close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Programul "inCerc" de Preventie a Diabetului Zaharat de Tip 2 si a Bolilor Civilizatiei



| Organizator:
    Asociatia Medicover
| Categorie:
    Sanatate
| Problema de fond
    Programul „înCerc“ a fost implementat pentru prima oară în Polonia, în 2013, de către Fundația Medicover, sub denumirea „PoZdro!“. A fost dezvoltat cu ajutorul unor specialiști ai Universității din Gdansk, care au identificat similitudini între cele două țări din punct de vedere a prevalenței diabetului zaharat la copii. În România, orașul Ploiești este primul din țara noastră în care se implementează acest program de prevenție, fiind ales în baza statisticilor studiului PREDATORR privind prevalența diabetului în România.
Studiile care au stat la baza celor două programe au arătat că speranța de viață a copiilor născuți după anul 2000 este mai mică decât cea a părinților lor din cauza prevalenței din ce în ce mai ridicate a bolilor civilizației, cu precădere a diabetului zaharat de tip 2 la copii.


| Scopul proiectului
    Programul "înCerc" are drept obiectiv evaluarea a peste 12.000 de copii de clasa a V-a din România, cu privire la riscul dezvoltării diabetului zaharat de tip 2 și a bolilor civilizației; dintre aceștia, aproximativ 3.000 de copii cu risc vor lua parte la următoarea etapă gratuită, Asistența Individuală Integrată, care va avea drept scop îmbunătățirea stilului de viață.

Programul "inCerc" de Preventie a Diabetului Zaharat de Tip 2 si a Bolilor Civilizatiei Programul "inCerc" de Preventie a Diabetului Zaharat de Tip 2 si a Bolilor Civilizatiei Programul "inCerc" de Preventie a Diabetului Zaharat de Tip 2 si a Bolilor Civilizatiei

| Aria geografica
    Ploiești, al doilea oraș (încă nu este stabilit)

| Rezumat
    Programul de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației „înCerc“, un program unic în România, își propune să contribuie la scăderea riscului dezvoltării diabetului zaharat de tip 2 la copii, una din principalele cauze ale speranței de viață potențial mai reduse a copiilor născuți după anul 2000, prin comparație cu speranța de viață a părinților lor.
Programul „înCerc“ li se adresează copiilor de clasa a V-a și familiilor acestora și are drept scop atât reducerea riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2, cât și îmbunătățirea stilului de viață a acestei categorii de public, printr-o alimentație corespunzătoare, sănătoasă și activitate fizică susținută, vârsta de 10-12 ani fiind una propice acestor schimbări, conform specialiștilor „înCerc“.
Programul este alcătuit din două etape: Analiza Complexă de Sănătate (ACS)și Asistența Individuală Integrată (AII).
ACS constă în evaluarea non-invazivă și gratuită a peste 12.000 de elevi de clasa a V-a din școlile din Ploiesti și din al doilea oraș, în urma obținerii acordului din partea părinților/tutorilor legali.
AII se adreseaza copiilor aflați in grupul de risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 si familiilor lor si constă în șase sesiuni personalizate cu patru specialiști (medic generalist, nutriționist, specialist în activitate fizică și psiholog), precum și în ateliere educative și sportive pentru copii, desfășurate pe parcursul a 18 luni pentru fiecare copil.
Primul oraș în care s-a început este Ploiești, în perioada octombrie 2017 - martie 2018, prin evaluarea sănătății a peste 1.200 copii in cadrul ACS, iar prima sesiune de consiliere alături de specialiștii "înCerc" din cadrul etapei AII a avut loc pe 10 martie 2018.


| Date beneficiari
    12.000 de copii de clasa a V-a din România

| Date beneficiari
    Familiile a peste 12.000 de copii de clasa a V-a din România, opinia publică

| Activitati
    Programul are două etape: Analiza Complexă de Sănătate și Asistența Individuală Integrată. În cadrul Analizei Complexe de Sănătate, tutorii legali își exprimă acordul asupra evaluării gratuite și non-invazive a stării de sănătate a copiilor lor. Pe baza unor teste certificate de specialiștii Programului, copiii calificați cu risc de diabet zaharat de tip 2 și familiile acestora sunt invitați să ia parte la sesiunile individuale de consiliere, desfășurate cu sprijinul a patru specialiști, pe parcursul a 18 luni.
Până în prezent, peste 1.000 de copii ploieșteni de clasa a V-a din 30 de școli din Ploiești au fost evaluați, iar mai bine de 300 dintre aceștia au fost invitați să ia parte la consilierea individuală.
Aceste etape ale Programului vor fi replicate în cel de-al doilea oraș din România în care acesta va fi lansat, în cea de-a doua jumătate a anului 2018.


| Rezultatele proiectului
    Pe parcursul programului demarat în țara noastră, Asociația Medicover estimează că un număr de 12.000 de copii vor participa la o evaluare individuală gratuită și non-invazivă, menită să identifice riscul dezvoltării diabetului zaharat de tip 2 și altor boli ale civilizației; dintre aceștia, aproximativ 3.000 de copii cu risc vor lua parte la următoarea etapă gratuită, Asistența Individuală Integrată, care va avea drept scop îmbunătățirea stilului de viață.
Programul "PoZdro", inițiat de Fundația Medicover în Polonia, a avut o rată de succes care motivează membrii echipei care implementează Programul în România, respectiv: peste 50% din copiii participanți la program au reușit performanțe precum pierderea în greutate, scăderea în indicele de masă corporală ori creșterea țesutului muscular, datorată activității fizice susținute, în numai doi ani. În România ne așteptam să avem cel puțin aceleași rezultate precum colegii nostri din Polonia, iar primele concluzii privind eficiența specialiștilor "înCerc" vor putea fi trase la sfârșitul consilierii AII pentru copiii de clasa a V-a din cadrul anului școlar 2017-2018 din Ploiești, adica la finalul anului 2019.


| Bugetul
    0

| Parteneri
    Asociatia Medicover, Medicover, Synevo, Primăria Municipiului Ploiești, Inspectoratul Școlar Județean Prahova, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Asociația Română pentru Studiul Obezității

| Website proiect
    www.in-cerc.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->