close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Policlinica Sociala Baba Nova- Un loc al Sanatatii si Demnitatii



| Organizator:
    Fundatia Inovatii Sociale Regina Maria
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    A fost înfiinţată ca răspuns la nevoile persoanelor marginalizate social, fără venituri şi fără asigurări medicale care nu pot beneficia de servicii publice de sănătate (în afara celor de urgenţă). Situaţia lor socială le limitează accesul atât la servicii de asistenţă medicală primară cât şi de specialitate, încurajează apariţia bolilor cronice, a depresiei şi excluziunea socială. În România 1 din 5 locuitori suferă de o boală cronică sau invaliditate, iar 11% din populaţie nu este acoperită de sistemul asigurărilor de sănătate (Health at a Glance, 2018, OCDE). Din 2011 s-au oferit servicii medicale pentru 13000 de persoane provenind din această categorie cărora le-au fost oferite peste 80000 de servicii medicale subliniind nevoia existentă pe piaţă şi faptul că notorietatea policlinicii în rândul persoanelor vulnerabile creşte

| Scopul proiectului
    Policlinca are ca scop oferirea de suport în accesarea dreptului fundamental la sănătate pentru persoane slab acoperite de servicii medicale care sunt în situaţii de vulnerabilitate datorită stării de sănătate şi a condiţiilor de viaţă precară. Obiectivele programului sunt îmbunătăţirea sănătăţii şi creşterea calităţii vieţii pentru minim 250 de pacienţi noi/an şi 1200 de pacienţi recurenţi/an care depind de medicaţia şi consultul periodic în policlinică.

Policlinica Sociala Baba Nova- Un loc al Sanatatii si Demnitatii Policlinica Sociala Baba Nova- Un loc al Sanatatii si Demnitatii Policlinica Sociala Baba Nova- Un loc al Sanatatii si Demnitatii

| Aria geografica
    Bucureşti, Ilfov

| Rezumat
    Prin acest program ne propunem să oferim consultaţii şi investigaţii medicale gratuite de înaltă calitate şi să creştem numărul de beneficiari ai policlinicii oferind servicii medicale pe boli cronice şi boli în fază acută pentru persoane care altfel nu ar beneficia de astfel de servicii. Pacienţii noştri sunt în vulnerabilitate socială, fără venituri şi asigurări medicale. Sunt un grup foarte divers de persoane care acoperă ambele sexe şi toate categoriile de vârstă şi care în funcţie de anumiţi factori şi contexte socio-economice, au ajuns în situaţii limită de viaţă. Ei provin din familii aflate în stare avansată de sărăcie, sunt în general persoane fără educaţie sau cu calificări profesionale învechite şi cu grad de angajabilitate redusă, persoane fără locuinţă, vârstnici care nu benefciază de pensie, mame singure cu peste 2 copii, tineri ieşiţi din sistemul instituţional de stat fără perspectivă, persoane cu dizabilităţi. Multe din aceste persoane se află în incapacitatea fizică de a munci; unul dintre obiectivele constante ale policlinicii noastre este acela de a îi ajuta să se reintegreze şi să devină din nou membri activi ai societăţii, prin redarea stării de sănătate. În perioada 2011-2022 au fost oferite peste 80000 de consultaţii pe diferite specialităţi medicale către cca 13.000 de pacienţi şi a fost deschis cabinetul stomatologic destinat persoanelor cu dizabilităţi. Au fost oferite peste 40000 de cutii de medicamente pentru bolnavii cronici dependenţi de medicaţia atât de necesară pentru o viaţă demnă.


| Date beneficiari direcţi
    Pacienţi români care provin din grupuri vulnerabile, fără venituri şi asigurări medicale, unii din ei grav bolnavi, cu multe patologii (majoritatea bolnavi cronic) şi care au beneficiat în această perioadă o medie de 5,6 servicii medicale şi de consiliere psihologică , iar în ultimul an pacienţi ucraineni refugiaţi- adulţi şi copii care au beneficiat de servicii de medicină de familie, investigaţii medicale, pediatrie şi navigare în sistemul medical românesc.

| Activitati
    În ultimii doi ani, În afara activităţii curente, policlinica a trebuit să facă faţă şi celor două mari provocări: pandemia de Coronavirus şi conflictul armat din Ucraina.
În perioada pandemică marea provocare a fost găsirea de soluţii pentru susţinerea atât a numărului mare de pacienţi cronici, al cărui acces la servicii medicale (altele decât cele legate direct de Covid) a devenit extrem de restricţionat, crescând semnificativ riscul lor medical. În condiţiile în care cele mai multe instituţii s-au închis (inclusiv medicale!) iar preţul la echipamente de protecţie şi soluţii de dezinfectare a explodat, noi am decis să “rămânem în front” şi să ne adaptăm permanent pentru a oferi soluţii pacienţilor noştri. Am venit deasemenea în sprijinul medicilor de familie în vârstă, pt care riscul de contaminare era f.ridicat, prin preluarea voluntară în clinica noastră a pacienţilor acestora.
După izbucnirea conflictului din Ucraina, am înfiinţat o divizie medicală mobilă dedicată susţinerii cu servicii medicale gratuite a refugiaţilor din centrele din Bucureşti şi împrejurimi, iar Policlinica Baba Novac a devenit primul şi principalul punct de referinţă pentru serviciile medicale care depăşeau competenţele echipei mobile. Aici au fost înregistraţi printre primii ucraineni la un medic de familie şi s-au creat sisteme de suport pentru consultarea lor, înregistrarea în sistemul naţional şi navigarea acestora în sistemul medical românesc.


| Rezultatele proiectului
    În perioada 2020-2022 În Policlinica Socială s-au oferit 17693 de consultaţii pentru 2546 de persoane neasigurate sau cu venituri foarte mici. Sănătatea lor este afectată de condiţiile paupere materiale şi sociale, cu implicaţii asupra calităţii vieţii şi a şanselor de reintegrare socială. În cei 3 ani pacienţii noştri au beneficiat de servicii medicale integrate, interdisciplinare pe următoarele specialităţi: medicină internă, ginecologie, pneumologie, diabet şi boli de nutriţie, oftalmologie etc, analize de laborator şi investigaţii complexe oferite în parteneriat cu alte facilităţi medicale. Datorită contextului socio-economic majoritatea pacienţilor sunt cu boli cronice care necesită consultaţii şi investigaţii medicale şi stomatologice frecvente şi complexe. Jumătate din consultaţiile oferite în policlinica sunt pe stomatologie. Gradul de angajabilitate şi reintegrarea socio profesională creşte, aproximativ 20% dintre beneficiari reuşind să se reangajeze după refacerea danturii. În această perioadă 536 de persoane şi-au recăpătat vederea în urma serviciilor oftalmologice şi a perechilor de ochelari oferite. 9200 de cutii de medicamente au fost oferite bolnavilor cronici a căror speranţă de viaţă depinde în mare parte de acestea.
În 2022 au fost oferite 1157 de servicii medicale pacienţilor ucraineni refugiaţi.


| Bugetul
    3993300 LEI

| Parteneri
    partener DGASMB; parteneri de proiect: Kaufland, Pentalog, Up Romania, C&A Foundation, Servier, Wipro, Groupama, Porsche Romania etc

| Despre organizator
    Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria este o organizaţie de caritate neguvernamentală dedicată asistenţei medicale integrate pentru persoanele fără venit şi fără asigurare medicală din Bucureşti, prin intermediul clinicilor sociale. Fundaţia a fost înfiinţată de Dr. Wargha Enayati împreună cu soţia sa, Mitra Enayati în august 2010. Oferim servicii medicale în mod necondiţionat, şansa la o viaţă decentă celor mai puţin norocoşi şi educaţie pentru un viitor strălucit copiilor nevoiaşi.

| Website proiect
    https://fundatiareginamaria.ro/policlinica-sociala-baba-novac/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->