close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Green Impact Club



| Organizator:
    Green Impact Baia Sprie
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Ai auzit de Baia Sprie? Poate nu, dar sigur ai auzit sau ai citit pe vreun blog de călătorie despre singurul lac din Europa care își schimbă culoarea în funcție de anotimp.
Acest lac se află într-o fostă zonă minieră, un oraș mic, pitoresc, depopulat masiv din cauza închiderii minelor. Ce crezi că vor face copii și tinerii într-un astfel de oraș după ce devin adulți? Take a wild guess! Părinți plecați, profesori blazați, bunici obosiți și depășiți de situație.
Clubul Green Impact oferă tinerilor un context relevant pentru a învăța despre ei înșiși și despre comunitate prin activități și voluntariat comunitar. "Avem nevoie de mai multă susţinere şi întelegere, mai ales din partea unui adult, iar aici, la club, am găsit-o. Prin diferite activităţi am devenit mai încrezători, reușim să ne gestionăm mult mai bine emoţiile" (Adelina,voluntar)


| Scopul proiectului
    Clubul Green Impact este grup informal de voluntariat comunitar dedicat tinerilor care urmărește împuternicirea acestora folosind metoda învățării experiențiale.
Ne-am propus să dezvoltăm abilități învățând unii de la alții și experimentând, să cultivăm atitudini proactive şi apreciere pentru valorile comunității, să reînviem spiritul civic și să promovăm voluntariatul.
Suntem un "melting pot" în care copii și tinerii proiectează, experimentează, reflectă și transferă sub forma unor mici proiecte în comunitate. Și mai presus de toate, învață că eșecul este doar un pas spre o nouă abordare.


Green Impact Club Green Impact Club Green Impact Club

| Aria geografica
    Baia Sprie, Maramureș

| Rezumat
    Clubul Green Impact Baia Sprie este un program care implică tineri și copii în proiecte de serviciu în folosul comunității bazate pe voluntariat. Beneficiarii urmează un curriculum structurat care urmărește transformarea lor în vectori de schimbare. Copiii şi tinerii implicaţi se simt valorizaţi şi apreciaţi şi astfel începe schimbarea de mentalitate și atitudine.
În cei peste 3 ani de activitate am implementat 3 proiecte de service learning, am organizat diverse activități pentru și implicând copii și tinerii din comunitate și am devenit un grup de voluntari respectați și solicitați de către comunitate.
Cu toate acestea cel mai important lucru este că am reușit să oferim tinerilor noștri un cadru adecvat în care să se simtă valorizați, să se dezvolte, să învețe relevant și să își descopere comunitatea și pe ei înșiși. Am învățat împreună copii, tineri și adulți foarte multe lucruri de folos!
De asemenea am reușit să schimbăm perspectiva multor concetățeni și să valorizăm faptul că fiecare contează, că abilitățile diverse sunt atuuri, nu piedici, astfel producând o schimbare semnificativă atât în randul tinerilor cât și al adulților.
Clubul nostru este un mic laborator unde se întâmplă lucuri minunate, unde tinerii devin puternici, vocali și activi. Ei sunt o verigă importantă într-un “chain of change”.




| Date beneficiari direcţi
    Tineri între 11 – 18 ani din comunitate noastră

| Date beneficiari
    Alți copii și tineri din comunitate, părinți, reprezentanți ai unor instituții, agenți economici (pensiuni și mici afaceri)

| Activitati
    Programul Green Impact implică parcurgerea unei programe - perioada de formare a tinerilor și implementarea unor mici proiecte de serviciu în folosul comunității. Specificul acestor proiecte este focusul pe nevoile locale identificate de tineri și aplicarea unor soluții gândite tot de ei. De-a lungul celor 3 ani ne-am format ca echipă, am scris, primit finanțare (seed funding) și implementat 3 proiecte:"Trasee cu Impact"(igienizare și marcare trasee, creare trasee alternative către Lacul Albastru în 2 aplicații online, pliant în limba română, engleză și maghiară - folosit acum ca material de promovare locală la târgurile de turism); "Comoara cu povești" - crearea de suveniruri cu specific local și valorificarea lor pentru a investi banii în evenimente pentru copii și tineri; "Talerele Medio Monte" - crearea unui traseu de tip "treasure hunt" pentru aplicația Questo pornind de la o legendă a locului și încărcarea acestuia în platformă. Un alt proiect de voluntariat a fost "Eco-Nonformal" - amenajarea unui spațiu verde multifuncțional.
Am fost implicați în toate evenimentele publice organizate - "Zilele Lacului Albastru", "Crosul Lacului Albastru" - am produs și oferit limonadă participanților și ajutor la tiroliană.
"Ziua Națională Impact" a fost un moment de sărbătoare și bucurie - karaoke, jocuri și Colour Run!
Am găzduit o echipă din Australia care dorește să replice programul Green Impact pentru că suntem un exemplu de bună practică.


| Rezultatele proiectului
    "Cum menținem orașul viu dacă nu le dăm turiștilor ocazia să ne cunoască. Am o inițiațivă!" Analucia, este o membră de IMPACT a clubului nostru. Ea este absolventa primei generații de călăuze turistice. După parcurgerea formării oferite de Fundația Noi Orizonturi a obținut o finanțare de 2100 de lei pentru proiectul propus de ea. Acesta este unul din rezultatele concrete ale programului Green Impact. Dar există și altele mult mai subtile. Copii și tinerii care parcurg acest program trec print-o transformare profundă. Devin mai responsabili, sunt motivați să-i ajute pe alții, sunt empatici și toleranți, dar știu să își susțină punctele de vedere argumentat. Acesți tineri dobândesc abilități diverse - relaționează cu diferite persoane sau instituții, utilizează o multitudine de platforme pentru a crea conținut relevant, învăță despre comunicare eficientă, țintită și știu că pentru orice problemă există o soluție care trebuie gândită, analizată și testată.

Comunitatea locală nu îi mai privește ca pe o mână de copii care nu vor putea realiza ceva, ci ca pe voluntari responsabili, mereu pregătiți să ajute. În 2018 ne ofeream ajutorul, în 2019 eram solicitați și recomandați.
Prin proiectele noastre am reuşit să promovăm patrimoniul natural și cultural din zonă, să facem orașul mult mai cunoscut.
Prin activitățile derulate în cadrul programului tinerii și copiii simt că aparțin și mai ales că ei contează!


| Bugetul
    1800,00

| Parteneri
    Liceul Tehnologic de Transporturi Auto, Fundația Noi Orizonturi, Primăria Baia Sprie, Fundația pentru Parteneriat, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, Casa Olarului, Clubul Sportiv Spria

| Website proiect
    https://www.greenimpactbaiasprie.com/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->