close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Susținerea participării la educaţia de bază pentru copiii defavorizaţi



| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Categorie:
    Educație, Învățământ, Cercetare
| Problema de fond
    La începutul anului 2020, 1.200.000 de copii erau în risc de sărăcie și excluziune socială (INS,),275.000 de copii ( 7-17 ani) nu mergeau la școală, iar 45.000 de copii, în medie, abandonau scoala/an. Pandemia s-a resimțit puternic în rândul comunităților defavorizate și a adâncit inechitățile și vulnerabilitățile existente. In urma suspendarii a numeroase activitati economice, mulți părinți au rămas fără venituri și au avut mari dificultăți în a-și procura alimente și produse de bază. In cc priv accesul la educatie, un studiu realizat de SCR la finalul lui aprilie a evidentiat că pentru lecțiile online in majoritatea familiilor câte 2 sau trei frati au fost nevoiți să utilizeze un singur telefon, așteptându-și rândul pentru a se conecta. Copiii au fost afectati si emotional, simtindu-se tristi, furiosi, si anxiosi

| Scopul proiectului
    Scopul –prevenirea abandonului școlar și a excluziunii sociale a copiilor vulnerabili prin oferirea de sprijin social și educational și determinarea autorităților să își intensifice eforturile pentru redeschiderea școlilor în siguranță.
Obiective - Acordarea de servicii de pregătire școlară, direct sau de la distanță, suport emoțional și îndrumare, activități de educație nonformală pentru copiii vulnerabili; oferirea de echipamente IT și instruire pentru folosirea lor; conștientizarea și consilierea autorităților pentru redeschiderea școlilor în siguranță


Susținerea participării la educaţia de bază pentru copiii defavorizaţi Susținerea participării la educaţia de bază pentru copiii defavorizaţi Susținerea participării la educaţia de bază pentru copiii defavorizaţi

| Aria geografica
    București, Pitești, jud. Argeș, Prejmer și Brașov jud. Brașov, Reșița jud. Caraș Severin, Constanța și Mangalia jud. Constanța, Ciurila jud. Cluj, Târgoviște jud. Dâmbovița, Craiova jud. Dolj, Lupeni și Petrila jud. Hunedoara, Iași jud. Iași, Tg. Mureș, Sighișoara, Bahnea și Idiciu jud. Mureș, Piatra Neamț, jud. Neamț, Suceava jud. Suceava, Timișoara jud. Timș, Negrești jud. Vaslui

| Rezumat
    În contextul pandemiei SARS-CoV-2, persoanele vulnerabile (copii și familii cu nivel socio-economic scăzut, copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate) au fost expuse, o dată în plus, riscurilor și marginalizării.

Întreruperea procesului educativ obişnuit a determinat consecinţe grave asupra copiilor vulnerabili socio-economic (peste o treime dintre copii trăiau sub pragul sărăciei în 2019) și a celor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, conducând la creşterea decalajului educaţional fată de ceilalţi copii. Vulnerabilitatea socio-economică existentă s-a adâncit având în vedere că o mare parte a părinţilor, angajaţi în slujbe sezoniere, în România sau în alte ţări, şi-au pierdut slujbele.
În 2020, activitățile de susținere a participării la educaţie și prevenire a abandonului școlar s-au adresat atât copiilor și familiilor acestora, dar și școlilor și autorităților, aflați într-o situație fără precedent.
Astfel, 7.000 de copii au beneficiat de sprijin educațional: pregătire școlară suplimentară, direct sau de la distanță (online/telefonic, prin echipamente IT sau cu ajutorul fișelor de lucru), suport emoțional și îndrumare, educație nonformală. 5.400 de părinți au primit sprijin material de urgență (tichete sociale, alimente și produse de igienă) și servicii sociale.
55.800 de elevi au beneficiat de condiții mai bune pentru începerea anului școlar și de metode de lucru online îmbunătățite, prin intervenții în 198 școli: dotarea cu echipamente IT, igienico-sanitare, formarea profesorilor, informare și consiliere. 3.500 de copii au primit tablete cu abonament la internet. Au fost organizate sesiuni de informare și suport pentru autoritățile locale 135 de localități.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii directi sunt 62.800 de copii din grupuri vulnerabile și familiile acestora: 7.000 de copii al căror acces la educație a fost suspendat pe perioada carantinei au beneficiat de pregătire școlară suplimentară, școli de vară și servicii sociale ;Parinti – 5.400; 55.800 de elevi au beneficiat de condiții mai bune pentru începerea anului școlar 2020-2021 și de metode de lucru online îmbunătățite, prin intervenții de dotare cu echipamente IT, materiale igienico-sanitare, formarea cadrelor didactice, informare și consiliere în 198 de școli. Dintre aceștia, 3.500 de copii au primit tablete cu abonament la internet. Specialisti participanti la sesiuni de formare – 500; Ca urmare a campaniei #SALVEZCUPOVESTI 34 de vedete au atras atentia asupra dreptului la educație al copiilor defavorizați, citind câte o poveste. Vocile lor au ajuns la 2,400,405 de persoane pe facebook, iar pe contul de Instagram al Salvati Copiii, clipurile au adus 71.500 de vizualizări. Campania de strângere de fonduri și awareness Primiți cu zoomlindul? cu ajutorul EduRobot a ajuns la: Smiley, Loredana, Horia Brenciu, Inna, Marius Moga, Randi, BROMania, Andreea Balan, Jazzy Jo, Alexia Eram

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti sunt peste 20.000 de alti copii si parintii lor din comunitatile defavorizate care au capatat informatii despre importanta participării școlare în contextul pandemiei Covid-19 prin intermediul copiilor si parintilor participanti la program si peste 3.000 de specialisti, colegi ai specialistilor participanti la sesiunile de pregatire.

| Activitati
    În 2020, ne-am adresat copiiilor și familiilor lor, dar și școlilor și autorităților, aflați într-o situație fără precedent, ca urmare a pandemiei.
Am oferit: pregătire școlară suplimentară, direct sau la distanță (online/telefonic, prin echipamente IT sau cu ajutorul fișelor de lucru), suport emoțional, educație nonformală. In vacanța de vară, au fost organizate grupe de pregătire remedială estivală, cu respectarea normelor de protecție și distanțare, pt 4.000 de copii al căror acces la educație a fost suspendat pe perioada carantinei. 5.400 de părinți au primit sprijin material de urgență (tichete sociale, alimente și produse igienico sanitare) și servicii de asistență socială. 55.800 de elevi au beneficiat de condiții mai bune pentru începerea anului școlar 2020-2021 și de metode de lucru online îmbunătățite, prin intervenții de dotare cu echipamente IT, materiale igienico-sanitare, formarea cadrelor didactice, informare și consiliere în 198 de școli. 3.500 de copii vulnerabili au primit tablete cu abonament la internet. Au fost organizate sesiuni de informare și suport pentru autoritățile locale prin caravane în 135 de localități.Începând cu luna mai, am lansat mai multe apeluri publice si campanii pe tema educației, fundamentate pe variate analize sociologice pt. a atrage atenția asupra problemelor grave cu care se confruntă copiii vulnerabili afectați de pandemie și de a determina autoritățile să ia măsuri pentru deschiderea cursurilor școlare în siguranță.


| Rezultatele proiectului
    Prin oferirea de materiale igienico sanitare unităților școlare și dotarea cu dispozitive de predare online sau rechizite 62.800 de copiii și-au continuat participarea școlară în siguranță. Pentru 3.500 de copiii care au beneficiat de tablete a fost asigurat accesul real la educația online. Peste 4.000 de copiii au participat, pe perioada verii, la activitățile directe de pregătire școlară estivală organizate în cadrul școlilor partenere sau, atunci când acestea nu au fost posibile în școală, în aer liber.
Toți acești copii și-au putut continua, cu ajutorul proiectului, parcursul școlar, au finalizat cu bine anul școlar și au început, mai bine pregătiți, noul an școlar.
Pentru cadrele didactice, participarea la cursuri de pregătire în domeniul predării digitalizate a sporit capacitățile de a lucra online cu elevii.
Familiile copiilor s-au aflat în aceasta perioadă în situația de a nu putea asigura copiilor strictul necesar deoarece, marea majoritate dintre ei nu au avut locuri de muncă. Ei au beneficiat de tichete sociale care să le permită să supraviețuiască dar și de consiliere socială și psihologică. Părinții au fost învățați de către specialiștii Salvați Copiii despre importanța igienei, reguli de conduită în pandemie dar și tehnici de parenting care să îi ajute să treacă de cele două luni de izolare. Aceste servicii i-au motivat pe părinți să încurajeze participarea școlară a copiilor lor și să reușească să depășească situația fără precedent traversată.


| Bugetul
    5150445

| Parteneri
    CEZ Vânzare, Discovery, PEPCO România, Kaufland România, Lidl România, Delikat, Aliance Healthcare România, Wella, Black Sea Oil & Gas, OMV Petrom, Renault, Profi, Endava, Marrionaud, DPD, Fondul Social European prin POCU

| Website proiect
    https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/protectie/situatii-de-urgenta/coronavirus/interventia-salvati-copiii





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->