close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Băncile, afară din alee!



| Organizator:
    
| Sectiune:
    Comportament civic și Participare publică
| Problema de fond
    Existența unui parc, Maica Teofana, în vecinătatea parcului Bazilescu, în care băncile erau și sunt amplasate afară din alee, a reprezentat un argument rațional puternic în fata unei autorități precum ADP sector 1 care le administrează pe ambele. Dublu standard ori unul singur? Modelul susținut de mine, împreună cu vecinii mei, nu era unul teoretic ci exista, în fapt, la mai puțin de 1 km distanță.

| Scopul proiectului
    Alinierea la un standard unic de amplasare a băncilor din toate parcurile sectorului administrate de ADP sector 1 cu beneficii nete, atât pentru utilizatori cât și pentru cei care asigură mentenanța aleilor parcurilor. Obiectivul specific propus pentru parcul Bazilescu a fost ca cele circa 200 de bănci din parc să fie reamplasate/amplasate conform standardului, în termenul cel mai scurt posibil.

Băncile, afară din alee! Băncile, afară din alee! Băncile, afară din alee!

| Acoperire
    București

| Rezumat
    Am planificat, organizat și implementat, pe parcursul a 11 luni, o campanie de advocacy având ca țintă Administrația Domeniului Public sector 1 cu scopul de a determina această autoritate locală să recurgă la reamplasarea băncilor de pe toate aleile parcului Bazilescu, sector 1, București, prin retragerea lor cu jumătate de metru din alee. Am folosit drept principal vector de comunicare pagina fb „Vocea din Bucureștii Noi”, pagină de cartier pe care o administrez din vara anului 2016, atât ca instrument de atragere a cât mai multor susținători din comunitatea cartierelor din Bucureștii Noi, beneficiari direcți, dar și ca instrument de presiune civică asupra ADP sector 1 prin angajarea ei într-un dialog public, transparent, în văzul comunității. Am obținut și susținerea unui grup civic de cartier „Amicii Bucureștii Noi”, din care fac parte, și, astfel, grup civic plus membrii comunității, la inițiativa mea și cu contribuția mea directă, am exercitat presiune civică constantă asupra ADP sector 1. Cu tenacitate, dialog continuu, monitorizare și argumente raționale, am reușit să ajungem la rezultatul dorit care are avantajul eliberării aleilor de niște obstacole potențial provocatoare de accidente pentru copii și oameni în vârstă ori cu dizabilități locomotorii. În plus, soluția băncilor retrase din alee, deschide celor care asigură măturatul ori spălatul aleilor, vara, și deszăpezirea lor, iarna, posibilitatea de a folosi utilaje mecanizate și nu manuale ca până acum.

| Date beneficiari direcţi
    - Vizitatori ai parcului, de toate vârstele, care vin la relaxare și se așteaptă la condiții de siguranță sporită pentru ei și apropiații lor; câteva sute zilnic.

- Locuitori ai cartierelor învecinate care tranzitează parcul ori în relația cu stația de metrou „Parc Bazilescu”, ori cu piața agro-alimentară „16 Februarie” și elevi la școlile gimnaziale nr. 179 și 192.


| Activitati
    La început, prin postări repetate, am pregătit cititorii paginii „Vocea din Bucureștii Noi”, prezentând avantajele scoaterii din alee a băncilor din parc și am răspuns obiecțiilor ridicate de vecinii mei. Pagina de cartier fiind urmărită de reprezentanți ADP sector 1, am dat „tag-uri” către ea. Deoarece lucrurile trenau, am trecut la pasul doi: am ieșit în parc cu un mesaj, clar și concis, și am postat pe pagina cartierului, cerând susținerea cititorilor. S-au alăturat peste 150. Am trimis petiția nr. 27420/ 26 iunie 2023 către ADP sector 1. Răspunsul a întârziat peste două luni. La trei săptămâni a existat o mișcare în parc unde băncile de pe aleile centrale au fost reamplasate, scoase din alee. Și atât. În pasul trei, am mărit presiunea mediatică pe pagina „Vocea din Bucureștii Noi”, cerând răspuns oficial la petiție și continuarea acțiunii. În septembrie, am primit răspuns că în prima săptămână a lunii octombrie vor relua acțiunea. Am monitorizat zilnic situația și am ținut informată comunitatea pe pagina „Vocea din Bucureștii Noi”. Cu 10 zile întârziere au luat startul. Termenele avansate, din nou, nu au fost respectate. Am continuat monitorizarea și informarea comunității prin „Vocea din Bucureștii Noi”. Promisiunea că vor finaliza într-o săptămână s-a transformat, în realitate, în patru săptămâni. Reamplasarea băncilor din parcul Bazilescu nu s-a facut într-o lună ci în patru luni jumate.

| Rezultatele proiectului
    În decurs de 4 luni și jumătate, un număr de circa 200 de bănci au fost reamplasate, scoase din alee, în parcul Bazilescu.
Pe de altă parte, a fost un exemplu de solidarizare între vecinii de cartier care au susținut o cauză benefică lor și le-a dat un plus de încredere că „se poate” dacă ai o minimă inițiativă.
A fost și un exercițiu despre cum poți folosi o pagină fb, „Vocea din Bucureștii Noi” , nu numai pentru entertainment ci și pentru o cauză a unei comunități locale de cartier, comunicând bidirecțional și punând presiune civică pe o autoritate publică locală, ADP sector 1, pe angajații ei care au anumite responsabilități de îndeplinit în timpi reali și nu întârziați.


| Parteneri
    grup civic „Amicii Bucureștii Noi”

| Despre organizator
    “Una dintre miile de voci ale locuitorilor din Bucureștii Noi este și cea a lui Mihail CRISTEA. El este, pe această pagină, VOCEA! Încercând să aducă la lumină, din trecut, identitatea zonei urbane în care locuiește, în mare măsură, fosta comună suburbană Grivița, VOCEA a postat informații despre cartier începând cu 17 iulie 2016.
O VOCE care își invită vecinii de cartier să se pronunțe, cu argumente și în mod civilizat, despre problemele lor de cartier.


| Website proiect
    Nu a fost cazul



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->