Participanti & Proiecte
CMU Tech - Cursuri de programare pentru persoane cu deficiențe de vedere
|
Organizator: Asociatia Metodelor Alternative de Integrare Sociala |
|
Sectiune: Programe |
Proiectul a venit ca răspuns al unei nevoi resimțite personal de o parte dintre mentorii cursurilor de programare, care au ajuns programatori în ciuda lipsei resurselor educaționale de pe piața românească, în liceu și la facultate.
În România nu există susținere și îndrumare spre zona IT pentru persoane nevăzătoare sau cu alte dizabilități congenitale. Mai mult, persoanele care-și pierd vederea pe parcursul vieții nu beneficiază de resurse în reorientarea profesională spre IT.
Nevoile beneficiarilor au fost identificate în urma unei relații directe cu comunitatea, multe persoane prezente la alte proiecte ale AMAIS se interesau direct de existența unui curs de IT. Apoi, patru dintre cei opt programatori nevăzători din România activează în cadrul cursului ca mentori, unul dintre ei fiind chiar absolvent din generațiile anterioare.
| Scopul programului
Scopul este creșterea gradului de incluziune socială prin integrarea persoanelor cu deficiențe de vedere pe piața muncii în domeniul IT.
Obiective: 15 absolvenți ai unui curs IT pentru începători, cu durata de 4 luni și 100 de ore de mentorat individual; 10 absolvenți ai unui curs IT pentru avansați, cu durata de 4 luni și 100 de ore de mentorat individual; Reprezentarea persoanelor cu deficiențe de vedere ca buni profesioniști în domeniul IT prin prezentări în minim 3 companii de profil și popularizarea subiectului prin comunicare online care să ajungă la cel puțin 40000 de persoane.
| Acoperire
Curs online pentru vorbitorii de limba română din toată lumea
| Rezumat
Nevoia de implementare a venit din experiențele personale ale trainerilor cu deficiențe de vedere. Confruntați cu lipsa de resurse educaționale din România și cu accesul redus la opțiunea IT-ului ca posibilă carieră pentru persoane cu deficiențe de vedere, au trebuit să învețe de cele mai multe ori pe cont propriu. Concomitent, observând nevoile comunității, am pus bazele cursului, oferind informații specifice și accesibile care suplinesc lipsa îndrumării de pe piața românească din domeniul IT, când vine vorba de orientare sau reorientare profesională pentru persoane cu dizabilități congenitale sau dobândite.
Creșterea gradului de incluziune socială prin integrarea persoanelor cu deficiențe de vedere pe piața muncii în domeniul IT este atins prin 3 obiective principale: atingerea numărului de 15 absolvenți ai unui curs IT de 4 luni pentru începători, a unui număr de 10 absolvenți ai unui curs IT de 4 luni pentru avansați și reprezentarea persoanelor cu deficiențe de vedere ca buni profesioniști în domeniul IT și popularizarea subiectului.
Pe perioada proiectului am publicat un articol despre realizările generației anterioare, am organizat un eveniment online deschis tuturor celor dornici să afle dacă programarea este pentru ei, am făcut interviuri și am selectat 18 cursanți, am organizat două module de 4 luni/modul de începători și avansați, am oferit peste 200 de ore de mentorat individual și am organizat o gală de absolvire. Am comunicat și promovat proiectul prin postări, articole, interviuri.
Am avut primul cursant absolvent într-un scaun rulant, al treilea absolvent angajat într-o companie de IT, 10 absolvenți care știu să folosească limbajul C#, o aplicație care interpretează codul morse și este folosită în concursuri de telegrafie de către dezvoltatorul ei.
| Date beneficiari direcţi
33 de beneficiari direcți:
18 cursanți începători și avansați, persoane cu deficiențe de vedere și alte tipuri de dizabilități și persoane fără dizabilități;
15 angajați Google, participanți la un workshop organizat de AMAIS despre tehnologii asistive.
| Activitati
Activități principale:
Februarie 2023: Publicarea unui articol despre absolvenții generației anterioare, urmărind motivațiile personale și aplicațiile dezvoltate în cadrul cursului;
Martie 2023: Lansare eveniment online „Programarea e pentru tine?” și deschiderea înscrierilor;
Aprilie 2023: Interviuri și selecție cursanți din cele 40 de persoane înscrise;
Mai - August 2023: Desfășurare modul începători cu 18 cursanți;
August - Octombrie 2023: Desfășurare proiecte personale și mentorat individual;
Octombrie 2023 - Ianuarie 2024: Desfășurare modul avansați cu 10 cursanți;
Ianuarie 2024: Organizarea în București a evenimentului de absolvire a generației a 5-a.
Mod de desfășurare:
Predarea cursului o dată pe săptămână, timp de 2 ore, online;
Furnizarea suportului de curs într-un format accesibil persoanelor cu deficiențe de vedere;
Înregistrarea cursului și punerea la dispoziția participanților;
Oferirea de explicații specifice privind instrumentele de accesibilitate și integrarea acestora cu software-ul necesar programării, atât în cadrul cursului, cât și în ședințele de mentorat individual;
Oferirea de informații care să faciliteze orientarea profesională (spre exemplu, discuții despre probleme întâmpinate în cadrul unui interviu);
Oferirea de ore de susținere individuală între cursuri pentru o asimilare mai bună a informației predate și pentru îndeplinirea temelor propuse de traineri.
| Rezultatele programului
Absolvenții avansați au deprins limbajul de programare C# și alte abilități tehnice necesare dezvoltării profesionale în IT. Unul dintre cursanți a fost angajat, alt cursant a beneficiat de consultanță în crearea unui CV, iar toți cei 18 cursanți începători au beneficiat de susținere pentru orientare în carieră.
Efectele generate au avut în vedere creșterea gradului de conștientizare în comunități, companii și la nivelul publicului larg asupra lipsei accesului și resurselor pentru persoanele cu deficiențe de vedere și alte tipuri de dizabilități în momentul în care doresc să se orienteze sau reorienteze spre domeniul IT.
Rezultatele și efectele neintenționate se referă la proiectele individuale generate de cursanți, aflate la diferite niveluri de dezvoltare.
Cele mai importante realizări/rezultate:
- primul cursant absolvent în scaun rulant;
- al treilea cursant absolvent care s-a angajat în domeniul IT, în Chișinău;
- 10 absolvenți ai modulului de avansați;
- 6 persoane cu deficiențe de vedere care pot să genereze o aplicație de desktop folosind limbajul C#;
- o serie de proiecte dezvoltate de cursanți: o aplicație care interpretează codul morse și este folosită în concursuri de telegrafie de către dezvoltator, o aplicație incluzivă draft pentru managementul unei secții medicale din cadrul unui spital, o platformă pentru review-uri media, o aplicație accesibilă pentru vizualizarea și editarea fișierelor json (care sunt necesare persoanelor cu deficiențe de vedere);
- un document cu absolvenții trimis spre sponsor pentru posibile recrutări ulterioare.
| Parteneri
AMAIS (organizator), Google (sponsor)
| Despre organizator
Din 2015 construim o societate bazată pe empatie, incluziune și diversitate prin expunere la povești reale. Facilităm contexte incluzive de socializare între persoane cu și fără dizabilități ce contribuie la stimularea empatiei și reducerea prejudecăților, dezvoltăm cursuri incluzive de educație non-formală și publicăm ghiduri și cărți despre accesibilitate și incluziune.
| Website proiect
https://amais.ro/proiect/cmu-tech/