Participanti & Proiecte
EBEC (European BEST Engineering Competition)
|
Organizator: Board of European Students of Technology Timisoara |
|
Categorie: Educatie, Invatamant, Cercetare |
European BEST Engineering Competition s-a desfasurat pentru prima data in anul 2004.
Mediul in care s-a dezvoltat proiectul a fost unul prielnic. Sub contextul industrializarii judetului Timis si al dorintei membrilor BEST de a face ceva pentru studentii din Universitatea “Politehnica” Timisoara, proiectul s-a derulat an de an. Continuitatea proiectul bazandu-se in primul rand pe feedback-ul pozitiv primit de la studenti si nevoia acestora de a pune in practica cele invatate in facultate.
| Scopul proiectului
Scopul evenimentului este facilitarea accesului la formarea profesionala complementara. Pentru acest scop ne-am propus urmatoarele obiective:
-dezvoltarea abilitatilor de comunicare a celor 28 de participanti;
-dezvoltarea abilitatilor de solutionare si de implementare a unor probleme de ordin tehnic;
-dezvoltarea capacitatii de a lucra in echipe formate din 4 studenti a celor 28 de participant;
-participarea la etapa regionala din cadrul competiei a doua echipe, una pentru sectiunea Case Study si una pentru Team Design.
| Aria geografica
Timisoara
| Rezumat
European BEST Engineering Competition este un eveniment destinat exclusiv studentilor din Universitatea “Politehnica” Timisoara si isi propune sa provoace imaginatia si simtul ingineresc al studentilor.
Pe termen lung, consecintele evenimentului asupra studentilor si societatii economice timisorene sunt benefice si aduc un plus pentru mediul academic actual.
In cadrul acestui eveniment are loc contactul direct dintre studenti de la facultati diferite, si are scopul de a ajuta tinerii studenti sa aplice cunostintele dobandite in facultate, sa deprinda cunostinte practice, sa-si dezvolte abilitatile personale (de comunicare, relationare, organizare eficienta, argumentare, lucru in echipa etc.) si sa aiba acces la formare profesionala complementara.
EBEC- European BEST Engineering Competition propune o varietate de competitii pe toate domenile ingineresti studiate in cadrul Universitatii “Politehnica” Timisoara.
Evenimentul se imparte in doua categorii: Case Study si Team Design.
In cadrul Case Study-ului participantii trebuie sa rezolve probleme din viata reala precum si sa propuna proiecte pentru viitor.
La Team Design participantii vor avea de raspuns la o provocare de 24 de ore in cadrul careia vor construi diferite dispozitive cu materiale neconvenţionale oferite de organizatori.
Obiectivele propuse au fost:
-dezvoltarea abilitatilor de comunicare a celor 28 de participanti;
-dezvoltarea abilitatilor de solutionare si de implementare a unor probleme de ordin tehnic;
-dezvoltarea capacitatii de a lucra in echipe formate din 4 studenti a celor 28 de participanti;
-participarea la etapa regionala din cadrul competiei a doua echipe, una pentru sectiunea Case Study, iar cealalta pentru Team Design.
| Date beneficiari
12 din cei 28 de beneficiari au lucrat impreuna timp de 6 ore la gasirea unei solutii pentru rezolvarea unei probleme de actualitate, si anume pentru imbunatatirea sistemului de invatamant, iar ceilalti 16 au construit cu materiale neconventionale un tractor cu vola. Participantii nu s-au implicat efectiv in organizarea proiectului, dar prin creativitatea de care au dat dovada pe parcursul competitiei au resusit sa puna in practica cele invatate in facultate, sa lucreze in echipa si sa-si prezinte public rezultatul muncii, astfel fiindu-ne indeplinite scopul si obiectivele propuse.
| Rezultatele proiectului
Evenimentul de anul acesta a reunit 12 studenti la competitia Case Study si 16 studenti la competitia Team Design. In cadrul Case Study-ului participantii s-au gandit la o solutie pentru imbunatatirea sistemului de invatamant actual si au prezentat-o juriului. Timp de 24 de ore 4 echipe, a cate 4 membri fiecare, au construit un tractor cu vola cu ajutorul careia au mutat obiecte dintr-un loc in altul.
In cadrul evenimentului membrii echipelor si-au impartit sarcinile, au comunicat, au conlucrat si au reusit sa indeplineasca cerintele temei alese.
Membrii BEST Timisoara au organizat un program social constand in activitati de cunoastere reciproca si jocuri de echipa, jocuri menite sa ii apropie pe toti cei participanti, astfel facilitandu-le comunicarea pe durata desfasurarii proiectului.
| Bugetul proiectului (in RON)
3000
| Parteneri
Universitatea “Politehnica” din Timisoara, Starbucks, Arabesque si DIGI24.
| Website-ul proiectului
http://ebec.besttm.ro/