție de aprox. 12.000 mp, care se întinde pe 9 niveluri și are o capacitate de aprox. 140 de paturi. El va găzdui primul departament de Radioterapie pentru copii din România (cu două buncăre), Secție de Terapie Intensivă cu saloane de un singur pat, Bloc Operator modern cu 5 săli de operație, Secție de Oncologie, Secție de Hemato-Oncologie, inclusiv 5 camere curate pentru transplant, Secție de Neurochirurgie și Secție de Chirurgie.
| Rezultatele proiectului
Cum arăta situația înainte:
- o secție de oncologie pediatrică cu 31 de paturi;
- toalete la comun;
- pe același palier cu o secție de ORL;
- o clădire construită în anii 1970;
- lipsă de protocoale medicale și abordare multidisciplinară.
Ce aduce investiția noastră:
- primul departament de radioterapie pediatrică din țară: două buncăre la subsol, plus spații de pregătire pacienți;
- spațiu pentru un nou RMN și un nou CT, cu spații dedicate anestezierii pacientului copil;
- oncologie: ambulator și internare continuă (parter și etaj 1);
- hemato-oncologie: saloane și 5 camere sterile (etaj 3);
- chirurgie, neurochirurgie;
- terapie intensivă cu saloane de o singură persoană;
- bloc operator cu 5 săli de operație;
- spații dedicate pentru relaxare (cinema, bibliotecă etc.);
- abordare multidisciplinară;
- saloane cu băi proprii și paturi pentru părinți.
Dincolo de toate cele de mai sus, însă, principalul beneficiu al proiectului este existența unui spațiu modern, prietenos și la standarde occidentale în care să fie tratați pacienții. Acum, părinții vor avea la dispoziție un spațiu pentru ei înșiși, unde pot realiza diverse activități, inclusiv să-și continue viața profesională, să socializeze sau să se relaxeze, iar cadrele medicale vor dispune și ele de spații multifuncționale în care să poată socializa și unde consolidarea echipelor să fie încurajată.
| Parteneri
Dăruiește Viață, Spitalul de Copii Marie Curie, Tesseract, IMSAT, Grit, COS, TPF, consultanți internaționali, Mastercard, OMV Petrom, mass media
| Despre organizator
De peste 10 ani, Dăruiește Viață reformează sistemul medical românesc, aducând speranță și arătând că se poate. De la înființarea sa, Asociația a investit, în peste 35 de proiecte, 60 mil. € în sistemul medical, fonduri strânse de la peste 500.000 de donatori persoane fizice și peste 8.000 companii. Cu ajutorul acestora, clădim și reclădim secții, spitale și speranțe, conducem bătălii de idei, adunăm reputație, experți adevărați, fonduri și apărăm drepturi, principii sau vieți.
| Website proiect
https://www.daruiesteviata.ro/proiecte/noifacemunspital-primul-spital-national-de-copii-pentru-cancer-boli-grave-si-trauma