Participanti & Proiecte
Gradina terapeutica
|
Organizator: Asociatia Zi de BINE |
|
Categorie: Premiul Special Organizația NEW ENTRY |
„Domnișoară, la noi nu se mai uită nimeni ca la niște oameni! Pentru noi nu mai e nimic afară!” – asta ne-au spus pacienții la prima vizită la spital. Ca să aflăm ce am putea face pentru a le arăta că sunt văzuți și că nu au fost uitați, am avut discuții cu conducerea spitalului, cu medicii psihiatri, cu asistenții sociali de acolo.
Concluzia unanimă a fost că o grădină terapeutică produce o ocupație pentru pacienți, iar relaxarea pe care o adduce lucrul în grădină și socializarea ar putea schimba radical starea lor, până la reducerea medicației. Grădinăritul şi activităţile agricole ajută persoanele cu deficienţe psihice să se relaxeze și să socializeze mai bine.
| Scopul proiectului
Grădina terapeutică pentru pacienții psihiatrici are mai multe scopuri: să îi responsabilize, să îi ajute să reintre în societate, să își crească stima de sine.
Cu o floare nu se face primăvară, dar cu câteva răsaduri bine alese și un loc amenajat pentru ele, poate să fie vară tot timpul pentru pacienții de la Spitalul de Psihiatrie Eftimie Diamandescu. Medicamentele țin sub control afecțiunea de care suferă, însă grădina le oferă un rost. Într-o lume în care nu-și mai găsesc locul, se simt din nou utili, mâinile lor produc rod.Ies mai mult din saloane, starea lor fizica e mai buna.
| Aria geografica
Balaceanca
| Rezumat
Pe măsură ce incidența bolilor psihice în România crește, ar trebui să crească și atenția acordată bolnavilor. Terapia horticolă, ca terapie ocupațională este cea mai indicată, iar grădinile terapeutice sunt chiar obligatorii la spitalele de psihiatrie din alte țări. Studiile arată că plantele creează un mediu benefic bolnavilor, reducând tensiunea arterială și musculară, stresul și creând o stare psihică bună. În România însă, astfel de spații sunt o raritate.
Așadar, la Zi de Bine, ne-am focusat pe sănătatea pacienților internați la Spitalul de Psihiatrie Eftimie Diamandescu. Am amenajat în curtea spitalului o grădină terapeutică, în forma unei sere care se întinde pe o suprafață de 240 mp și conține microplante și plante ce se pot recolta la intervale scurte de timp. Plantele cu ciclu scurt de viață aduc beneficii și celor care rămân internați pe termen scurt, nu doar celor care stau la centru timp îndelungat. Ambele categorii de pacienți seamănă, plivesc și îngrijesc plantele, le recolteaza, iar la final vor putea „gusta” din rodul muncii lor, din moment ce legumele ajung la bucătărie și apoi la ei în farfurie.
Grădină terapeutică le oferă ocazia de a-și petrece orele monotone într-un mod plăcut asociat cu beneficii de sănătate clare, un cadru de socializare, dar și un rol și un rost într-o perioadă a vieții în care cei mai mulți dintre noi ne-am simți pierduți și deconectați.
Și pentru că în zilele de vară este foarte cald, am construit și câteva foișoare de lemn, unde pacienții să poată ieși la aer liber și să se poată odihni după o sesiune de grădinărit.
| Date beneficiari direcţi
La Spitalul de Psihiatrie „Eftimie Diamandescu sunt internați aproximativ 200 de pacienți, mulți dintre ei cu internări recurente, pentru care spitalul a devenit „acasă”. Cei care vin aici suferă de boli psihice precum, demență, depresie, schizofrenie, sau tulburări de personalitate. Dar înainte de toate sunt oameni, care înainte de debutul bolii trăiau o viață ca a noastră. Bolnavii psihic sunt, înaine de orice, oameni și merită, fiecare dintre ei, o viață așa cum fiecare dintre noi o merităm.
| Activitati
Proiectul s-a bazat pe câțiva piloni mari, cu activități specifice de fundraising, implementare și comunicare. În primele zile ne-am concentrat pe definitivarea planurilor de proiect și strângerea de fonduri. Când ne-am apropiat de suma necesară am intrat în faza de implementare.
Am delimitat zona de amenajare, am adus pământ și am nivelat terenul. În săptămâna 20-26 Iulie am adus toate echipamentele - de la instalația electrică până la cea de irigație.
În ultima săptămână am construim paturile de lucru, le-am pus folie, turbă și perlit. Am ridicat structura metalică, am acoperit-o cu folie, am așezat ventilatoarele, am instalat sistemul de irigare și partea electrică. 30 iulie a rămas pentru detalii: pictat, răsaduri, curățenie.
Pentru că s-au strâns mai mulți bani decât calculasem inițial, pe final am construit și 4 foișoare de lemn.
| Rezultatele proiectului
| Bugetul
98000
| Parteneri
Proiectul Grădina Terapeutică s-a desfășurat în parteneriat cu Microgreens România. Parteneri financiari – Brick Depot, Brico Depot, Perclit, Aleco Air, Sere Transilvania, BASF România.
| Website proiect
http://www.zidebine.ro/proiect/gradina-terapeutica-5