Participanti & Proiecte
Curs de vara
|
Organizator: Board of European Students of Technology Timisoara |
|
Categorie: Educatie, Invatamant, Cercetare |
Cursurile de vara au fost înfiintate în 1991, dupa aparitia organizatiei BEST la nivel european. Nevoia organizarii unui astfel de curs a aparut din faptul ca pe plan local nu mai existau astfel de evenimente studentesti care sa imbine mediul academic cu schimbul cultural si social.
Unul dintre telurile Board of European Students of Techonolgy este organizarea cursurilor academice pentru studentii facultatilor tehnice, pentru a beneficia de educatie complementara si pentru a avea contact cu un mediu multicultural, format din studenti din cat mai multe tari europene.
In anul 2013, în Timisoara, am sustinut cel de-al 26-lea curs academic, în colaborare cu profesori de la Universitatea "Politehnica" Timisoara, reprezentati de Conf.dr.ing. Florin Dragan.
| Scopul proiectului
Imbunatatirea cunostintelor studentilor in domeniul programarii robotilor.
-organizarea unui curs de 29 ore in perioada celor 10 zile de curs pentru 20 de studentii din Europa;
-interactiunea studentilor europeni cu modul de predare din sistemul universitar romanesc in timpul celor 29 de ore;
-conceperea de algoritmi pentru cei 4 roboti disponibili, folosind ca mediu de dezvoltare Visual Studio;
-crearea unui mediu multicultural pentru studentii din Europa in timpul celor 10 zile ale desfasurarii cursului.
| Aria geografica
Timis, Caras-Severin
| Rezumat
Evenimentele organizate de BEST Timisoara sunt axate pe nevoile studentilor de la facultatile cu profil tehnic. Un proiect de baza este cursul de vara. Prin intermediul lui se ofera educatie non-formala studentilor. Cadrul activitatii este unul multicultural, 20 de studenti ai universitatilor tehnice din Europa interactionand cu studentii timisoreni.
Cursurile BEST contin atat o parte academica, cat si una sociala. Cursul din anul 2013 a fost centrat pe programarea unor roboti autonomi. Cei 20 de studenti participanti au asistat la prezenatarea modului de functionare al robotilor, iar apoi au fost impartiti in 4 echipe. Doua dintre echipe au programat roboti care sa joace fotbal, avand loc si un meci intre ele, alta a implementat un algoritm de scriere de mesaje cu ajutorul robotului, iar cea de-a patra echipa controla robotul folosind miscarile corpului. In cadrul cursului a avut loc si o vizita la sediul firmei Continental Automotive, unde studentii au vazut cum sunt folosite cunostintele dobandite in industrie.
De asemenea a existat si o parte sociala, ce consta intr-un program ce incurajeaza interactiunea intre tinerii de diferite nationalitati. Programul a cuprins o excursie pe Cheile Nerei, o seara traditionala romaneasca, una internationala si alte activitati sociale.
Realizarea cursului s-a concentrat pe indeplinirea obiectivelor propuse:
-desfasurarea unui curs de 29 ore timp de 10 zile;
-interactiunea celor 20 de studenti europeni cu modul de predare romanesc;
-conceperea de algoritmi pentru cei 4 roboti disponibili;
-crearea unui mediu multicultural;
Evaluand cursul, s-a constatat ca atat factorul multicultural, diversitatea valorilor culturale, utilizarea limbii engleze ca limba comuna, cat si temele tehnice actuale abordate trezesc interesul studentilor.
| Date beneficiari
Cei 20 de participanti au avut ocazia de a-si imbunatati bagajul de cunostinte participand la acest curs si de a-si aduce aportul in societate folosindu-se de noile aptitudini dobandite. Cursul a reprezentat o alternativa la cursurile formale tinute de majoritatea universitatilor tehnice din Europa, bazat pe foarte multe elemente practice, menite sa accelereze procesul de intelegere si sa elimine barierele dintre teorie si practica.
| Rezultatele proiectului
Am avut 20 de paticipanti europeni, din urmatoarele state : Belgia, Cehia, Grecia, Olanda, Portugalia, Rusia, Serbia, Spania, Suedia, Ucraina.
Tema cursului nostru a fost programarea robotilor produsi de firma DrRobot, utilizand ca limbaj de programare C#. Dezvoltarea de software pentru roboti reprezinta un domeniu tehnic in plina dezvoltare in Europa, trezind interesul si curiozitatea studentilor.
Cursul a fost sustinut in cadrul Universitatii "Politehnica" Timisoara, beneficiind de cadre didactice bine pregatite. Desfasurarea cursului s-a facut in conditii optime, comunicarea cadru didactic - student fiind de succes, participantii fiind receptivi la informatiile transmise.
Pe plan social, participantii au fost integrati in mediul nostru, fiind cazati in campusul universitar, luand contact cu viata cotidiana romaneasca.
Diversele activitati sociale au reusit sa aduca un mare aport schimbului cultural, ambele parti (studentii romani organizatori si studentii europeni participanti) interactionand foarte mult, ajungandu-se la cunoasterea reciproca a indentitatii nationale si a traditiilor.
| Bugetul proiectului (in RON)
9768
| Parteneri
Universitatea ”Politehnica” Timisoara, Continental Automotive Romania, Albalact, Gordon, Helvetica Milk, Alpin56Lux, Aqua Carpatica.
| Website-ul proiectului