Participanti & Proiecte
România Remarcabilă - Interpretarea patrimoniului cultural rural prin artă și antreprenoriat
|
Organizator: |
|
Sectiune: Artă și cultură |
Conform Barometrului de Consum Cultural 2019 realizat de INCFC, în ceea ce privește grupul persoanelor care au luat parte la evenimente culturale (expoziții, teatru etc.), doar 30% dintre aceștia provin din mediul rural. Conform Convenției cadru Faro, noțiunea de patrimoniu nu se mai referă exclusiv la acel patrimoniul protejat recunoscut oficial de către autorități, ci include acum acele elemente considerate drept patrimoniu de către populația și autoritățile locale. Astfel, numeroase elemente de patrimoniu cultural material, imaterial, personal și senzorial sunt insuficient valorificate riscând să dispară înainte de a fi transmise generațiilor următoare. Acest risc este potențat și de migrarea masivă a tinerilor spre zonele urbane și lipsa de personal calificat în identificarea, interpretarea și valorificarea patrimoniului local.
| Scopul proiectului
OG: Crearea unui context pentru dezvoltarea comunităților rurale prin implementarea conceptul de interpretare a patrimoniului în 12 localități ale rețelei RR, pe o perioadă de 18 luni.
OS1
Consolidarea capacității administrative prin elaborarea unei metodologii de interpretare a patrimoniului cultural în cele 12 localități ale rețelei RR pe durata a 11 luni
OS2
Dezvoltarea audienței prin activități de artă contemporană cu participarea a 6 artiști pe o perioadă de 5 luni, în 6 localități din rețeaua RR.
OS3
Operaționalizarea unui centru de interpretare temporară a patrimoniului în comuna Vad.
| Acoperire
Jud. Cluj (Moldovenești, Mânăstireni, Poieni, Bonțida, Vad, Ciurila, Beliș), Jud. Alba (Bucium), Jud. Sibiu (Valea Viilor), Jud. Sălaj (Plopiș), Jud. Brașov (Fundata), Jud. Maramureș (Bârsana)
| Rezumat
Zona rurală a României, de o mare diversitate culturală, este o resursă extrem de bogată de elemente de patrimoniu material și imaterial, cea mai mare parte a acestuia fiind însă insuficient conservată și valorificată.
Proiectul și-a propus crearea unui context favorabil pentru dezvoltarea comunităților rurale prin implementarea conceptului de interpretare a patrimoniului: consolidarea capacității administrative și dezvoltarea antreprenoriatului prin interpretarea patrimoniului cultural, dezvoltarea audienței prin activități de artă contemporană cu participarea a 6 artiști în 6 localități din rețeaua RR și pilotarea unui centru de interpretare a patrimoniului în comuna Vad.
Proiectul a inclus cursuri de formare și transfer de know-how către autoritățile locale din cele 12 localități prin organizarea de workshop-uri adresate centrelor de informații turistice. În cadrul proiectului s-a realizat și o bază de date în vederea centralizării inițiativelor private din cele 12 localități (producători, meșteri, unități de cazare, crescători de animale etc.).
Proiectul cuprinde și o importantă componentă de artă contemporană prin organizarea a 6 rezidențe artistice în cadrul cărora 6 artiști au reinterpretat într-o cheie contemporană elemente de patrimoniu cultural. Rezidențele România Remarcabilă au avut loc în august 2023 în 6 comune din județele Cluj, Maramureș, Brașov și Alba și s-au concentrat pe procese de creație participative, având ca scop investigarea identității comunităților și istoriei locale. Pornind de la patrimoniul istoric local, atenția merge și către la contextul natural, poveștile și meșteșugurile locului, la oameni și obiectele lor, căutând noi moduri de a încuraja comunitățile locale să-și cunoască și construiască identitatea.
| Date beneficiari direcţi
- 60 cetățeni (minim 5 din fiecare localitate) care vor furniza informații legate de patrimoniul personal și cultural local
- 12 facilitatori comunitari. Aceștia fac parte din liderii comunității și vor putea fi reprezentați de preot, profesor, învățător, referent, antreprenor local etc.
- 12 reprezentanți ai administrațiilor locale prin Centrele de Informații Turistice. Aceștia sunt angajați ai primăriilor locale, iar în cadrul proiectului vor beneficia de formare profesională, ceea ce va asigura sustenabilitatea și continuitatea acestui proiect.
- 60 de tineri identificați de facilitatorii comunitari care vor participa la întâlnirile cu membrii celor 6 comunități în care se desfășoară activitățile de artă contemporană, iar cei din comuna Vad vor lua parte și la realizarea expoziției din cadrul Punctului de Memorie Colectivă pilot.
- 4 experți din boardul proiectului
- 7 artiști în rezidență
- 2 membri ai echipei de proiect formați în interpretarea patrimoniului, cu aplicabilitate în derularea programului RR
- 10 antreprenori locali din comuna Vad listați în baza de date cu inițiativele locale din cele 12 localități, dintre care minim 5 antreprenori vor participa la târgul organizat cu ocazia inaugurării centrului de interpretare
- 1.740 participanți la activitățile culturale, după cum urmează: 1.000 de vizitatori ai Punctului de Memorie Colectivă pilot pe durata derulării proiectului, 300 de participanți la activitățile de artă contemporană (copii, femei, tineri, membri ai comunității), 450 de vizitatori la inaugurarea centrului de interpretare și la evenimentele de promovare a acestuia.
| Activitati
Cercetare și documentare pentru elaborarea metodologiei de interpretare a patrimoniului.
Realizare structură bază de date antreprenori locali și inventariere antreprenori.
Elaborarea metodologiei de implementarea interpretării patrimoniului.
Activități de formare pentru facilitatorii locali din cele 12 localități: curs de antreprenoriat cultural susținut de Muzeul Național Liechtenstein, atelier de interpretare a patrimoniului susținut de către Sites et Cités Remarquables de France, formare în organizarea de rezidențe artistice susținut de artista Lea Rasovszky.
Cele 6 rezidențe artistice și-au propus să promoveze înțelegerea artelor contemporane prin implicarea artiștilor în procese comunitare. Rezidențele au avut o durată de 4 săptămâni, au inclus 7 artiști selectați în urma unui Open Call național la care s-au înscris 130 de artiști din medii diferite: Nona Inescu, Ştefan Radu Creţu, Mihaela Moldovan, Irina Botea Bucan & Jon Dean, Gal Orsolya, Alex Mirutziu. Rezidențele au inclus ateliere cu copii și seniori, precum și vernisaje comunitare, lucrările rămânând comunităților.
Operaționalizarea Centrului pilot de interpretare a patrimoniului Vad.
S-a realizat metodologia ce va fi folosită la inaugurarea de la finalul lunii martie 2024. Centrul găzduiește și integrează lucrarea senzorială a lui Alex Mirutziu. Centrul va fi amenajat și dotat corespunzător într-un spațiu pus la dispoziție de Primăria comunei, urmând să rămână în exploatare pentru încă 12 luni.
| Rezultatele proiectului
Participarea activă a comunităților în acest proiect conduce la o mai bună înțelegere a contextului multicultural în care trăiesc, trezește respectul reciproc și respectul față de mediul de viață și ajută la responsabilizarea acestora în privința protejării și valorificării elementelor identitare.
Îmbunătățirea accesului la cultură. Număr de participanți la activitățile culturale: 1.870 participanți
60 cetățeni din fiecare localitate au furnizat informații legate de patrimoniul personal și cultural local
60 de tineri participanți la atelierele de interpretare a patrimoniului.
180 de copii participanți la atelierele artistice din rezidențe
1.750 de vizitatori/ consumatori/ spectatori ai produselor culturale rezultate, după cum urmează: 1.000 de vizitatori ai centrului de interpretare pilot pe durata derulării proiectului, 300 de participanți la vernisajele de artă contemporană, 450 de vizitatori la inaugurarea centrului de interpretare.
În urma realizării metodologiei de interpretare a patrimoniului și a transferului de know-how către cele 12 localități din RR, acestea își dezvoltă capacitatea locală de interpretare, promovare și valorificare a patrimoniului cultural pe termen lung.
Producțiile și evenimentele de artă contemporană rezultate aduc valențe noi, prin medii și forme de expresie inovative, în potențarea valorii intrinsece a patrimoniului material și imaterial în comunități rurale. Artiștii au avut oportunitatea de a dezvolta noi proiecte de artă contemporană într-un cadru neconvențional, dezvoltându-și practica artistică.
| Parteneri
Muzeul Național Liechtenstein, Sites et Cités Remarquables de France
| Despre organizator
Centrul Cultural Clujean este un ONG activ în domeniul culturii, educației și dezvoltării, cu o rețea extinsă de 117 membri, inclusiv instituții culturale, universități, asociații ale societății civile și mediului de afaceri, precum și administrația locală și județeană din Cluj. Misiunea sa este de a mobiliza cultura pentru transformare socială și dezvoltare durabilă, facilitând coeziunea și vitalitatea comunității locale, precum și contribuția prin cultură la dezvoltarea locală și regională.
| Website proiect
https://romaniaremarcabila.ro/