close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Protejarea și punerea în valoare a patrimoniului natural istoric pe Domeniul Regal Peleș



| Organizator:
    Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
| Categorie:
    Protecția mediului
| Problema de fond
    APRP a implicat USAMVB în evaluarea situației patrimoniului natural de pe Domeniul Regal Peleș. Studenți și cadre didactice au realizat un studiu care a constatat degradările și a stabilit prioritățile legate de restaurarea peisagistică.
Am luat în considerare atât nevoile patrimoniului natural cât și nevoile de practică și specializare ale viitorilor specialiști în peisagistică, horticultură și silvicultură – studenți sau liceeni. Profesorii consideră că implicarea în aceste activități este șansa de a dobândi și consolida competențe valoroase.
Instituțiile de învățămînt, ONG-urile și autoritățile locale ne-au semnalat, de asemenea, cât de important este pentru tinerii din comunitate să cunoască comorile naturale ale acestui nucleu al orașului lor și chiar să participe la conservarea și punerea lor în valoare.


| Scopul proiectului
    Scopul: reabilitarea și îngrijirea florei valoroase a domeniului regal Peleș și încurajarea redescoperirii acestuia de către publicul larg.
Obiective: identificarea și revitalizarea speciilor în situație de risc; punerea în valoare a exemplarelor istorice; toaletarea corespunzătoare a vegetației de pe peluzele, terasele Castelului; curățarea aleilor regale și curții Vulpăriei; formarea practică a tinerilor viitori experți; atragerea de voluntari; stimularea comunității locale să cunoască și să se implice în îngrijirea permanentă a patrimoniului natural.


Protejarea și punerea în valoare a patrimoniului natural istoric pe Domeniul Regal Peleș Protejarea și punerea în valoare a patrimoniului natural istoric pe Domeniul Regal Peleș Protejarea și punerea în valoare a patrimoniului natural istoric pe Domeniul Regal Peleș

| Aria geografica
    Sinaia

| Rezumat
    Patrimoniul natural al Domeniului Regal Peleș găzduiește numeroase specii de plante și arbori monumentali, printre care exemplare istorice și specii rare (fag cu frunze roșii, alun turcesc, arțar japonez, chiparos de Nootka, tisă, frasin pendul, cireș japonez pendul, laur) - un ecosistem extrem de valoros dar și aflat în pericol.
În 2019, anul înființării Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș, multe dintre plantele esențiale în estetica ansamblului Peleș, unele datând încă din perioada primilor regi, erau într-un stadiu avansat de degradare. Riscam pierderea unui fond vegetal inestimabil.
Am abordat cu prioritate regenerarea, conservarea și punerea în valoare a acestui patrimoniu. Împreună cu profesorii și studenții peisagiști și horticultori ai USAMVB, am analizat nevoile de revitalizare ale vegetației care definește peisajul Domeniului Regal.
Cu implicarea a zeci de voluntari - studenți dar și elevi de la Liceul tehnologic „Carol I” Valea Doftanei, am salvat exemplare valoroase aflate în declin fiziologic sever și am revigorat majoritatea elementelor vegetale prezente în structurile peisagere ale Domeniului Peleș. Am apelat, pentru echipamente și resurse, la autorități locale și sponsori privați. A fost pentru prima oară, în ultimele decade, când patrimoniul verde a beneficiat de mentenanță realizată de către experți!
Proiectul a combinat componente de protejare a mediului, voluntariat, formare de tineri specialiști și implicare comunitară, într-un efort de mobilizare consistent pentru o organizație aflată abia la început.
Am creat o comunitate de tineri, experți și localnici care readuc la viață și îngrijesc în continuare peisajul acestui loc emblematic atât pentru dezvoltarea întregii zone a Văii Prahovei cât și pentru turismul național.


| Date beneficiari direcţi
    „Beneficiari” de natură vegetală: exemplare istorice rare de Bouganvilaea, Dathura, Cathlaea, zeci de exemplare de arbuști și flori, printre care specii istorice de trandafiri USAMVB - 50 de studenți și 7 cadre didactice Liceul tehnologic „Carol I” Valea Doftanei - 30 de elevi și 2 cadre didactice Voluntari din comunitatea locală - 30 de voluntari din Sinaia, Bușteni și Azuga Familia Regală a României Muzeul Național Peleș – personalul tehnic de mentenanță

| Date beneficiari
    Alți studenți și liceeni care vor continua să beneficieze de practică de specialitate pe Domeniul regal – aprox. 100/an Comunitatea locală din Sinaia și localitățile adiacente – aprox. 100.000 Turiști români și străini - 480.000 anual Invitații la evenimentele regale – aprox. 200/an

| Activitati
    Aprilie 2019: 30 de studenți de la Facultatea de Horticultură, coordonați de cadre didactice, au inventariat și evaluat stadiul speciilor de pe terasele și peluza Castelului Peleș și au început o bază de date a întregii vegetații valoroase de pe Domeniu. Profesorii USAMVB au pregătit și personalul tehnic al Muzeului Peleș, îmbunătățind astfel calitatea lucrărilor de mentenanță de peste an.
Iulie 2020: 1. București – Semnarea protocolului de colaborare cu USAMVB, pentru a asigura continuitatea proiectului, la nivel instituțional. 2. Sinaia - Sesiune de training cu studenții USAMVB pentru folosirea echipamentelor de protecție și pregătirea lucrărilor de toaletare a exemplarelor valoroase de arbori.
Septembrie 2020: 1. APRP a semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Culturii și Primăria Sinaia. 2. „Redescoperă drumuri regale” - studenți USAMVB au participat la ateliere de specialitate, pe Domeniul Regal Sinaia. Alături de liceenii de la Liceul Tehnologic Carol I Valea Doftanei și voluntari locali, au curățat de vegetația invazivă 7 km din aleile regale și au marcat exemplarele de arbori care să fie incluse într-un ulterior tur ghidat.
Decembrie 2020 – 7 profesori USAMVB au finalizat primul studiu complex al situației restaurării plantelor ornamentale din grădinile istorice ale Castelului Peleș.
Colaborare cu presa pentru informarea publicului și o activitate permanentă de comunicare intensificată o dată cu crearea site-ului APRP și a paginii Facebook, în septembrie 2020.


| Rezultatele proiectului
    1. S-a creat prima strategie de conservare și restaurare peisagistică a Domeniului Regal Peleș ;
2. Au fost îngrijite peste 20 de specii diferite de plante și arbuști, pe terasele și peluza Peleșului ;
3. 7 km de alei pietruite au fost curățate și eliberate de vegetația invazivă, traseul recuperându-și funcționalitatea și valoarea peisagistică ;
4. 50 de studenți, 30 de liceeni au beneficiat de practică de specialitate, au dobândit cunoștințe importante și au fost implicați într-un proiect unic ;
5. S-a perfecționat un model de colaborare cu USAMVB și Liceul Tehnologic „Carol I” din Valea Doftanei de care vor beneficia sute de studenți și elevi în anii următori ;
6. S-au semnat angajamente pe termen lung cu instituții-cheie pentru procesul salvării, revitalizării și conservării fondului vegetal;
7. S-a obținut, de la Familia Regală, folosirea Complexului Vulpărie și a Casuței Poartă ca centre pentru dezvoltarea de proiecte educative, culturale și turistice;
8. S-a creat un grup de voluntari locali care va crește, treptat, implicare comunității locale ;
9. Pentru prima oară în decenii, patrimoniul natural al Domeniului Regal Peleș a devenit un subiect de interes public ;
10. APRP a dovedit capacitate organizațională, reușind, în timpul scurt de la înființare, să mobilizeze resurse financiare și umane considerabile pentru un proiect atât de ambițios;
11. S-a creat pilotul unui proiect semnificativ din punct de vedere peisagistic, care va restitui Domeniului Regal Peleș imaginea cu încărcătură istorică și valoare memorialistică deosebită.


| Bugetul
    93000

| Parteneri
    Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMVB), Liceul tehnologic „Carol I” Valea Doftanei, Primăria orașului Sinaia, Direcția Silvică Prahova, Ocolurile silvice Azuga și Sinaia, Romaqua Group Borsec, Rețeaua Privată de Sănătate „Regina Maria”

| Website proiect
    www.patrimoniupeles.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->