Participanti & Proiecte
RITTO (Romanian International Table Tennis Open )
|
Organizator: Asociatia Little People Romania |
|
Categorie: Impact |
Competitia internationala RITTO este cel mai amplu eveniment paralimpic din Europa Centrala si de Est. Persoanele cu dizabilitati fizice sunt adesea percepute eronat de catre mentalitatea colectiva, datorita prejudecatilor asociate cu imaginea lor. RITTO ofera persoanelor cu dizabilitati fizice mediul favorabil pentru a desfiinta aceste prejudecati si a demonstra ca ei sunt mai mult decat dizabilitate pe care o au si ca acea dizabilitate nu ii defineste.Elevi si studenti din institutiile de invatamant clujene au ocazia sa participe activ la organizarea unui eveniment de o asemenea amploare,aducand conceptul de voluntariat la un alt nivel si incurajand participarea activa in societate prin sport.Elevii isi schimba modul de percepere al persoanelor cu dizabilitati,construind o atitudine pozitiva fata de ei, promovand incluziunea sociala.
| Scopul proiectului
RITTO este un campionat international gazduit in Romania care aduce in discutie o tema putin atinsa si dezbatuta: dizabilitatea. RITTO isi propune sa ofere sansa persoanelor cu dizabilitati sa isi demonstreze excelenta in cadrul unei competitii sportive de talie internationala. Ideea dizabilitatii este popularizata prin campanii in scoli si prin implicarea a sute de elevi voluntari. RITTO doreste sa implice comunitatea activ in promovarea, sustinerea si incurajarea persoanelor cu dizabilitati, imputernicind, astfel, spiritul cetateniei active si incluziunii sociale.
| Aria geografica
Cluj Napoca, judetul Cluj
| Rezumat
In anul 2011, RITTO a ajuns la a 5a editie consecutiva, fiind cel mai mare campionat de tenis de masa pentru persoanele cu dizabilitati. RITTO a fost votat pentru al patrulea an consecutiv, de catre Federatia Internationala de Tenis de Masa (ITTF), ca fiind cel mai bine organizat turneu paralimpic de tenis de masa din lume. Competitia beneficiaza de prezenta internationala, reunind echipe din Austria, Belgia, Brazilia, Croatia, Franta, Ungaria, Irlanda, Israel, Italia, Iordania, Malaezia,Olanda, Norvegia, Polonia, Rusia, Serbia, Singapore, Slovacia, Slovenia, Africa de Sud, Spania, Suedia, Elvetia, Statele Unite ale Americii,Turcia, Venezuela, precum si jucatori din Romania. Cele 26 de tari sunt reprezentate de 180 jucatori, beneficiari directi ai acestui eveniment. Totodata, cei peste 800 de voluntarii din institutiile de invatamant clujene, care participa la organizarea RITTO, dobandesc abilitati de leadership si sunt imputerniciti sa contureze opinii despre situatia persoanelor cu dizabilitati. Prin acest proiect, se doreste schimbarea mentalitatii societatii si a prejudecatilor asociate cu persoanele cu dizabilitati, oferindu-le oportunitatea de a demonstra excelenta lor in cea mai mare competitie sportiva paralimpica din Romania si foloseste sportul ca un mijloc de promovare a cetateniei active si a incluziunii sociale. Mai mult, RITTO reprezinta un pas inainte pentru Olimpiada de la Londra 2012.
| Date beneficiari
Beneficiarii directi ai proiectului sunt cei peste 180 de jucatori care provin din diverse parti ale lumii. Participantii la aceasta competitie provin din 26 de tari de pe tot mapamondul.
Jucatorilor din Romania le este oferit prilejul de a concura cu sportivi din alte tari, de a crea o comunitate a persoanelor care, desi au o dizabilitate, sunt adevarate modele de perseverenta si munca! RITTO contribuie, astfel, la promovarea unei vieti sanatoase si dinamice pentru grupul tinta.Elevii si studentii dobandesc abilitati de leadership si lucru in echipa, comunitatea locala si comunitatea locala prin promovarea cetateniei active si incluziunii sociale si, nu in ultimul rand, prin imbogatirea listei evenimentelor cultural- sportive ale orasului Cluj Napoca.
| Rezultatele proiectului
Beneficiile acestui proiect sunt, in principal, directionate catre grupul tinta: persoanele cu dizabilitati fizice, carora le este pusa la dispozitie o competitie in care se demonstreaza ca dizabilitatea poate fi depasita si ca nu este o piedica in desfasurarea unor activitati ce conduc la o viata normala, chiar plina de performanta!
Voluntarii cuprinsi intre varstele de 16-24 de ani au putut lua parte la organizarea unui eveniment international, intrand in contact cu oameni din toate colturile lumii, au demonstrat ca sunt responsabili si ca timpul liber poate fi folosit in activitati de voluntariat, intr-o maniera placuta.Viata cultural-sportiva a orasului Cluj Napoca este imbogatita prin adaugarea unui eveniment de anvergura internationala. RITTO a fost votat de catre Comisia Europeana drept cel mai prestigios eveniment in cadrul Anului European al Voluntariatului.In 2010, RITTO a fost premiat de ITTF(International Table Tennis Federation) drept cel mai bine organizat eveniment sportiv de catre voluntari.
Mai mult, orasul Cluj Napoca si, respectiv Romania, este pe harta evenimentelor internationale pentru persoanele cu dizabilitati.RITTO reprezinta un pas inainte spre jocurile paralimpice din 2012 din Londra.
Un beneficiu colateral este detinut de presa romaneasca. TVR a castigat un premiu international pentru un documentar avand ca subiect RITTO. RITTO are un rasunet imens in presa autohtona deoarece este un eveniment unic in Romania. Strategia de promovare in media a competitiei este bine pusa la punct,bucurandu-se astfel de popularitate in comunitatea regionala.
| Argument
Impactul pe care RITTO il are este unul puternic in mai multe directii. RITTO aduce in Romania, pentru prima data, o competitie internationala cu concurentii din 26 de tari care isi aduc propria cultura cu care romanii interactioneaza, creand astfel un mediu intercultural incitant. Romania si Cluj-Napoca sunt puse pe harta internationala a evenimentelor paralimpice sportive.
RITTO reuseste sa aduca in atentie un grup sensibil care nu primeste suficienta atentie: persoanele care au dizabilitati fizice si care se confrunta mereu cu prejudecati din partea comunitatii. RITTO ofera posibilitatea acestor persoane sa demonstreze ca isi depasesc aceasta dizabilitatea si pot sa faca un sport de performanta in ciuda limitelor fizice.
Voluntarii primesc o experienta inedita si o lectie de viata atunci cand se implica in aceasta competitie: ei sunt imputernici si primesc responsabilitatea unor sarcini organizatorice, au oportunitatea sa cunoasca oameni din alte tari si alte culturi, participa la un eveniment cu rasunet in comunitate. Ei isi schimba astfel niste credinte despre oamenii cu dizabilitati, demontand orice stereotipuri.
RITTO poate primi un alt inteles special o data ce esti parte din acest eveniment spectaculos si simti pulsul competitiei, dedicarea jucatorilor si organizatorilor. RITTO e un loc in care se leaga prietenii frumoase, in care jucatorii isi reafirma puterea incredibila prin propriul exemplul, toate acestea luand forma unui eveniment sportive de prestigiu.
| Bugetul proiectului (in RON)
150500
| Parteneri
Centrul Lamont, Directia Judeteana pentru Sport a Judetului Cluj, Comitetul National Paralimpic, ITTF (International Table Tennis Federation, Para Table Tennis
| Website-ul proiectului
http://www.ritto.ro/