close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy, ed. a VII-a



| Organizator:
    Asociatia Create.Act.Enjoy
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVAȚIE
| Problema de fond
    „Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy” este un proiect cu caracter repetitiv, ajuns în 2020 la a 8-a ediție. Încă de la început, am mizat pe cât de prezentă este arta în fiecare zi a vieții noastre. Am identificat pacienții ca grup vulnerabil, persoane internate, care nu pot avea acces la activități de îmbunătățire a stării de bine, degradată constant din cauza bolii și singurătății.
De-a lungul anilor, însă, relația dintre echipa artistică și cadrele medicale s-a consolidat, astfel încât nevoile beneficiarilor sunt mereu identificate alături de personalul medical. Anul 2020 a însemnat izolare, distanțare și absența generală a artei în viața tuturor. Am acționat direct asupra acestor nevoi specifice. Succesul intervenției nu a încetat să apară: relevanța sa se reflectă în dorința mai multor spitale din România de a participa la proiect.


| Scopul programului
    Scopul intervenției artistice a fost acela de a acompania actul medical prin mijloace artistice, astfel încât internarea pacienților să aibă efecte benefice nu numai la nivel fizic, ci și asupra stării psihice și emoționale: ne-am dorit să vedem zâmbete sincere, oameni mai fericiți și mai relaxați, mai ales în contextul pandemiei care a complicat sarcinile medicilor, dar și condițiile de internare ale pacienților.

Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy, ed. a VII-a Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy, ed. a VII-a Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy, ed. a VII-a

| Aria geografica
    Cluj-Napoca

| Rezumat
    Pandemia de COVID-19 ne-a arătat încă o dată cât de importantă este arta în viața individului. Din confortul casei noastre, am avut acces la artă. Dar ce s-a întâmplat cu persoanele internate sau izolate, care îndurau, pe lângă efectele fizice ale bolii, singurătate și neputință? Aici a intervenit „terapia prin artă”, singurul proiect de anvergură care atinge o altă dimensiune a stării de bine a pacienților.
În acest sens, în spitale, oamenii sunt tratați în conformitate cu afecțiunile de care suferă. Dar cum ar fi ca actul medical să nu se oprească acolo, ci să fie completat de mijloace destinate îmbunătățirii stării de spirit a fiecărui pacient? Rolul proiectului „Terapie prin artă by Create.Act.Enjoy”, proiect participativ de intervenție socio-culturală, a fost acela de adjuvant, mizând pe faptul că, pe lângă tratamentul necesar afecțiunii fizice, avem nevoie de un tratament al stării de spirit, întreprins de artiști, prin artă. Activitățile propuse au făcut ca arta să devină un mediator între cadru medical și pacient.
Chiar dacă pandemia ne-a împiedicat contactul direct, ne-am adaptat metodele: 8000 de pacienți, aparținători și cadre medicale din 5 spitale clujene au beneficiat de concerte live, instalații artistice și media (table interactive de desen, afișe de mulțumire, scrisori, plasme pe care rulează constant ateliere de relaxare și dezvoltare personală, dar și convorbiri telefonice pentru pacienți) și spații de lectură (biblioteci handmade), realizate prin implicarea echipei și a 30 de artiști tineri din domenii diverse. Rezultatele au fost imediate și au însemnat ameliorarea gradului de stres și solitudine la pacienți și medici, cuantificate în zâmbete și lacrimi de la geamul salonului, aplauze în curțile spitalelor și îmbrățișări de la distanță.


| Date beneficiari direcţi
    Pacienții internați în cele 5 spitale partenere (1500), personal medical (1000), voluntari (70), artiști independenți (30)

| Date beneficiari
    Cele 5 spitale partnere, comunitatea locală (50.000), parteneri (23), Asociația Create.Act.Enjoy.

| Activitati
    „Terapie prin Artă”, în 2020, a înseamnat facilitarea accesului pacienților internați în cele 5 spitale (1500 pers.) și a personalului medical (1000 pers.) la activități culturale - concerte live, lectură în spitale, ateliere dedicate medicilor și pacienților, în format video, instalații artistice, care să îmbunătățească abilitățile de comunicare și relationare, activități de socializare cu pacienții - convorbiri telefonice și scrisori - în cadrul activității Rudă pentru o zi, în care au fost implicați peste 70 de voluntari de vârste diferite, transformarea a câte un spațiu din fiecare spital în spațiu cultural - instalarea unor biblioteci mobile, realizate și pictate manual, prin apelul la donație de cărți din partea comunității, instalarea unui sistem audio pentru difuzarea continuă de muzică ambientală, expoziții permanente cu fotografii ilustrând forme de terapie prin artă, instalarea mai multor plasme pentru difuzarea de materiale video concepute cu scopul relaxării.

| Rezultatele programului
    Terapie prin Artă a însemnat, cantitativ: 10 ateliere de terapie prin artă, 15 instalații de tip bibliotecă, 4 concerte de muzică live, 5 lucrări de mulțumire pentru personalul medical, 1 instalație audio, 4 instalații interactive, 70 de voluntari implicați în Rudă pentru o zi și o analiză privind gradul de cunoaștere a conceptului de terapie prin artă realizat în toate cele 5 spitale.

Calitativ, proiectul a reușit să acționeze direct asupra stării de bine generale din spitale: pacienții au avut pe cineva aproape, chiar și în condiții de distanțar, au reușit să-și dezvolte abilitățile de exprimare verbală și nonverbală a emoțiilor, dorințelor, gândurilor, trăirilor, gradul de solitudine resimțit diminuându-se. Astfel, am ajuns la creșterea stării de bine și implicit a gradului lor de recuperare. Medicii și-au dezvoltat abilitățile de comunicare și relaționare cu pacienții și colegii; au lucrat în echipă și au dat frâu liber imaginației și creativității, crescându-le astfel stima de sine și simțindu-se eliberați de tensiuni, stres, frustrări și sentimente negative.

Voluntarii și-au dezvoltat empatia și simțul de implicare socială, dar și abilitățile de relaționare și comunicare, construindu-se astfel relații sănătoase în comunitate. Același lucru s-a întâmplat cu spitalele, care au reușit să își diversifice serviciile oferite, dar și să dezvolte tehnici inovative în procesul de acordare a asistenței medicale, calitatea actului medical crescând.


| Buget
    168800

| Parteneri
    Spitalul Clinic de Recuperare, Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian”, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor”, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca (str. Tăbăcarilor nr. 11), Centrul Cultural Clujean, Direct Client Services (Cărturești), Asociația Culturală Cărțile pe Față, Asociația Fapte, Facultatea de Știinte Politice, Administrative și ale Comunicării (UBB), Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației (UBB), Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, CEVA – Centrul pentru Educație Vizuală și Antropologică, Clusterul Mobilier Transilvan, TVR Cluj, EBS Radio, Radio Cluj, S.C. Loghin Advertising S.R.L. (cluju.ro), The Woman, S.C. Comitnet SRL (cluj.com)

| Website program
    https://createactenjoy.com/terapie-prin-arta-ediia-a-viii-a-2020/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->