Participanti & Proiecte
,,Școala pentru viață”
|
Organizator: Asociatia Un Strop de Fericire |
|
Sectiune: Sănătate |
În fiecare an, Asociația Un Strop de Fericire desfășoară un sondaj ambițios pentru a identifica nevoile și aspirațiile tinerilor din comunitate. La sondajul din anul 2023 au participat 588 de liceeni din Ploiești ( 21% băieți și 79% fete), cu o vârstă medie de 16 ani. Conform rezultatelor, principalele nevoi identificate sunt: dezvoltarea încrederii personale (21%), abilități de discurs public (19%) și gestionarea timpului și a sarcinilor (15%).Exemplele de bune practici învățate în proiectele Erasmus în care AUSF activează de 10 ani, oportunitatea de a învăța de la parteneri din țări ca Suedia, Finlanda, Estonia, toate ne-a inspirat să dezvoltam acest program de dezvoltare personală și învățare practică, în care tinerii petrec minim 120 ore, parcurg o curricula diversă, care vizează dezvoltarea competentelor pentru viata si cariera.
| Scopul proiectului
ȘPV are ca scop principal să pregătească tinerii pentru viitor și să îi încurajeze să devină agenți activi ai schimbării în lume prin implicare și educație.
Obiective: facilitarea accesului tinerilor, inclusiv a celor din medii sociale vulnerabile, la oportunități de dezvoltare personală și educaționale diverse; crearea unor oportunități de învățare care să sprijine tinerii și să le permită să descopere și să își dezvolte abilitățile de lideri.
(pentru dezvoltarea personala, formare competențele pentru cariera viitoare, acces la oporunități de învățare practică
, ajutorare comunitate).
| Acoperire
PLOIESTI
| Rezumat
”Educația este cea mai puternică armă pe care o putem folosi pentru a schimba lumea.” Nelson Mandela
Pentru că noi credem în puterea educației la fel de mult cum credem în puterea unică a fiecarui tînăr de a deveni ce își dorește, de a-și realiza visele, am creat Școala Pentru Viață (SPV), un program de învățare orientat spre cerintele vitorului, pe ceea ce nu se învață la școală dar este necesar în viață, am creat un loc în care tinerii fac primii pași în dezvoltarea lor personală și profesională.
Printr-o programă care completează cunoștințele dobândite la școală cu ateliere de învățare practică, cu activităti practice și voluntariat în comunitate, cu initiative dezvoltate și implementate de tineri, SPV are ca scop consolidarea încrederii personale, creșterea interesului pentru învățare continuă, formarea abilităților transferabile și a competențelor pentru viață independentă, activă, împlinită, pentru o piață a muncii a viitorului.
Încă din din 2012 , AUSF realizeazeaza anual un sondaj la care participă liceenii. Printre nevoile identificate an de an, la fel și în 2023, se numără: dezvoltarea încrederii personale, abilități de discurs public, gestionarea timpului și sarcinilor, socializare, comunicare eficientă, stil de viață sănătos, orientarea în carieră, voluntariat, dorința de a deveni lider și acumularea de cunoștințe noi.
Obiectivele urmăresc sprijinirea tinerilor pentru
• dezvoltarea personala, pentru a-și descoperi și capacita propriile abilități
• a le permite să își formeze competențele pentru cariera viitoare, să fie activi în comunitatea din care fac parte
• a le oferi tinerilor acces la oportunități de învățare practică
• de a ajuta tinerii defavorizati, comunitatea în tot acest timp, prin proiectele realizate de tinerii aflati în SPV
| Date beneficiari direcţi
450 de tineri liceeni formati in program SPV & 50 de lideri
| Activitati
SPV este structurat în trei etape esențiale:
1. Învățare și transfer de informații: Tinerii participă la cursuri și ateliere care le dezvoltă abilitățile și cunoștințele.
2. Învățarea din activități practice și de voluntariat, prin organizarea și facilitarea proiectelor tradiționale în AUSF sau implicare in activitati practice și de voluntariat cu partenerii AUSF.
3. Inițierea propriilor proiecte: Prin mentorat, tinerii sunt încurajați să-și dezvolte propriile proiecte și idei.
Activități:
Planificare
Recrutarea participanti
Cunoastere, nevoi, obiective personale
Participarea la ateliere de învățare practică, cu o tematică diversă în fiecare zi. Principalele teme abordate în SPV sunt educația financiară, antreprenoriatul, cetățenia activă și instrumentele de cetățenie activă, educația de mediu, leadership, cum să îți construiești un CV și cum se desfășoară un interviu de angajare, public speaking, orientare în carieră, noțiuni digitale, STEAM (science, technology, engineering, arts and mathematics), emoții și stare de bine.
Participarea la activități practice sau de voluntariat în centre sociale, filarmonica, la organizarea unor evenimente educaționale ca concursul de idei de afaceri sau campionatul de baschet
Participarea la formari Erasmus
Mentorat pentru realizarea propriilor proiecte în comunitate
Realizarea propriilor proiecte în comunitate
Formarea liderilor
Mentoratul liderilor
| Rezultatele proiectului
Din punct de vedere cantitativ 450 de tineri au avut acces la activitatile din SPV, de aprox 120 de ore de formare prin participare la ateliere de învățare, activități practice și mentorat.50 de tineri s-au perfectionat ca lideri. Indirect, in paralek, 850 de copii au avut acces la activități în mediul rural, realizate de tinerii deveniți lideri în program. 100 de copii din centre sociale au beneficiat saptamanal de ajutor la teme și suport relațional. Peste 17000 de persoane au beneficiat de evenimente culturale și educațioanle în care au fost implicati tinerii aflati în SPV.
Schimbarea de atitudine - din punct de vedere calitativ, considerăm ca fiind cea mai mare realizare a noastră faptul că tinerii nu beneficiază numai de acumularea unor cunoștințe noi, ci și de o schimbarea de atitudine rezultată prin parcurgerea celor 3 etape esențiale ale proiectului într-un interval de minimum 6 luni.
ȘPV ajută tinerii să ajungă la cea mai bună versiune a lor, aducand 4 realizari importante:
Apartenta la o comunitate
“Școala pentru viață” le oferă tinerilor oportunitatea de a se alătura unui grup cu interese comune, alături de care creasc și leaga noi prietenii.
Dezvoltare personală masurata in depasirea limteleor personale
Tinerii descoperă cum să își folosească cu ușurință calitățile și cunoștințele și să lase deoparte limitele și îngrijorările prin activițăți interactive și contexte de învățare create pentru ei.
Orientare în carieră
Tinerii explorează oportunități de carieră împreună cu mentori
Metode nonformale care deschid pofta de cunoastere continua
| Parteneri
Asociația Un Strop de Fericire, Organizatia Umanitară Concordia, Filarmonica Ploiești, D.G.A.S.P.C. Prahova, SISU Academy, Clubul Rotary Ploiești, companiile Metigla, AFI Ploiesti, IPIP, alte companii care ofera sprijin material sau de mentorat la desfasurarea atelierelor, activităților și evenimentelor educaționale care fac parte din programul Școală Pentru Viață.
| Despre organizator
Asociatia Un Strop de Fericire (AUSF) este o organizație nonprofit care crede în schimbarea lumii prin implicare, educație și prin puterea tinerilor.
De 12 ani, în județul Prahova, asociația susține prin programele ei educația și spiritul antreprenorial, crează pentu tineri oportunități de învățare practică și implicare în comunitate.
Prin cunoaștere și dezvoltare personală, asociația ajută tinerii să devină mai buni și pregătiți pentru viitor.
| Website proiect
https://stropdefericire.ro/educatie/programe-educationale/scoala-pentru-viata/