close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Soarele din Suflet



| Organizator:
    Asociatia Catharsis Brasov
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Proiectul s-a nascut pe Facebook.Postarea premiului obtinut de Asociatie in anul 2012 la Gala Ce-Re, a fost o adevarata revelatie pentru cititori si o provocare pentru un pictor brasovean, dornic sa picteze cu nevazatorii.
Ne-am adresat educatorilor. Spre surprinderea noastra, acestia au respins din start ideea. Ne-am adresat copiilor si tinerilor nevazatori care frecventeaza Centrul. Am stat de vorba cu fiecare copil in parte, cu fiecare tanar. Raspunsul fiecaruia a fost uimitor: Wow, ce tare suna! Entuziasmul copiilor ne-a motivat decizia de a transforma idea in realitate. Astfel, noi, impreuna cu beneficiarii si educatorii centrului, am hotarat infiintarea unui cerc de pictura, programul cercului, tematica si metodologia de lucru. Dialogul si conversatia in grup au evidentiat curiozitatea, emotia si bucuria copiilor de a picta


| Scopul proiectului
    Traim intr-o societate, inca tributara unor bariere de gandire care, evident, dezavantajeaza persoanele cu dizabilitati. Scopul proiectului este acela de a le demonta si a demonstra ca egalitatea de sansa exista dincolo de aceste prejudecati.
Proiectul isi propune scoaterea nevazatorului din izolare, monotonie, stare de regresiune, complexe de inferioritate legate de prezenta handicapului vizual. Proiectul favorizeaza dezvoltarea cognitiva, stimuleaza functiile perceptive, formeaza memoria si deprinderile tactile. Ajuta persoanele nevazatoare, mici si mari, sa iubeasca natura si oamenii.


Soarele din Suflet Soarele din Suflet Soarele din Suflet

| Aria geografica
    Judetul Brasov

| Rezumat
    Proiectul artistic educational "Soarele din Suflet" s-a nascut din dragoste si respect pentru semeni, din dorinta de a infrumuseta si insenina viata celor care doresc sa coloreze o panza cu imagini pe care nu le-au vazut niciodata. Lor, copiilor si adolescentilor nevazatori care frecventeaza Centrul de zi “Raza de lumina” Brasov, li se adreseaza acest indraznet proiect. Lor, acest proiect le ofera oportunitatea de cunoastere si autocunoastere, de dezvoltare a imaginatiei si memoriei tactile, de identificare a unor inclinatii artistice, de formare a deprinderilor de lucru cu ustensilele specifice unei lectii de pictura.
Proiectul este o marturie elocventa a implicarii comunitatii brasovene in educatia copiilor si tinerilor cu deficiente de vedere, oferindu-le acestora, sanse egale la educatie artistica, iesirea din monotonie si izolare, participarea la viata publica, exprimarea emotiilor prin culoare si grai.
Proiectul a fost lansat la data de 17 ianuarie 2013 printr-un parteneriat public - privat, incheiat intre Asociatie, Centrul de zi Raza de lumina Brasov si un pictor brasovean. Impreuna am stabilit infiintarea unui cerc de pictura, metodologia de lucru, tematica si graficul activitatilor, lista cu materialele necesare. Am identificat primii sponsori si am demarat activitatea la data de 25 aprilie 2013.
Lunar, copiii au pictat ceea ce n-au vazut niciodata: Tricolorul Romaniei, Soarele, Cerul, Pamantul, Flori, Forme geometrice, Oua pentru Paste, Bradul de Craciun.
Picturile si fotografiile realizate in timpul lectiilor de pictura au fost expuse in doua expozitii judetene. Prima, in parteneriat cu Consiliul Judetean, “Emotia picturii nevazute”, de Ziua Copilului, 1 Iunie 2013, iar cea de-a doua, in parteneriat cu Biblioteca Judeteana, de Ziua Martisorului.


| Date beneficiari
    

| Rezultatele proiectului
    Fiecare lectie de pictura, asteptata cu nerabdare si entuziasm de micutii pictori, stimuleaza emotional actul de creatie, da un plus de valoare Sinelui si o mai mare incredere in fortele proprii. Lectiile de pictura contribuie la realizarea unei stari de plinatate, bucurie, exuberanta, mandrie.
Proiectul stimuleaza interesul beneficiarilor pentru lectiile de pictura. Faciliteaza comunicarea si interactiunea intre cursanti, voluntari, jurnalisti, lumea care ii inconjoara, facand posibila scoaterea acestora din monotonie.
Fiecare elev a daruit o pictura scolii in care a fost integrat, in semn de recunostinta, in cadru festiv, la serbarea de sfarsit/inceput de an scolar. La fel s-a intamplat si la Serbarea de Craciun cand fiecare copil a daruit o pictura parintilor. O parte dintre picturile expuse in cele doua expozitii au fost achizitionate de vizitatori. Alte cinci lucrari au fost licitate in cadrul unui eveniment organizat in Parlamentul Romaniei.
Feedback-ul pozitiv primit prin toate retelele de comunicare, in special pe Facebook, se regaseste in emisiuni audio-vizuale, interviuri acordate jurnalistilor, posturilor de radio si televiziune, cotidienelor locale si centrale.
Am demonstrat ca vointa face posibil tot ceea ce pare a fi imposibil.
Am reusit sa schimbam mentalitati! Am sensibilizat comunitatea.Creste numarul persoanelor care dau like si distribuie pe Facebook, postarile asociatiei, ale Centrului sau ale pictorului. Toate acestea au determinat oferte de sponsorizare din partea unor persoane fizice din tara si strainatate.


| Bugetul proiectului (in RON)
    35000,00

| Parteneri
    Vodafone Romania, Centrul de zi Raza de lumina Brasov, Consiliul Judetean Brasov, Compania Schaeffler RO

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->