close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



reCONNECT



| Organizator:
    Asociatia The Social Incubator
| Sectiune:
    Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor
| Problema de fond
    Studiile realizate în România au arătat că 1 din 4 persoane de peste 65 de ani resimt un grad ridicat de singurătate, iar peste 50% se simt singuri deseori. Proiectul a început în perioada Pandemiei ca urmare a nevoii de educație digitală în rândul vârstnicilor. Mare parte din socializarea cotidiană s-a mutat în mediul online, prin apeluri video sau servicii de mesagerie. Din cauza izolării sociale, dar și a nefamiliarizării cu noile mijloace media, mulți vârstnici suferă în continuare de singurătate. Astfel a apărut dorința de a implementa reCONNECT: să venim în sprijinul vârstnicilor pentru a introduce în viața lor modalități moderne de comunicare, precum Facebook messenger, whatsapp dar și un pachet de cunoștințe de bază despre navigarea pe internet. Ne-am propus să îi ajutăm să mențină legătura online cu cei dragi, să le facilităm accesul la diferse platforme de achiziție bilete sau știri, dar și să să-i introducem în noi cercuri de socializare.
O componentă importantă a proiectului a fost reconectarea și socializarea între tineri și vârstnici. Pe parcursul întâlnirilor am abordat teme precum trecut versus prezent, istoria Bucureștiului, dar și vizitarea orașului împreună.


reCONNECT reCONNECT reCONNECT

| Acoperire
    Constanța, Brăila, Prahova, București, Dâmbovița

| Rezumat
    reCONNECT este un proiect de digitalizare incluzivă pentru vârstnici și tineri aflați în situații de risc. Prin acest proiect ne propunem să acoperim decalajul de vârstă în ceea ce privește transferul social de abilități și competențe, prin conectarea celor două grupuri.
Pandemia de COVID-19 a fost marcată și de o pandemie a singurătății, indiferent de vârstă sau mediul de proveniență. Poate unii dintre cei mai tineri au putut înlocui întâlnirile și discuțiile cu prietenii sau cu cei dragi prin diverse mijloace tehnologice, însă cei mai în vârstă au fost captivi în propriile case. Cei norocoși poate aveau copii, rude care să-i mai sune, însă mulți au rămas tăcuți pentru multă vreme. reCONNECT vine în sprijinul seniorilor pentru a-i ajuta să se familiarizeze și să învețe să folosească mijloace alternative de comunicare media. Și ce mentori mai buni în acest proces decât tinerii?
În perioada de desfășurare a proiectului au avut loc 7 sesiuni de instruire Train the Trainers pentru tineri, în care au aflat cum să învețe seniorii despre utilizarea unei tablete și a diverselor aplicații de comunicare sau site-uri utile pentru dânșii. Ca urmare a acestei perioade de instruire, tinerii au susținut 12 ateliere de educație digitală pentru vârstnici, atât fizic cât și online. De asemenea, vârstnicii au avut parte de sesiuni de induction pentru a se familiariza cu specificul tinerilor ce au trăit o viață în sistemul de protecție al copilului. Pe perioada proiectului au avut și 12 ateliere tematice și vizite exploratorii în care am încurajat socializarea dintre cele două generații. În final, au avut loc 238 de întâlniri online între tânăr și senior în care au putut pune în practică cele învățate la sesiunile de grup.


| Date beneficiari direcţi
    163 tineri și vârstnici

| Activitati
    Am început parcursul reCONNECT prin ateliere de autocunoaștere și promovare a oportunității de voluntariat în liceele tehnologice. După înscrierea tinerilor în proiect, am dat startul sesiunilor Train the Trainers pentru a forma tinerii în lucrul cu persoane vârstnice și educație digitală. S-au avut în vedere elemente precum securitatea online, principii de facilitare și modele de transmiterea informației. În același timp, seniorii au avut parte de sesiuni de induction prin care se familiarizau cu specificul tinerilor, ariile lor lor de interes și obstacolele pe care le întâmpina pe drumul lor de dezvoltare. Au urmat o serie de ateliere de dezvoltare personală. Odată ce ambele grupuri au fost pregătite, au început sesiunile de socializare ce s-au încununat cu câte o sesiune de speed meeting. În urma lor am format diade senior-voluntar, fiecare tânăr având traineeul său. Toate fiind pregătite, discuțiile de pregătire au început, iar cu timpul vârstnicii și tinerii au mutat întâlnirile în online. Astfel și seniorii au avut șansa să pună în aplicare cele învățate.
Mai târziu, am organizat ieșiri recreative împreună, sub forma vizitelor exploratorii. Am vizitat împreună locații cheie din istoria Bucureștiului, dragi seniorilor, dar încă neexplorate de către tineri: cofetăria Capșa, Palatul Parlamentului, parcul Cișmigiu.


| Despre voluntari
    80 de tineri voluntari au fost traineri de digitalizare pentru 80 de vârstnici. Rolul acestora a constat, în primul rând, în familiarizarea vârstnicilor cu tableta, aplicațiile de comunicare și navigarea pe internet. LEI

| Rezultatele proiectului
    170 de tineri au luat parte la atelierele reCONNECT. 83 de vârstinici au avut parte de o experiență de învățare și conectare cu tineri. 24 de ateliere au fost organizate, dintre care 15 centrate pe educație și 9 pe socializare și schimb de experiență. În total au avut loc 238 de întâlniri 1:1 între tineri și vârstinici.
Probabil unul dintre rezultatele cele mai importante ale proiectului a fost diminuarea stigmatului tinerilor cu un trecut în sistemul de protecție al copilului. Mare parte din seniori păstrau în amintire casele de copiii din vremea perioadei comuniste și credeau că tinerii de acum, pe lângă fondul traumatic, au malformații, întârzieri mintale și comportament neadecvat. În realitate au cunoscut tineri dornici să se implice în comunitate, cu maniere și rezultate școlare, care întradevăr au suferit trauma abandonului.


| Parteneri
    United Way Romania, Asociația „Niciodată Singur”, DGASPC Sector 2, DGASPC Sector 4, DGASPC Sector 5, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” București, , Colegiul Tehnic „Mihai Bravu” București, Colegiul Economic Viilor București, Colegiul Energetic București, Liceul Teoretic „Mihail Sebastian” Brăila, Biblioteca județeană Brăila, Biblioteca „Ion Creangă” București.

| Despre organizator
    Asociația The Social Incubator este o organizație non-profit, înființată de către un grup de profesioniști care și-au dorit să creeze o platformă pentru inițiativele cu impact social semnificativ în viața persoanelor din medii defavorizate, cu accent pe tinerii instituționalizați. Asociația își îndreaptă eforturile spre a înlesni procesul tranzițional al acestor tineri spre a deveni adulți independenți, punându-le în valoare aptitudinile și calitățile.

| Website proiect
     https://asociatiasocialincubator.org/proiecte/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->