close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Policlina Sala Palatului - antreprenoriat social



| Organizator:
    Fundatia Inovatii Sociale Regina Maria
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVAȚIE
| Problema de fond
    Grupurile marginalizate isi duc traiul in zone segregate sau sunt persoane ”nevazute” care traiesc alaturi de noi in izolare si se confrunta cu saracie extrema, excluziune sociala profunda, discriminare si obstacole in calea exercitarii drepturilor fundamentale. Au nevoie de solutii integrate, la indemana, care sa ii ajute sa isi recapete starea de sanatate, sa fie informati asupra drepturilor pe care le au si incurajati sa si le exercite.
Persoanele care provin din grupuri vulnerabile sunt demotivate de discriminarea pe care o intalnesc in institutiile in care au incercat sa isi ceara drepturile si au nevoie de suport.
Clinica Sala Palatului a aparut ca raspuns la o nevoie sociala identificata ca urmare a interactiunii cu beneficiarii Fundatiei: accesul extrem de limitat la servicii medicale de calitate pentru pacientii fara venituri.


| Scopul programului
    Scopul proiectului de antreprenoriat social este sa oferim servicii medicale de calitate la preturi accesibile (subventionate pana la 70%) pacientilor cu venituri mici aflati in situatii dificile dpdv financiar.
Astfel, cei ale caror nevoi medicale depasesc pachetul garantat de asigurarile de stat si sau nu au posibilitatea de a apela la clinici private pentru nevoile medicale platesc o suma modica pentru serviciile medicale necesare.
Principiul functionarii clinicii este ”Fa-te bine facand bine”,astfel ca pacientii platitori integral acopera costurile cu serviciile oferite pacientilor sociali


Policlina Sala Palatului - antreprenoriat social Policlina Sala Palatului - antreprenoriat social Policlina Sala Palatului - antreprenoriat social

| Aria geografica
    Bucuresti, Ilfov, imprejurimi

| Rezumat
    In Romania, 1 din 5 locuitori sufera de o boala cronica sau invaliditate, iar 11% din populatie nu este acoperita de sistemul asigurarilor de sanatate (Health at a Glance, 2018, OCDE). Intre starea de sanatate, nivelul de saracie, educatie, si excluziunea sociala exista o relatie directa. Accesul limitat la servicii de asistenta medicala primara incurajeaza aparitia bolilor cronice si excluziunea sociala. In 2018 aproximativ 500.000 de persoane au avut nevoie de serviciile unui medic dar au renuntat la acest lucru pentru ca nu isi permiteau (Conditii de viata ale populatiei din Romania, INS 2019).

Clinica Sala Palatului este un proiect de antrepenoriat social in domeniul medical unic in Romania, care functioneaza ca o facilitate medicala care ofera servicii medicale de calitate la un pret accesibil.
Pacientii care achita integral costurile serviciilor medicale sustin partial costul consultatiilor oferite pacientilor fara venit, neasigurati.
Scopul proiectului este cresterea calitatii vietii prin imbunatatirea starii de sanatate la nivel individual si comunitar pentru persoane cu venituri mici sau fara venituri si care nu au acces la servicii medico-sociale.
Obiective:
- diminuarea presiunii asupra sistemul de sănătate şi susţinerea activităţii medicilor şi asistentelor care sprijină bolnavii cronici din categorii vulnerabile.
- susţinerea imediată a bolnavilor din comunităţile vulnerabile şi a acelora care aglomerează camerele de gardă din spitalele de stat sau serviciul de ambulanta
- triaj telefonic şi sfaturi medicale telefonice gratuite pentru vârstnici si pacienti cronici pentru a limita deplasarea acestora în afara domiciliului.
Rezultate 2020:
- consultatii, investigatii, analize: 20.658
- beneficiari: 5078
- consultatii telefonice: 600



| Date beneficiari direcţi
    Clinica adreseaza nevoile mai multor categorii sociale: - 154 de pacienti neasigurati, fara venituri, cu zero costuri, carora li s-au oferit 257 de consultatii, investigatii, analize gratuite. - 866 de pacienti sociali, cu venituri nete sub pragul de 2500 de ron, costuri reduse cu aprox 70% din pret. - 4.058 de pacienti cu costuri integrale – preturi de lista. Majoritatea pacientilor sociali sunt persoane varstnice sau parinti singuri.

| Date beneficiari
    3.000 de membri ai familiilor pacientilor sociali, din care peste 1.000 de copii, care sunt si ei luati in evidenta in cadrul Clinicii, chiar daca, conform legii, sunt asigurati. - Comunitatea locala - Sectiile de urgenta ale spitalelor publice si personalul medical, unde ajung beneficiarii neasigurati sau cu venituri mici

| Activitati
    In ultimul an, Clinica Sala Palatului și-a lărgit aria de adresabilitate, oferind posibilitatea unui numar mai mare de persoane de a beneficia de servicii la preturi sociale prin tarife reduse (reduceri cuprinse intre 40% si 70% de la pretul de lista), majorarand plafoanele de venit sub care pacienții pot beneficia de tarifele sociale.
Astfel, daca o consultatie costa 150 de lei, un pacient social va plati doar 40-60 de lei,un cost modic fata de costul initial.
In categoria “pacienti sociali” se incadreaza orice persoana cu venitul net sub 2.500 de lei, lucru dovedit prin adeverinta de salariu, talon de pensie, talon somaj. Cei cu venit sub 1.500 de lei beneficiaza de reduceri de pana la 70% , iar cei fara venituri beneficiaza de consultatii si investigatii medicale gratuite. Anchetele sociale si verificarea documentelor se face de catre un asistent social, angajat in cadrul Fundatiei.

Serviciile sunt oferite de doctori cu inalta calificare medicala acoperind 15 specialitati medicale. In primul rand, pacientii sociali beneficiaza de consult medical de medicina generala si toate analizele initiale plus consulturi specializate, in functie de afectiuni/consult interdisciplinar.
Starea pacientilor sociali este monitorizata initial la fiecare 2 saptamani, apoi lunar si semestrial, in functie de afectiuni.


| Rezultatele programului
    In anul 2020, in Clinica au fost oferite 20.658 de consultatii si tratamente medicale pentru 5.078 de pacienti sociali si non-sociali.
Pentru a asigura acoperirea nevoilor cat mai multor pacienti sociali, in special varstnici, au fost marite pragurile de venit astfel incat sa beneficieze de noile tarife cat mai multi pacienti din categoria celor cu venituri reduse (de la 1800 de lei la 2500 de lei).
In 2020 80% dintre pacienti au fost platitori integral, clinica reusind astfel sa acopere in proportie mai mare costurile financiare aferente serviciilor medicale oferite persoanelor cu venituri mici ( 20% din totalul pacientilor)
Anul trecut s-a pus accent pe calitatea si complexitatea actului medical pentru a creste adresabilitatea catre cat mai multi pacienti platitori integral (non sociali) si asigurarea sustenabilitatii financiare. Au fost oferite 15 specialitati medicale de catre o echipa cu inalte competente medicale.
Abordarea integrata are ca rezultat o crestere a calitatii vietii pentru aceste persoane cu precadere in zona de accesibilizare a drepturilor lor fundamentale, primirea de ingrijire medicala gratuita, reintegrarea socio-profesionala si reducerea saraciei.
La nivelul populatiei defavorizate producem schimbarea mentalitatii, constientizarea si cresterea gradului de implicare, crestem sansele persoanelor vulnerabile de a nu se simti marginalizate, excluse si discriminate.
Adresam nevoi sociale si medicale diverse iar prin accesul la servicii medicale beneficiarii au un grad de integrabilitate crescuta si o viata mai buna.


| Buget
    2575440

| Parteneri
    DGASMB, alte ong-uri care refera beneficiari: Casa Buna, JRS - Romania, Fundatia Misericors. Companii fondatoare: Groupama Asigurari, Porsche Romania, Porsche Bank Romania, WIPRO, Fundatia Vodafone Romania; Parteneri Strategici: Groupama Asigurari, Porsche Romania, Porsche Bank Romania, C&A Romania, Kaufland Romania

| Website program
    www.clinicasalapalatului.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->