close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Edubuzz



| Organizator:
    Asociatia Zi de BINE
| Categorie:
    Educație, Învățământ, Cercetare
| Problema de fond
    Conform unui sondaj Eurostat, țara noastră este în top 3 în UE la abandonul şcolar. 15 adolescenți dintr-o sută renunţă să mai facă liceul sau să urmeze cursurile unei şcoli profesionale.
În Augustin, pentru anul școlar 2020-2021 au fost înregistrați 400 de copii școlarizați (grădiniță + clasele 0-8). Însă nu toți termină clasa. Mulți copii de peste 10 ani nu au fost încă nicio zi la școală. Pentru acești copii, am transformat un autobuz ruginit într-un hub educațional, în care să recupereze ce nu au făcut la școală, să își facă temele, dar și să învețe lucruri noi - cursuri de canto, fotografie, actorie sau dans, educație financiară etc. Un loc unde să își petreacă timpul liber într-un mod educativ și de folos pentru viitorul lor.


| Scopul proiectului
    Proiectul a fost gândit pe măsura unei nevoi majore identificate în Augustin – accesul la educație după școală și petrecerea timpului liber într-un mod educativ. Experiența inedită EduBuzz le va trezi interesul pentru a învăța și îi va ajuta să își seteze noi valori care să îi îndrume pe tot parcursul vieții lor.
EduBuzz este un spaţiu destinat copiilor care nu merg la şcoală, dar şi părinţilor lor, pe care îi atragem prin activități necesare unui trai mai bun: cursuri de parenting, educaţie financiară, inclusiv lecţii de nutriţie demonstrate practic la bucătăria din autobuz.


Edubuzz Edubuzz Edubuzz

| Aria geografica
    Judetul Brasov, com. Augustin

| Rezumat
    În Augustin, Brașov, casele sărăcăcioase răsfirate pe dealuri, au un numitor comun – numărul mare de copii din gospodărie. Pentru anul școlar 2020-2021 au fost înregistrați 400 de copii școlarizați. Nu se știe însă, câți vor termina clasa. Foarte mulți ajung, din cauza câtorva ani de repetenție și a rușinii de a mai veni la școală, în imposibilitatea de a mai continua studiile.
Nevoia de a le oferi un acces alternativ la educație este una observată la fața locului de Adrian Secal și Natalia Ghinghină, profesori la școala din sat. Visul lor de a transforma un autobuz într-un centru de zi pentru educarea copiilor se oprise însă după achiziționarea unui autobuz dezafectat.
Împreună am reușit ca într-o lună de zile să transformăm acel autobuz într-un hub educational holistic, cu dotări de la mini-bucătărie, la tablete electronice, bibliotecă, televizor smart, mese rabatabile de studiu, lumini LED, dulapuri etc., separate în zona de bucătărie, zona de studiu și zona de relaxare.
EduBuzz este acum parte din Augustin și este un spațiu care oferă siguranță, înțelegere și ajutor copiilor, menit să inspire interesul pentru școală, pentru a învăța și pentru a îngloba noi valori care să îi îndrume pe tot parcursul vieții lor.
Deși pentru Asociația Zi de Bine proiectul s-a finalizat în luna Noiembrie 2020, el nu are termen de expirare. Cei doi învățători își doresc nu doar să-i învețe pe copii să scrie și să citească, ci și să implice cât mai mulți oameni în proiect, care să le vorbească celor mici, dar și părinților lor, despre nutriție și gătit sănătos, despre educație financiară, antreprenorială, prim ajutor ș.a.m.d. Limita proiectului ține doar de imaginația proaspat infiintatei Asociații EduBuzz.


| Date beneficiari direcţi
    În comuna Augustin sunt foarte mulți copii care locuiesc în condiții dificile, în case sărăcăcioase, răsfirate pe dealuri sau în zone inundabile de pe malul Oltului. Pentru anul școlar 2020-2021 au fost înregistrați 400 de copii școlarizați (grădiniță + clasele 0-8). Însă nu toți termină clasa. Foarte mulți copii ajung, din cauza unor ani de repetenție și a rușinii de a mai veni la școală, în imposibilitatea de a mai continua studiile. Conversațiile de pe ulițele satului dau ca sigur că mulți copii de peste 10 ani nu au fost încă nicio zi la școală. Iar atenția pe care o primesc la clasă este insuficientă. Pentru ei, am creat un afterschool unde pot veni să recupereze timpul pierdut sau să își facă temele și să își consolideze cunoștințele, dar și să afle lucruri noi, pe care nu le învață la școală.

| Date beneficiari
    Proiectul EduBuzz a fost gândit să aibă efect asupra întregii comunități din Augustin. Deși ținta primară sunt copiii care au nevoie de acces la educație, ținta secundată sunt părinții acestora, care au nevoie de acces la informații. EduBuzz nu este doar despre educarea copiilor, ci și despre educarea părinților prin cursuri diverse, de la educație financiară la cursuri de gătit și nutriție, pentru a putea face alegeri mai bune care să le asigure un trai mai bun și sănătos.

| Activitati
    Proiectul s-a bazat pe câțiva piloni mari, cu activități specifice de fundraising, implementare și comunicare. Autobuzul a fost achizitionat de Natalia Ginghina si Adrian Secal, iar fondurile strânse de Zi de Bine pe perioada lunii octombrie au fost direcționate către reamenajarea lui completă.
Prin efortul de comunicare și fundraising, proiectul a atras susținere din partea a 40 de persoane care și-au donat zilele de naștere, inclusiv Simona Halep, dar și prima companie care și-a donat aniversarea a 25 de ani de la înființare – REHAU România.
Bugetul obținut a fost direcționat către reamenajarea și dotarea autobuzului, activitate principală pe durata desfășurării proiectului. Am lucrat cu arh. Raluca Zbârcea pe partea de design și cu echipa atelierului Sfinx Camper pe partea tehnică. Autobuzul se afla într-o stare avansată de rugină și a fost dezasamblat complet, din el rămânând doar scaunul șoferului și bordul. În autobuzul refăcut am amenajat inclusiv o mică bucătărie, separată de zona de activităţi cu o draperie. În zona de activităţi am pus mese rabatabile, cu scaune şi cu tablete electronice. Zona de burduf face legătura între zona de activităţi şi zona de relaxare, unde copiii au şi un televizor, iar în spate a fost amenajată zona de citit, care include o bibliotecă cu cărți.
Transformarea a fost documentată și comunicată pe canalele principale de comunicare ale Asociației Zi de Bine – site, Facebook, Instagram, YouTube, newsletter


| Rezultatele proiectului
    Într-o lună de zile, am luat un autobuz dezafectat și l-am transformat într-un hub educațional care aduce într-o comună uitată de lume de pe lângă Brașov suflul unei lumi mai bune, unei lumi moderne, prin educație și dezvoltare continuă. Nu contează dacă ești copil sau dacă ești părinte, la EduBuzz vei găsi ceva care să te ducă mai departe în viață, prin procese de învățare continuă și dezvoltare personală.
Copiii s-au minunat când au urcat în autobuz de parcă era căzut din altă galaxie la ei în sat. S-au minunat nu doar de cum arată și de ce au găsit în el, ci mai ales de faptul că e pentru ei. Întrebarea „Pot urca și eu?” a fost pentru noi indicator primar că proiectul și-a făcut treaba – EduBuzz e acel loc din sat unde copiii vor să fie, unde vin știind că vor găsi ceva ce nu au în altă parte, fie că pot urmări live la televizor o lecție despre Delta Dunării filmată cu drona, fie că învață să cânte la chitară și în final, să viseze că într-o zi vor trece pragul satului spre o lume care are ce să le ofere. Din Noiembrie si pana azi, sute de copii au participat la activitatile de la Edubuzz.


| Bugetul
    232000

| Parteneri
    Proiectul EduBuzz s-a desfășurat în parteneriat cu Natalia Ginghina si Adrian Secal, doi profesori din comuna Augstin, jud Brasov.. Parteneri tehnici ai proiectului – atelier specializat în conversii vehicule - Sfinx Camper; arh. Raluca Zbârcea. Parteneri financiari – REHAU România.

| Website proiect
    http://www.zidebine.ro/proiect/edubuzz-10





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->