Participanti & Proiecte
Fondul pentru Varstnici
|
Organizator: Fundatia Regală Margareta a Romaniei |
|
Categorie: Premiul Special pentru INOVAȚIE |
Imediat ce au fost anunțate restricțiile impuse de virusul Covid-19 am știut că vârstnicii vor fi categoria socială cea mai grea încercată. Pe de o parte Telefonul Vârstnicului, programul nostru, a identificat și cartografiat în timp real nevoile urgente exprimate de vârstnicilor din toată țara. Pe de altă parte, lucrând îndeaproape cu multe ONG-uri din țară am aflat că se confruntă cu dificultăți în acoperirea nevoilor pe care vârstnicii le-au adresat, având și ei nevoie de sprijin pentru a continua programele de intervenție în comunitățile unde activează. Astfel am înființat acest proiect pentru a veni în sprijinul vârstnicilor care nu mai au pe nimeni să îi ajute, și pentru a ajuta alte ONG-uri să nu își închidă porțile și să lase alți vârstnici în grija nimănui.
| Scopul programului
Sprijin oferit în timpul pandemiei, vârstnicilor de peste 65 de ani, din orice zonă a țării, aflați în situații de risc (sărăcie, stare de sănătate precară, excluziune socială).
1. Îmbunătățirea calității vieții a minim 3000 de vârstnici aflați în situații de risc.
2. Creșterea capacității ONG-urilor în vederea susținerii programelor de intervenție și sprijin pentru vârstnici.
| Aria geografica
București / Jud.Alba - Războieni Cetate, Cenade, Blaj/ jud. Argeș - Costești / jud.Bacău -com Nicolae Bălcescu / jud. Cluj - Cluj Napoca,Gherla / jud Covasna - Reghin / Jud. Galați - Nicorești / Jud.Ialomișa / Jud.Sibiu - Dumbrăveni, Sibiu,
| Rezumat
Pentru cei 3,7 milioane de vârstnici din România, declanșarea pandemiei, în martie 2020, a adus noi provocări, fiind o categorie de populație atât de vulnerabilă. Peste 1 milion de seniori aveau să înfrunte singuri această criză, fără un cerc social de suport. Mulți dintre ei erau deja afectați de singurătate, imobilitate fizică, boli cornice, lipsuri materiale ori aveau o vârsta foarte înaintată. Pentru ei, izolarea socială a însemnat lipsa accesului la servicii și produse indispensabile, iar unora le-a pus în pericol chiar subzistența.
In timpul pandemiei, nevoile vârstnicilor au crescut exponențial, condițiile de viață, starea emoțională le-au fost afectate, în timp ce resursele din comunitate s-au limitat mult. Printre nevoile identificate în rândul seniorilor s-au numărat procurarea bunurilor de strictă necesitate, suportul la domiciliu, sprijinul material, dar și emoțional.
Pentru a deservi nevoilor urgente ale persoanelor vârstnice și a gestiona efectele izolării sociale determinate de apariția pandemiei, am lansat Fondul pentru Vârstnici. Proiectul a activat o rețea de servicii sociale în comunități din toată țara, susținând ong-uri și inițiative civice în sprijinul seniorilor vulnerabili.
In anul 2020, peste 3000 de vârstnici au fost sprijiniți să traverseze pandemia, atât direct - in pachete de ajutor material, cât și cu servicii sociale la domiciliu, prin granturi oferite ONG-urilor care au desfășurat acțiuni de intervenție în diverse comunități pentru seniorii aflați în situații dificile de viață.
22 ONG-uri din toată țara au distribuit pachete de ajutor către 2172 vârstnici (igienico-sanitare, alimente, lenjerie), iar 9 ONG-uri au fost finanțate cu granturi între 3000 și 8000 euro pentru a ajuta 862 de vârsntnici (cu îngrijire, menaj, cumpărături).
| Date beneficiari direcţi
3034 vârstnici beneficiari direcți, persoane vârstnice singure peste 65 ani, din cadrul a 22 ong-uri sprijinite din 11 județe.
| Activitati
1.Planificarea și susținerea de intervenții punctuale de sprijin, în funcție de situațiile specifice ale beneficiarilor sau diferitelor solicitări din aria persoanelor vârstnice.
2. Lansarea unei campanii de strângere de fonduri pentru a susține acțiuni de ajutor prin Fondul pentru Vârstnici.
3.Asigurarea de sprijin emoțional și consiliere socială de urgență (indicarea soluțiilor disponibile pentru diverse nevoi).
4.Derularea de evaluări sociale în vederea selectării beneficiarilor pentru ajutor material de urgență.
5. Actualizarea permanentă a bazei de date cu beneficiari și ong-uri.
6. Evaluarea solicitărilor și planurilor de intervenție trimise de ONG-uri care desfășurau servicii de asistență socială și medicală, de îngrijire la domiciliu, de ajutor în vederea acoperirii nevoilor pentru vârstnicii săraci din comunitate.
7. Acordarea de granturi între 3000-8000 euro, în funcție de numărul de beneficiari, către 9 ONG-uri din țară, eligibile și dispuse să desfășoare acțiuni urgente în comunitate, să își asume riscurile, să acționeze la domiciliu.
8.Acordarea de donații de produse, în funcție de numărul de beneficiari, către 22 ONG-uri din țară, pentru a acoperiri nevoile vârstnicilor săraci din comunitate (pamperși, pansamente pentru răni, detergenți, săpunuri, șosete, prosoape, lenjerii, alimente)
9. Verificarea, monitorizarea și asigurarea îndeplinirii standardelor de intervenție și primirea raportărilor.
| Rezultatele programului
Susținerea oferită oferită prin intermediul proiectului a generat o îmbunătățire a calității vieții vârstnicilor aflați în situații de risc (sărăcie, imobilitate fizică, stare de sănătate precară, excluziune socială, singurătate).
- 3034 vârstnici sprijiniți pe parcursul anului 2020
- 22 furnizori de servici sociale, ong-uri și dgaspc-uri, din 11 județe sprijinite să își continue activitățile adresate vârstnicilor în nevoie
- 9 ong-uri finanțate cu granturi între 3000 -8000 euro pentru a acoperi nevoile de bază ale vârstnicilor aflați în situații de risc extrem.
- 2172 de vârstnici au primit donații în produse în valoare de 17.500 euro
- 6.150 de pachete cu produse alimentare, de igienă personală, sanitare, paramedicale, de protecție, articole de încălțăminte sau tichete sociale
- 400 de meniuri tradiționale și pachete cu alimente și produse de uz cotidian au fost oferite cu ocazia sărbătorilor de Paște și de Crăciun
- 8 ONG-uri sprijinite cu materiale sanitare - 5000 măști sanitare, 500 botoși, 500 bonete, 3500 de halate
- 120 vârstnici sustinuți lunar cu produse lactate de la Lăptăria cu Caimac
- 162 voluntari implicați în acțiuni umanitare
| Buget
423490
| Parteneri
1.Asociația Filantropia Ordodoxă din Războieni Cetate-Alba, 2.Asociația Filantropia Ordodoxă din Reghin-Covasna, 3. Asociația Bunul Samaritean, Nicorești – Galați, 4.Asociația Niciodată Singur-prietenii vârstnicilor-București, 5.Asociația Oastea Domnului Gherla-Cluj, 6.Asociația World Delta-Tulcea, 7.Asociația CARP Omenia-București, 8.Fundația YANA-Bacau, 9.Asociaţia Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj-Alba, 10.Asociația Panda-București,11.Fundația pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale-București, 12.Asociația ARAPAMESU- Sibiu, 13.Asociația Sant’Egidio- București, 14. Fundația Diakonia Cluj-Cluj, 15.Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Dumbrăveni-Sibiu, 16. Asociația Hercules-Argeș, 17. Fundația Buckner-Sibiu, 18 Fundația Comunitară Cluj, 19..Asociația Magic Seniors-București, 20. Organizația pentru adulți și copii cu nevoi special TREBUIE-jud.Ialomița, 21. DGASPC 6-București, 22. DGASPC 2 – București / Sponsori: Fundația Orange, Kaufland, Alliance Healthcare, Nuclearelectrica, Loteria Română, Orkla Foods, Sabon, Nuclearelectrica, Paul Hartmann, McDonalds, CityGrill , Laptaria cu Caimac, Albalact
| Website program
https://www.frmr.ro/fondul-pentru-varstnici/