close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Be cool! Adopt a grandpa!



| Organizator:
    Impact Aha
| Sectiune:
    Incluziune socială
| Problema de fond
    Conform staticilor https://ro.zhujiworld.com/ro/375517-campia-turzii/, în urbea noastră, sunt aprox.4546 persoane 60-74 ani, 1989 persoane 75-89 ani și 165 persoane peste 90 de ani. În contextul îmbătrânirii populaţiei şi problematicii izolării sociale, proiectul s-a dorit a fi o pledoarie pentru promovarea îmbătrânirii active. Privind investigarea nevoii comunității, am aplicat metoda oglinda arborilor, evidențiind: problema - cei mai expuși riscului excluziunii sociale sunt vârstnicii, cauzele - creșterea ratei sărăciei în contextul post-pandemic și al crizei economico-financiare actuale, singurătatea, pensia, marginalizarea, bolile și afecțiunile etc. soluția - reinventarea ,,bunicilor comunității” și efectele –îmbunătățirea stării de bine a vârstnicilor singuri/ bolnavi.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost îmbunătățirea stării de bine a ,,bunicilor comunității” ca să se simtă încă utili pentru ei, pentru noi și comunitate; Obiective: facilitarea accesului a 150 de vârstnici care locuiesc în centrele de bătrâni/ singuri la activități social-culturale; creșterea gradului de implicare a tinerilor în activități de voluntariat dedicate vârstnicilor; întărirea coeziunii vârstnici-tineri în rândul a 200 persoane; îmbunătățirea calității vieții pentru 150 de vârstnici.

Be cool! Adopt a grandpa! Be cool! Adopt a grandpa! Be cool! Adopt a grandpa!

| Acoperire
    Câmpia Turzii/ Cluj

| Rezumat
    În comunitatea noastră cei mai expuși excluziunii sociale sunt vârstnicii, cauzele fiind creșterea ratei sărăciei post-pandemie, singurătatea, pensia deficitară, marginalizarea, bolile și afecțiunile. Provocările cu care se confruntă sunt lipsa de contact social, pensie deficitară, probleme de sănătate, sentimentele de inutilitate, singurătate și respingere socială. Nevoia: încurajarea dialogului intergenerațional, reintegrarea socială și îmbunătățirea stării de bine a vârstnicilor. Scopul proiectului: reinventarea și îmbunătățirea stării de bine a ,,bunicilor comunității” ca factori activi ai comunității ca să se simtă încă utili. Obiectivele au fost: creșterea gradului de implicare a tinerilor în activități dedicate vârstnicilor; întărirea coeziunii vârstnici-tineri în rândul a 200 persoane; îmbunătățirea calității vieții pentru 150 de vârstnici (50-95 de ani). Tinerii impacți Aha și-au propus să facă din Câmpia Turzii un oraș deschis persoanelor de orice vârstă, adoptându-i pe ,,bunicii comunității” printr-un certificat de adopție și implicându-i în activități, precum: Primăvara poartă-n suflet bunicile, Pași de dans pentru bunicii comunității ș.a. care le-au oferit un scop, le-au redus anxietatea, le-au păstrat mintea clară și sufletul vesel. Proiectul a reușit a fi o pledoarie pentru promovarea îmbătrânirii active, pentru îmbunătățirea comunicării între generații, pentru toleranță, acceptare, sentimentul de împreună, solidaritate și incluziune pentru persoanele de toate vârstele, indiferent de statutul social. Eforturile și rezultatele proiectului: filmul de scurt metraj ,,Colindă pentru bunici”, 2 minigrădini verzi ș.a. au fost făcute vizibile prin postarea în mass media a albumelor virtuale ale activităților, ale mărturiilor beneficiarilor, articole de presă.

| Date beneficiari direcţi
    40 tineri-impacți Aha; 130 vârstnici aflați în situații vulnerabile: fără familie, nu au locuință și nici posibilitatea de a-și asigura condițiile de a trăi decent și un mediu sigur de viață, au diferite dizabilități și cormobidități, sunt dependenți de îngrijire medicală și supraveghere permanentă, cu patologie complexă (psihiatrică, neurologică), persoanelor cu dizabilități, dependente de la Complexul de Servicii Sociale Câmpia Turzii și Centrul Rezidențial de Îngrijire și asistență pentru Persoane dependente, Câmpia Turzii; 20 vârstnici cu diferite cormobidități și boli de la Centrul de zi Clement, Direcția de Asistență Socială,Primăria Municipiului Câmpia Turzii

| Activitati
    Activitățile întreprinse, prin metoda service learning, au fost: ,,Bunico, povestește-mi Crăciunul” (tinerii au colindat cu ,,bunicii comunității”, au învățat despre obiceiurile Crăciunului de demult, au făcut un film de scurt metraj); Primăvara poartă-n suflet bunicile (vârstnicii au socializat cu tinerii, împărtășindu-le lecții de viață, au fost adoptați prin certificate de adopție; au primit mărțișoare confecționate de tineri); Un copac pentru grădina bunicii (vârstnicii s-au bucurat de copaci și flori oferite de către tinerii impacți Aha pe care le-au plantat împreună; cele două grădini verzi rezultate au devenit simbolul intergenerațional peste timp) Bunicule, povestește-mi Paștele (vârstnicilor li s-au oferit tablouri pictate de tineri, li s-au dus ouă roșii, au ciocnit cu tinerii, le-au împărtășit amintiri și obiceiuri pascale din tinerețe); Pași de dans pentru bunicii comunității (vârstnicii au fost invitați la școală unde au exersat pași de dans actuali și vechi împreună cu tinerii; au jucat un meci scurt de fotbal intergenerațional care a fost arbitrat chiar de unul dintre vârstnicii cu dizabilități, Dan Crăciun, fost arbitru Fifa); Colegi de bancă-eu și bunicul (bunicii comunității au venit la școală, redevenind pentru o zi elevi și colegi de bancă cu tinerii cărora le-au împărtășit trăiri din anii de școală; s-au bucurat de o lecție de TIC unde au fost învățati să scrie un document word, să completeze un google.docs).

| Rezultatele proiectului
    150 de vârstnici care locuiesc în centrele de bătrâni/ singuri au participat la activitățile social-culturale; 40 de tineri s-au implicat în activități recreativ-sociale dedicate vârstnicilor, familiarizându-se cu cunoștințe, precum: dialog intergenerațional, „îmbătrânire activă”, scene din viața de ieri și de azi a bunicilor, modele de urmat în viață etc, și-au dezvoltat abilități: muncă în echipă, comunicare, socializare, relații de intercunoaștere, empatie, creativitate, de lucru cu calculatorul, de intervievare, de organizare, și-au definit valorile și atitudinile: cultivarea sentimentului de împreună și de apartenență locală; atitudine pozitivă față de vârstnici etc.; 150 de vârstnici au devenit din factori pasivi, factori activi ai comunității, deschidându-și brațele să colinde, să primească un mărțișor personalizat, să se bucure de un copac plantat cu tineriii și de un ,ou pascal”; 2 minigrădini verzi intergeneraționale; 50 bunici s-au familiarizat cu pași de dans modern; 40 de tineri s-au familiarizat cu pași de dans retro; 50 bunici s-au familiarizat cu Tehnologia Informației și a Calculatorului, cu cunoștinte elementare word; filmul de scurt metraj Bunico, povestește-mi Crăciunul!. Efectele:întărirea coeziunii vârstnici-tineri în rândul a 200 persoane;îmbunătățirea calității vieții pentru 150 de vârstnici; tinerii au învățat că binele comunității înseamnă împreună, că sărăcia poate afecta orice individ la un momendat în viață și merge mână în mână cu excluziunea socială, că unul dintre cei mai importanți piloni ai unei societăți durabile este incluziunea.

| Parteneri
    Centrul de zi Clement, Direcția de Asistență Socială; Primăria Municipiului Câmpia Turzii; Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, Complexul de Servicii Sociale Câmpia Turzii și Centrul Rezidențial de Îngrijire și asistență pentru Persoane dependente, Câmpia Turzii ; ASpress.ro, ReflectMedia; Aly Dance; Inspectoratul Școlar Județean Cluj; Fundația ,,Noi Orizonturi”; AMOS; Poarta de su Feleac

| Despre organizator
    Impact Aha combină învăţarea, starea de bine şi serviciul în folosul comunităţii, învățând să se dezvolte pe patru componente cheie: cetăţenie activă, angajabilitate, antreprenoriat social şi leadership. La baza proiectelor sunt două metode: învățarea prin serviciul în folosul comunității și învățarea prin experiență. În Clubul Impact Aha, tinerii (15-19 ani) își construiesc abilitățile de viață prin participarea la activități reale, conectate la comunitate.

| Website proiect
    https://www.facebook.com/profile.php?id=100094156312526



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->