close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Alege Scoala!



| Organizator:
    World Vision Romania
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Scolile din zonele rurale se caracterizeaza prin izolare, saracie si absenta oportunitatilor de succes socio-profesional pentru absolventi. Conform cercetarilor derulate de Fundatia World Vision Romania, in perioada premergatoare initierii proiectului, din cauza crizei economice, numarul copiilor saraci din Romania ajunsese la 350.000 iar rata abandonului scolar se triplase: aproximativ 40.000 de copii, cei mai multi din mediul rural, au renuntat, in fiecare an, sa mai mearga la scoala. Conform Institutului National de Statistica, in 2008, 436.404 copii cu varste cuprinse intre 3 si 17 ani nu erau inscrisi la nicio forma de invatamant. Graficele prezentate de Comisia Europeana, bazata pe datele din 2009, arata ca in Romania, rata celor care parasesc timpuriu scoala este de 16.6%, mai mare decat media la nivelul Uniunii Europene, 14.4%.

| Scopul proiectului
    Prevenirea si combaterea fenomenului de parasire timpurie a scolii si prevenirea delincventei juvenile, prin dezvoltarea unor solutii alternative de tip ”scoala de duminica” necesare asigurarii educatiei de baza si motivatiei pentru educatie a copiilor din mediul rural si urban, cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani.
Dezvoltarea unor comportamente si atitudini pozitive fata de scoala si semeni pentru cel putin 18000 copii din mediul rural si urban cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani.
Formarea specifica a 2000 persoane adulte implicate in prevenirea fenomenului de parasire a scolii.


Alege Scoala! Alege Scoala! Alege Scoala!

| Aria geografica
    judetele Bihor, Maramures, Salaj, Satu Mare, Cluj si Bistrita Nasaud (Nord-Vest), judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea (Sud-Vest), judetele Braila, Buzau, Constanta, Tulcea, Galati si Vrancea (Sud-Est), judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis (Vest) si judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures şi Sibiu (Centru).

| Rezumat
    Proiectul Alege Scoala! are ca scop prevenirea si combaterea fenomenului de parasire timpurie a scolii si a delincventei juvenile, prin dezvoltarea unor solutii alternative de tip „Scoala de duminica”, necesare asigurarii educatiei morale de baza si motivatiei pentru studiu a copiilor din mediul rural si urban, cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani. Alege Scoala! a propus dezvoltarea unui program special pentru mentinerea elevilor in educatie si prevenierea parasirii timpurii a scolii prin doua directii principale: actiuni adresate formatorilor (sesiuni de formare) si actiuni adresate copiilor (lectii de cateheza, tabere de creatie si concursuri cu premii).
La activitatile proiectului Alege Scoala! au participat 18791 de copii: elevi cu risc de parasire timpurie a scolii, delincventi juvenili, persoane care au parasit timpuriu scoala, persoane care nu au absolvit invatamantul obligatoriu si prescolari. Dezvoltarea programului de prevenire a fenomenului de parasire timpurile a scolii a fost sustinut de 2036 persoane: preoti si profesori de religie.
Activitatile derulate in cadrul proiectului au urmarit dezvoltarea unor comportamente si atitudini pozitive fata de scoala, pentru copiii din mediul rural si urban. Astfel, au fost organizate 154 de sesiuni de formare, de care au beneficiat 2036 de persoane (preoti si profesori de religie) provenind din toate protopopiatele si din toate judetele tarii; organizarea unui numar de cel putin 9.618 lectii de cateheza in cadrul “Scolii de duminica”; organizarea a 150 de taberele de creatie pentru 6002 copii; organizarea unui concurs national desfasurat in 4 etape (la nivelul Parohiilor, Protopopiatelor, Eparhiilor si Patriarhiei) pentru toti cei 18791 copii implicati in proiect.


| Date beneficiari
    Dezvoltarea programului de prevenire a fenomenului de parasire timpurile a scolii a fost sustinut de cei 2036 de preoti si profesori de religie. Dupa insusirea cunostintelor teoretice in cadrul sesiunilor de formare, a urmat punerea in practica a acestora. Preotii si profesorii de religie au organizat lectiile de cateheza “Scoala de duminica”, au selectat participarea copiilor la Taberele de creatie si au sustinut activ desfasurarea concursului de creatie. Temele de educatie morala sustinute corelate cu realitatile mediului din care provine fiecare copil, contribuie la constientizarea importantei scolii in formarea profesionala. Astfel, s-a creat o coeziuni a grupului prin dezvoltarea unor relatii personale de prietenie si initierea unor modele noi de orientare care sa impuna, ulterior, noi forme de gandire si de comportament.

| Rezultatele proiectului
    Proiectul Alege Scoala! a intervenit in educatia copiilor aflati sub risc de abandon scolar. Prin orele de cateheza din parohii si taberele de creatie, am reusit sa suplinim lipsa de afectiune parinteasca si impactul dramatic al atmosferei de familie viciate de diferite probleme sociale si morale, sa descoperim copiii talentati si sa ii incurajam pentru a avea incredere in viitorul lor. Rezultatele imediate au urmarit, pe termen scurt, sprijinirea prescolarilor si elevilor cu risc de parasire timpurie a scolii, cresterea motivatiei copiilor de a merge la scoala, precum si formarea de formatori care sa previna abandonul scolar. Rezultatele pe termen lung se vor reflecta prin cresterea nivelului de educatie si participarea activa la viata comunitatii locale.
Prin participarea la activitati de creatie artistica in cadrul atelierelor de educatie plastica, dar si de dezvoltare a unor abilitati practice din tabere, copiii si-au dezvoltat creativitatea, afectivitatea, sensibilitatea estetica, dar si motivatia de a continua scoala. Tabara si ambianta din interiorul ei au stimulat dezvoltarea unor sentimente superioare, de natura intelectuala, morala si estetica. Intensificarea interactiunilor psiho-sociale, a convietuirii si a lucrului in echipa, au condus la accentuarea sensibilitatii umane, la consolidarea unor sentimente morale pozitive. Prin toate aceste activitati s-a urmarit incurajarea fiecarui copil de a participa activ la descoperirea adevarurilor despre lucruri si fenomene, care corespund orizontului de cunoastere specific varstei, in vederea continuarii studiilor.


| Bugetul proiectului (in RON)
    19930872

| Parteneri
    Fundatia World Vision Romania in parteneriat cu Patriarhia Romana, prin Sectorul teologic-educational

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes