close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Mișcarea națională „Și eu trăiesc sănătos!” - SETS



| Organizator:
    Fundatia PRAIS
| Categorie:
    Educație, Învățământ, Cercetare
| Problema de fond
    Fundația PRAIS a inițiat și coordonat 2 studii
• „Obiceiurile de stil de viaţă ale elevilor de clasa I”, derulat în 2013 în 30 de şcoli bucureştene, pe 677 părinţi. Potrivit studiului doar 38% dintre elevi fac mişcare zilnic și studiază individual 2h30 pe zi, în afara cursurilor.
• Sondajul internațional EPHE „EPODE pentru promovarea egalităţii în ceea ce privește starea de sănătate”, derulat timp de 3 ani pe 1.266 de copii şi familiile acestora din 7 ţări. Potrivit datelor pentru România, un copil petrece 22,7h/săptămână în fața unui ecran. Doar 50% dintre părinţi controlează acest timp. Statutul socio-economic al părinţilor este un factor determinant ce influențează stilul de viață și incidenţa excesului în greutate & a obezităţii la copii. În familiile cu un statut socio-economic ridicat copiii mănâncă mai multe fructe & legume.


| Scopul proiectului
    Scopul mișcării SETS este de a educa tânăra generație din România să adopte un stil de viață echilibrat de la o vârstă cât mai fragedă.
Obiectivele mișcării naționale SETS sunt: promovarea, în rândul cadrelor didactice, a elevilor și a familiilor acestora, a importanței stării de bine, a unui stil de viață sănătos printr-o nutriție echilibrată și activități fizice zilnice/sportive; a diversității și incluziunii sociale a copiilor vulnerabili din punct de vedere economic și a celor cu nevoi speciale; a accesului gratuit la informațiile oferite de mișcarea SETS prin campanii de activare.


Mișcarea națională „Și eu trăiesc sănătos!” - SETS Mișcarea națională „Și eu trăiesc sănătos!” - SETS Mișcarea națională „Și eu trăiesc sănătos!” - SETS

| Aria geografica
    București, Cluj-Napoca, Ploiești, Roman, Timișoara și 15 comunități rurale din județele Prahova, Neamț și Timiș

| Rezumat
    Mișcarea națională „Și eu trăiesc sănătos!” - SETS, dezvoltată și implementată de Fundația PRAIS în România, este aliniată obiectivelor celor două campanii globale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS): „Împreună combatem bolile netransmisibile" - #beatNDCs și Planul Global de Acțiune privind Activitatea Fizică 2018-2030 – „Oameni mai activi pentru o lume mai sănătoasă" – Let’s be active, dar și recomandărilor privind starea de bine a copiilor pe perioada pandemică, când a fost impusă izolarea la domiciliu. Doar prin educarea, informarea și activarea elevilor, putem obține rezultate remarcabile.
În ediția SETS 2019 – 2020, accentul a fost pus pe informarea elevilor și a familiilor acestora cu privire la recomandările specifice OMS pentru perioada pandemică, cu privire la igiena personală, necesitatea activităților fizice zilnice și a unei diete echilibrate. Acestea sunt obiceiuri pe care copiii trebuie să le dezvolte de la o vârstă cât mai fragedă acasă, la școală sau în comunități, pentru a le permite să facă alegeri bune în viață ca viitori adulți. Elevii comunității SETS de la clasele pregătitoare până la a IV-a au desenat, au făcut gimnastică, au dansat, au pregătit sandvișuri și gustări sănătoase și au fost promovați pe platformele social media SETS ca modele pentru întreaga comunitate.
Cu ocazia împlinirii a 10 ani de la lansarea mișcării SETS, alături de partenerii fondatori UNEFS și Nestlé for Healthier Kids, am organizat în noiembrie 2020 conferința online cu tema „Starea de bine a școlarilor, o prioritate!”, la care s-au înscris peste 1.300 de cadre didactice, părinți, public general. Participanții au beneficiat de recomandările experților în nutriție, mișcare și sport, psihologie, pediatrie - somnologie și activități extracurriculare recreaționale.


| Date beneficiari direcţi
     50.000 de elevi și peste 2.500 de cadre didactice din ciclul primar din școlile din București, Cluj-Napoca, Ploiești, Roman, Timișoara și 15 comunități rurale.

| Date beneficiari
    100.000 membri de familie și 2.000.000 public general

| Activitati
    Ediția a început prin organizarea, în oct. 2019, a conferinței - dezbatere „Beneficiile activităților fizice, sportului și nutriției echilibrate pentru starea de bine a tinerei generații”.
Am continuat prin crearea și dezvoltarea în rândul elevilor de activități pentru promovarea beneficiilor unui stil de viață echilibrat. Din cauza pandemiei, a impunerilor de izolare la domiciliu și a desfășurării școlii online, am adaptat în timp record metodologiile de implementare și toate activitățile SETS pe care urma să le desfășurăm fizic în clase, pentru a sprijini școlile și profesorii cu noi instrumente de activare care să-i motiveze pe elevi și pe familiile acestora, să îi scoată din mediul anxiogen și să-i țină activi și acasă. Activitățile au fost însoțite de materiale informative grafice și video, ușor de utilizat online și stimulante pentru copii.
• GymClass - Cu sprijinul învățătorilor și părinților, mii de elevi au făcut zilnic mișcare, la școală, în grup pe platformele utilizate de școli sau individual.
• Sandvișul vesel și sănătos! a demonstrat cât de mult le place copiilor să bucătărească zilnic pregătind cu creativitate sandvișurile preferate cu legume proaspete.
• „Dansează cu mine! FRUCT-ILĂ” o premieră SETS îndrăgită de elevi, care au răspuns provocării dansând cu talent și bucurie.
• Quiz-uri bazate pe informațiile educaționale despre igienă, sporturi, nutriție și hidratare din cele 2 manuale SETS.
• Concursuri tematice de desen ce au stimulat creativitatea elevilor


| Rezultatele proiectului
    La Conferința din 2019 au participat peste 180 de cadre didactice și studenți UNEFS. Membrii Consiliului Științific SETS au subliniat importanța continuării campaniei de informare a elevilor și familiilor acestora despre importanța adoptării unui stil de viață echilibrat datorită rezultatelor deosebite obținute de mișcarea SETS.
Activitățile propuse au fost foarte bine primite în rândul beneficiarilor. Sesiunile de GymClass – gimnastica de înviorare în clasă – 323 de activități la care au participat peste 3.000 de elevi - s-au transformat, în martie 2020, în GymClass – gimnastica de acasă în cadrul căreia au fost făcute 1.586 de activități.
În cadrul ”Sandvișului vesel și sănătos”, elevii au pregătit sandvișuri echilibrate nutrițional, și și-au îmbunătățit creativitatea, abilitățile de joc, iar părinții s-au implicat susținându-i. Am primit 1.490 de poze cu sandvișuri care au fost promovate pe pagina de FB SETS. Inițiativa a fost cea mai apreciată de către respondenții studiului de impact realizat în rândul cadrelor didactice.
„Dansează cu mine! FRUCT-ILĂ” a devenit rapid o activitate populară în rândul elevilor, care au dansat cu talent și bucurie împreună cu mascota, care i-a încurajat să mănânce fructe pentru a se asigura că primesc energia de care au nevoie. În 4 săptămâni, am primit și promovat 418 video cu elevii SETS dansând.
La quiz-uri bazate pe informațiile educaționale cuprinse în manualele SETS au fost înregistrate răspunsuri de la 431 de elevi.
Am primit 842 de desene tematice, iar peste 200 au fost desemnate câștigătoare și elevii au fost premiați.


| Bugetul
    350300

| Parteneri
    Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar al Municipiului Bucuresti, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Inspectoratul Școlar Județean Prahova, Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport București, Școala de antrenori „Ioan Kunst Ghermănescu", Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Societatea de Nutriție din România, Nestlé România, Partener Fondator al mișcării SETS din anul 2011, ca parte a proiectului său global: Nestlé for Healthier Kids.

| Website proiect
    www.sets.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->