Participanti & Proiecte
Expo ZBOR SPRE NEMURIRE
|
Organizator: Fundatia Aviator Alexandru Serbanescu |
|
Categorie: Educatie, Invatamant, Cercetare |
In anii 2009 si 2010 am fost invitati sa participam activ la derularea unui program anual educational interjudetean la care au aderat cateva scoli care poarta nume de aviatori.La respectivul program am introdus vizite tematice la Muzeul Aviatiei , Muzeul Militar si la Baza 90 Aeriana cu un numar de 60 de elevi insotiti de profesorii coordonatori, istorici si cadre militare. Nevoile identificate : dorinta de cunoastere a evolutiei aeronautice si faptele eroice ale aviatorilor. Unitatile vizitate au avut darul de a fascina dar sub aspect istoric, cunostintele erau limitate. Baza 90 poarta numele av. Ghe.Banciulescu despre care elevii au aflat cu acea ocazie. Acesta a fost unul dintre punctele de pornire. Era nevoie sa gasim un mod de a deschide poartile cunoasterii pe o tema inexistenta in programa scolara.
| Scopul proiectului
O mai buna cunoastre a istoriei, educarea tinerilor în spiritul respectului pentru valorile neamului, realizarea unor legături bazate pe activităţi educative, dezvoltarea spiritului de echipă şi de competiţie. Readucerea sentimentelor de mandrie nationala in constiinta publica, responsabilizarea factorilor de decizie si formarea unei atitudini participative.
| Aria geografica
Bucuresti, Bacau , Boboc- Buzau, Barlad-Vaslui,Ianca - Galati, Colonesti-Olt, Constanta
| Rezumat
Perioada istorica abordata pentru documentare,inclusa in setul de activitati al fundatiei, a fost cea din timpul celui de al Doilea Razboi Mondial.Am deschis acea pagina de istorie din registrul ilustrilor anonimi in care am descoperit existenţa unor oameni care nu au admis ca nu se poate. Insotiti de acest deziderat, Fundatia Aviator Alexandru Serbanescu a generat si dezvoltat un set de activitati pe care le-am grupat in proiecte si programe prezentate atractiv, in locatii de inalta tinuta, dar si facile publicului larg.Unul dintre aceste programe numit “ Expo ZBOR SPRE NEMURIRE„l-am implementat in editii anuale, fiecare cu cate o componenta distincta. Programul s-a derulat pe parcursul a patru editii, fiecareia din aceste editii i-am atribuit cate o denumire in extenso la numele de baza al programului in functie de tematica anuala si obiectivele propuse.In functie de perioada istorica inclusa in tematica si de evenimentul caruia i-am consacrat editia ca subdiviziune a programului, obiectivul propus a fost acela de a readuce sub o forma atractiva,in plan public,cel putin o parte din atributele valoroase ale inaintasilor nostri, acele legende vii ale aripilor romanesti, repere si modele pentru oricare generaţie.Concret, prin expunerea generoasa de lucrari de pictura cu tematica istorica si imagini fotografice de arhiva, am promovat in mod atractiv valorile umane care au servit aripile romanesti, am adus in prim plan istoria aviatiei si tipurile de aeronave care au facut parte din dotarea armatei romane.Programul implementat de Fundatia Aviator Alexandru Serbanescu pe parcursul a patru editii a fost in mare masura sustinut din resurse proprii, altruismul si tenacitatea unui grup de membrii care activeaza sub cupola fundatiei.
| Date beneficiari
Beneficiarii nu au fost implicati direct in implementarea proiectului iar contributia partenerilor a constat in faptul ca ne-au fost puse la dispozitie locatiile,stadurile in cadrul pavilioanelor , salile muzeale,salile centrelor militare si de afaceri.
| Rezultatele proiectului
Introducerea unor programe extracurriculare in peste douasprezece scoli cu teme distincte din registrul istoriei aviatiei. Includerea in titulatura oficiala a Scolii Gimnaziale Fruntiseni, Judetul Vaslui a numelui aviatorului Gheorghe Negrescu, nascut in acea localitate despre care comunitatea, institutiile publice si mai ales scoala nu stiau absolut nimic.Scoala Gimnaziala nr. 178 Bucuresti a introdus ca denumire onorifica “ General Aviator Ion Dobran “. Desfasurarea unor activitati comune, pe teme istorice, in unitati de invatamant si in cadrul fundatiei cu participarea elevilor, profesorilor, istorici din domeniu,veterani de razboi si media. Am deschis si alte optiuni pentru elevi cum ar fi posibilitatea de a alege o cariera in domeniul aeronautic. In principal programul “ Expo ZBOR SPRE NEMURIRE” derulat in patru editii s-a bucurat de un numar apreciabil la sute de mii de vizitatori, impactul public a fost pozitiv, reliefat in numeroase semnale apreciative precum si in articole de presa. In plan asociativ s-au dezvoltat colaborări, parteneriate si interesul pentru munca în echipă. Un aspect inexplicabil cu privire la efecte neintentionate a fost faptul ca la una dintre editii ne-a fost scos banner-ul de la sectiunea "Stalingrad „ desi tematica editiei primise aprobarea oficiala.
| Bugetul proiectului (in RON)
5000
| Parteneri
Fortele Aeriene Romane, Muzeul Militar National, Cercul Militar National, Aeroporturi Bucuresti ,Cercul Militar Bacau, Centrul de Afaceri Expo S.A.Bacau, Baza 95 Aeriana, Sc. Gimnaziala Colonesti, Sc. Gimnaziala 178 Bucuresti
| Website-ul proiectului
https://fundatiaserbanescu.wordpress.com https://www.facebook.com/pages/Fundatia-Erou-capitan-aviator-Alexandru-Serbanescu-Filiala-Bacau