Participanti & Proiecte
AFIN IFN S.A. - Romanian Alternative FINancing Institution Dedicated to Social Enterprises
|
Organizator: Fundatia ”Alaturi de Voi” Romania |
|
Sectiune: Programe |
În vederea identificării nevoilor concrete, inițiatorii au consultat stakeholderi din ecosistem (antreprenori sociali, bancheri, asociații etc) și au realizat un studiu de piață privind accesul la finanțare al întreprinderilor de economie socială. Cifrele au arătat:
- 55% dintre IS folosesc fonduri proprii pentru a-și dezvolta activitatea
- doar 2,1% au accesat un credit pentru investiții, și doar 1,5% o linie de credit pentru co-finanțarea proiectelor europene
Accesul problematic la finanțare are multiple cauze:
- nu este atractiv să finanțezi întreprinderile sociale din cauza lipsei de cunoștințe despre aceste organizații
- interesul redus pentru măsurarea impactului social
- lipsa voinței politice de a concepe un mediu favorabil întreprinderilor soci
| Scopul programului
Scopul programului este dezvoltarea instituției de finanțare socială, care să ofere condiții flexibile de finanțare, ținând cont de specificul entităților de economie socială.
Pe lângă credite, prin intermediul SFA, AFIN își propune să ofere consultanță antreprenorilor sociali pentru a se dezvolta și pentru a deveni eligibili în vederea creditării și de către alte instituții bancare și nebancare.
Obiectivul final este de a susține dezvoltarea ES, prin finanțarea de proiecte sustenabile, care contribuie la consolidarea comunităților și incluziunea prin antreprenoriat a grupurilor vulnerabile.
| Acoperire
Judete
| Rezumat
În România, operatorii de economie socială se confruntă cu bariere în ce privește accesul la finanțare. Acest lucru este cauzat de lipsa unor instituții de finanțare socială și a unor instrumente de creditare special concepute pentru acest tip de entități.
AFIN IFN S.A. a apărut ca o soluție de a umple acest gol și de a oferi o soluție alternativă de finanțare, adaptată nevoilor operatorilor de economie socială din România.
Obiectivul principal al acestui proiect a fost de a crea un instrument de finanțare, care să ofere produse de creditare special adaptate nevoilor întreprinderilor de economie socială din România, entităților juridice mici și foarte mici care generează impact social în comunitate, care au trecut de faza de start-up și au nevoie de resurse de capital pentru a se dezvolta.
În direcția implementării proiectului AFIN, au fost derulate inițial mai multe activități de pregătire (realizarea unui studiu de piață, vizite de studiu la instituții de finanțare socială din UE, campanie de atragere investitori, autorizarea la BNR etc).
AFIN IFN S.A. a început să funcționeze efectiv începând cu luna în Ianuarie 2023, după înregistrarea în Registrul General al Banca Națională a României ca instituție financiară nebancară (IFN). Începând din Mai 2023, a început acordarea de credite. Pe parcursul anului trecut au fost oferite 20 de credite operatorilor de economie socială din România, unul dintre rezultatele de impact social fiind menținerea a 121 de locuri de muncă, dintre care 17 pentru persoane din grupuri vulnerabile.
Tot în 2023, AFIN a devenit și primul IFN din România autorizat ca întreprindere socială de către ANOFM, confirmând astfel misiunea socială asumată prin actul constitutiv (90% din profit va fi reinvestit).
| Date beneficiari direcţi
18 operatori economici cu impact social, care au beneficiat de credite în valoare de 1,4 milioane RON din partea AFIN IFN S.A. Sunt incluse aici entități de economie socială, cu atestat de întreprindere socială sau fără, asociații și fundații. Dintre acestea, enumerăm: -8 întreprinderi sociale au fost sprijinite să treacă din faza de start-up în faza de accelerare si să își mențină statutul de întreprindere socială; -8 ONG-uri au beneficiat de credite pentru capital de lucru și de credite punte pentru a-și continua implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă; -1 întreprindere socială de inserție a fost sprijinită cu capital de lucru pentru dezvoltarea activității desfășurate; -1 GAL a beneficiat de credit punte pentru implementare unui proiect cu finanțare europeană
| Activitati
Principalele activități derulate în perioada 2021 - 2023 au fost:
Anul 2021:
- identificarea de modele de bune practici și realizarea a 4 vizite de studii la instituții de finanțare din UE
- realizarea unui studiu privind finanțarea socială în România coordonat de Ancuța Vameșu, expert în economie socială, concretizat în „Barometrul Accesului la Finanțare a Întreprinderilor de Economie Socială”
Anul 2022:
- stabilirea strategiei de dezvoltare, precum și a modelului de business a AFIN (inclusiv metodologia de acordare credite și evaluare a potențialilor beneficiari)
- derularea unei campanii de atragere investitori pentru formarea capitalului social de start
- organizarea a 2 întâlniri cu potențiali investitori (Iași și București)
- înființarea AFIN ca societate pe acțiuni (170 de acționari fondatori) și înregistrarea ca întreprindere socială, conform misiunii sociale asumate prin actul constitutiv
Anul 2023:
- înregistrare AFIN ca instituție financiară nebancară (IFN) în Registrul General al Băncii Naționale a României
- demararea procesului de creditare, prin oferirea a trei produse: credite pentru capital de lucru, credite pentru investiții, credite punte pentru co-finantare fonduri europene
- acordarea un număr total de 20 de credite, în valoare totală de 1,4 milioane RON către operatori economici cu impact social, însemnând entități de economie socială, cu atestat de întreprinderi socială sau fără, inclusiv dar nelimitat la întreprinderi sociale, cooperative și ONG
| Rezultatele programului
Prin intermediul creditelor obținute, întreprinderile sociale creditate prin AFIN IFN S.A. au generat următoarele rezultate cu impact social:
- Au fost oferite servicii de informare/consiliere pe probleme de educație sanitară, în principal boli cu transmitere sexuală, pentru un număr de aproximativ 100 tineri din medii sociale vulnerabile;
- Au fost oferite programe de calificare profesională gratuite si burse sociale pentru formare profesională persoanelor din grupuri vulnerabile, în profesii precum: frizerie/coafura, barista, vanzator, alimentatie publica, producție mobilier, realizarea de lumânări decorative;
- Au fost organizate diferite evenimente în comunitate pe teme legate de importanța protejării mediului înconjurător, au fost realizate ateliere tematice cu elevi din mediul rural pe teme legate de prevenirea violenței, a fenomenului de bullying în școli, au fost realizate obiecte decorative obtinute din reutilizarea materialelor rezultate din producția de mobilier; au fost derulate ateliere de lumânărit gratuite pentru persoane din grupuri vulnerabile, în special pentru mame vulnerabile cu statut de refugiat din Ucraina;
- Au fost oferite discount-uri de 50% la taxele școlare pentru accesarea cursurilor educaționale la gradiniță copiilor din medii vulnerabile;
- Au fost dotate cu mobilier specific (mese și scaune pentru elevi) și echipament specific școli din mediul rural, cu scopul de a oferi condiții optime elevilor în vederea creșterii calității actului educational.
| Parteneri
Fundația „Alături de Voi” România (ADV România), membru fondator AFIN; Social Finance Association (SFA) - s-a născut din dorința de a susține antreprenorii prin educație financiară și consultanță de specialitate în domeniul finanțării sociale. Asociatia reprezinta un pilon de sprijin al AFIN IFN SA; 181 membri (acționari) fondatori, persoane fizice și juridice
| Despre organizator
Fundația ADV România face parte din Grupul ADV România care include întreprinderi sociale conectate între ele: UtilDeco, WISE.travel și JobDirect, dezvoltate începând cu anul 2002. Misiunea sa este de a promova și dezvolta economia socială și de a asigura incluziunea persoanelor cu dizabilități și din alte grupuri vulnerabile.
ADV România implementează programe la nivel național și european și este recunoscută ca un centru de resurse în domeniu care face legătura între Estul și Vestul Europei.
| Website proiect
www.afin.org.ro