Participanti & Proiecte
Impreuna Pentru Sanatatea Rurala
|
Organizator: Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti |
|
Categorie: Impact |
Statisticile spun ca in Romania exista in medie :1 medic si 1 asistenta pentru 10-20 de sate. Cauzele acestui dezechilibru ingrijorator sunt multiple si cunoscute de noi toti : exodul medicilor catre Occident, numarul mic de medici care isi aleg sa practice Medicina de Familie la sate, conditii de lucru nesatisfacatoare etc. Un alt aspect care a stat la temelia acestui proiect au fost observatiile noastre clinice asupra unui nivelul extrem de scazut in privinta educatiei sanitara la populatie in general, dar cu atat mai pregnant la populatia de la sate.Pe langa aceste probleme de ordin social si medico-sanitar am avut in vedere si dorinta studentilor medicinisti de a-si folosi in mod practic si util cunostintele medicale dobandite pe timpul facultatii , necesitatea lor de practica medicala supravegheata.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a fost acela de a evalua starea de sanatate a populatie din mediul rural si promovarea unui stil de viata sanatos.
Obiectivele stabilite au fost :
1. Identificarea factorilor de risc pentru sanatate,informarea localnicilor asupra importantei corectiei acestor factori de risc si importanta optimizarii stilului de viata
2. Directionarea persoanelor ce sunt identificate cu diverse afectiuni catre medici specialisti
3. Evaluarea starii de sanatate, nutritie, igiena orala la copiii din mediul rural
4. Cresterea nivelului de educatie sanitara la populatia satelor
| Aria geografica
Judetele Ilfov, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Tulcea
| Rezumat
Insuficienta numerica sau chiar absenta personalului medical din zonele rurale defavorizeaza populatia de la sate in privinta accesibilitatii la asistenta medicala primara. Aceasta situatie genereaza probleme grave in privinta monitorizarii corecte a starii de sanatate a pupulatiei, in privinta diagnostigarii precoce a bolilor, a instituirii terapiei curative si profilactice in timp util si a evaluarii periodice a localnicilor. Proiectul a dorit ca prin activitatile organizate, sa asigure informarea populatiei asupra factorilor de risc asociati diferitelor boli, sa promoveze comportamente igienico-dietetice adecvate, sa evalueze starea de sanatate a populatiei si sa indrume persoanele la care investigatiile au relevat diferite afectiuni catre medici specialisti.
Investigatiile gratuite de care au beneficiat locuitorii din mediul rural, atat cei cu asigurare medicala cat si cei fara, au fost : masuratori ( inaltime, greutate, circumfeinta abdominala),analize de sange (glicemie, colesterol, trigliceride, hemoglobina),examen clinic general,electrocardiograma,ecografie abdomino-pelvina, audiograma. In intervalul de timp mentionat s-au derulat 8 editii ale proiectului in 15 comunitati din mediul rural. Numarul total de persoane beneficiare a fost de : 480 adulti si 310 copii. Pe langa acestea am asociat si diverse campanii de informare avand ca teme: tuberculoza, prevenirea cancerului de san, prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala in randul adolescentilor, instruire asupra metodelor de contraceptie.
| Date beneficiari
-
| Rezultatele proiectului
Pe parcursul anului 2011 asa cum am mai precizat au beneficiat de investigatii gratuite un numar de 480 adulti si au fost consultati 310 copii din urmatoarele localitati : Clinceni( Ilfov), Uzunu si Mironesti( Giurgiu),Vlad Tepes( Calarasi), Ciulnita ( Ialomita ) iar dintre comunitatile Deltei Dunarii am abordat : comuna Sf. Gheorghe , satul Periprava, C. A Rosetti, Letea, Ceatalchioi, Chilia Veche, Maliuc, Gorgova, Partizani,Pardina.
Fiecare locuitor investigat a primit o scrisoare medicala cu rezulatetele investigatiilor noastre si, dupa caz , un tratament prescris de catre medicii nostri, ce ajungea la medicul de familie din comuna sau pe baza careia se prezentau mai departe la un medic specialist. In plus noi am inregistrat datele obtinute pe parcursul acestor evaluari intr-o baza de date in scopul efectuarii unor statistice asupra starii de sanatate a locuitorilor in mediul rural. In urma unei analize a datelor centralizate a rezultat ca 81.04% din populatia evaluata , cu varste peste 40 ani sufera de afectiuni cardiovasculare, 29% au analizele de glicemie modificate, 30% au analizele de colesterol modificate, 32. 5% de trigliceride, 54% au modificari patologice la examenul ecografic printre care cele mai frecvente : litiaze renale,biliare, steatoze hepatice si modificari de dimensiune si forma ale prostatei.Tot pe baza acestor date colectate am elaborat si prezentat doua lucrari la Congresul pentru Studenti si Tineri Medici, Bucuresti 2011 premiate cu locul II si III si o lucrare premiata la Congresul Medicilor de Familie, Sinaia 2011.
| Argument
Consider ca proiectul a avut un impact pozitiv in populatia rurala, numarul localnicilor care ni se adresau era de fiecare data mult mai mare decat posibilitatile si timpul pe care le aveam la dispozitie , prin faptul ca dupa fiecare caravana eram rugati sa revenim in respectiva comunitate iar mesajele posteditie pe care le primeam erau de multumire si de incurajare . Am incercat cumva ,ca prin actiunile noastre sa tragem un semnal de alarma asupra situatiei cu care se confrunta oamenii de la sate, sa demonstram ca se pot gasi solutii chiar si cu resurse financiare limitate daca exista bunavointa .Acest proiect incerca totodata sa schimbe perceptia studentilor medicinisti asupra orientarii catre Medicina de Familie, de cele mai multe ori acestia avand o imagine eronata si spera ca o parte dintre voluntarii acestui proiect sa se orienteze la terminarea facultatii si catre aceasta ramura medicala.
| Bugetul proiectului (in RON)
1618,35
| Parteneri
Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, Colegiul Medicilor din Romania, Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, Societatea Nationala de Medicina de Familie, Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic Colentina-Bucuresti, Clinica de Dermatologie a Spitalului Clinic Elias, Institutul de Ocrotire al Mamei si Copilului, Clarfon, Siemens, Asociatia „Sf Gheorghe”, Caminul pentru persoane varstnice Mironesti jud Giurgiu, DSP Giurgiu, DSP Ialomita, Asociatia „Salvati Dunarea si Delta”, Asociatia Rusilor Lipoveni, Ultrasound Media, Liga Studentilor in Medicina Dentara Bucuresti, Asociatia Comunelor din Romania
| Website-ul proiectului
www.facebook.com/Impreuna.Pentru.Sanatatea.Rurala