close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Plantam pentru viitor



| Organizator:
    Fundatia MIHAI EMINESCU TRUST
| Sectiune:
    Protecția mediului
| Problema de fond
    Desi Fundatia Mihai Eminescu Trust activeaza in principal in reabilitarea monumentelor istorice si a culturii traditionale, am depus un interes deosebit si pentru starea patrimoniului verde al Romaniei.
In acest context, am acumulat de-a lungul timpului legaturi cu partile interesate si am strans date cu privire la starea padurilor, mai cu seama cele ce au suferit pierderi datorita calamitatilor.
Elaborand aceste studii, am elaborat o strategie de replantare ceea ce s-a soldat intr-un studiu de cost pe care l-am prezentat diverselor organizatii internationale cu care am mai colaborat.
Aceste prezentari au rezultat in asigurarea a doua contracte de sponsorizare, la care am mai contribuit si noi din fonduri proprii.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost repopularea padurilor ce au suferit pierderi substantiale in urma calamitatilor, pentru a contribui la renasterea si mai ales mentinerea patrimoniului verde.
Ca prim obiectiv s-a clasat prioritizarea ariilor naturale protejate, mai ales cele ce fac parte din suprafetele inregistrate in Natura 2000.
Obiectivele secundare au avut la baza latura sociala, contribuind in cel mai eficient mod la dezvoltarea comunitatilor. In acest sens, am pus accent pe facilitarea interactiunii dintre beneficiari si autoritati, precum si pe training si strategie de voluntariat.


Plantam pentru viitor Plantam pentru viitor Plantam pentru viitor

| Acoperire
    Judetele Harghita, Covasna, Bihor, Mures, Bacau, Brasov, Bistrita Nasaud

| Rezumat
    In urma cercetarilor realizate de Fundatia Mihai Eminescu Trust, precum si a celor intreprinse de ocoalele silvice partenere, am aflat ca suprafate enorme de paduri au fost afectate de calamitati (doboraturi de vant, incendii forestiere, atacuri de insecte etc).
In acest context, am considerat necesar un proiect de refacere a padurilor, a ecosistemelor și biodiversitatii lor, prioritizand suprafetele care au risc crescut de alunecari de teren.
Impreuna cu partenerii nostri, Caudalie si Pur Project, dar si cu fonduri proprii sau sponsorizari, am inceput un proiect ambitios de reîmpădurire în mai multe județe din Romania. Rezultatele au fost impresionante: peste 500.000 copaci plantati ceea ce, conform analizei noastre, ne-a clasat pe primul loc la plantari in Romania pentru 2023.
Pentru a creste impactul proiectului si pentru a implica forta de munca voluntara, fundatia a creat parteneriate cu institutii scolare, dar si cu ocoale silvice, in grija carora sunt in prezent suprafetele plantate.

Aceasta strategie a produs rezultate dincolo de cele așteptate, contribuind totodata la creșterea spiritului civic si crearea de canale de interactiune pentru comunitatile implicate. Voluntariilor li s-au prezentat notiuni despre importanța procesului de reimpadurire și de conservare a pădurilor, iar unitatile scoalare au fost dotate cu echipamente educationale, necesare in continuarea procesului de învățare al elevilor implicați în acest proiect.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii directi sunt proprietarii terenurilor (aprox 29.000 proprietari in asociatii):
- Asociatia Composesorala Terko - Tomesti
- Asociatia Composesorala Sandominic
- Parohia Evanghelica Șieu
- Composesoratul de padure magurele
- Primaria Beclean
- Primaria Recea
- Composesoratul Hartop - Baba
- Comuna GHimes - Faget
- Comuna Rosia
- Comuna RIENI
- Comuna Remetea
- Comuna Remetea
- Comuna Cabesti
- Asociatia Szentegyhazi Kozbirtokosag
- Parohia Reformata Aita Mare
- Composesoratul Fagus Sanzienei
- Composesoratul Padurilor si pasunilor Valea Scurta
- Composesorat Farkaslaka Fehernyiko Kozbirtokossag
- Societatea Agricola Kuruc
- Comuna Ozun
- Comuna Buntesti
- Comuna Vatava


| Activitati
    Activitatile principale au constat in trei etape:
1. Studiul de piata si negocierea celui mai bun raport calitate pret al puietilor si al uneltelor necesare, finalizat prin contractarea acestora.
2. Stabilirea strategiei de colaborare si contractarea partilor implicate (unitati de invatamant, ocoalele silvice si proprietarii terenurilor).
In aceasta etapa au avut loc mai multe activitati de depistare a facilitatilor pentru fiecare partener, intrucat consideram ca cel mai eficient mod de colaborare este cel in care toate partile implicate au un castig concret si de lunga durata, chiar dincolo de limitele conceptului de voluntariat. Astfel, voluntarii au fost contractati prin intermediul unitatilor de invatamant ce au fost la randul lor sponsorizate cu echipamente educationale, oferind astfel un castig material. Aceasta strategie de colaborare cu voluntarii s-a dovedit a fi foarte facila, intarit de interesul corpului profesoral implicat.
3. Organizarea si desfasurarea activitatilor de plantare.
Aceasta etapa a fost punctul culminant al tuturor eforturilor noastre si s-a soldat cu un grad de eficienta neasteptat.
Intrucat la activitatile de plantare au participat elevi, profesori, proprietarii terenurilor, precum si specialisti din partea ocoalelor silvice, s-a dezvoltat un schimb de informatii culturale importante si s-au creat legaturi de lunga durata ce constituie un model pentru proiectele viitoare.


| Rezultatele proiectului
    Rezultatul campaniei de regenerare a patrimoniului verde s-a soldat cu un numar total de 519.886 puieti plantati, dintre care:
- 112.060 puieti plantati cu ajutorul sponsorizarii Pur Project
- 327,826 puieti plantati cu ajutorul sponsorizarii Caudalie
- 80.000 puieti plantati din fonduri proprii ale Fundatiei Mihai Eminescu Trust
Pe plan secundar, rezultatele campaniei au fost atinse prin sponsorizarea institutiilor de invatamant generale si liceale cu echipamente educationale, ca rasplata si incurajare a voluntarilor implicati.
Un aspect neasteptat ce ne-a surprins intr-un mod placut a fost clasarea campaniei pe primul loc, ca numar de puieti plantati, pe plan national. Acest clasament nu este cert, intrucat nu s-a realizat o publicare oficiala in acest sens, insa, analizand rapoartele anuale a principalilor jucatori din acest segment, nu am depistat o campanie mai ampla.
Un ultim rezultat, de care suntem extrem de mandri, este dezvoltarea unei strategii de colaborare si a unor formulare simplificate ce au creat un mediu eficace de colaborare si raportare. Pentru acest motiv, am concretizat legaturi de lunga durata cu sponsorii si am primit noi solicitari de parteneriate pentru anii urmatori.


| Parteneri
    Finantatori: Pur Project, Caudalie | Ocoalele Silvice: OS de Regim Ciuc; OS Valea Sielului; OS Padurea Fagarasului; OS Ghimeș Făget; OS Codrii Beiusului; OS Frumoasa; OS Talisoara; OS Privat Mereni; OS Odorheiu Secuiesc; OS Particular Gheorgheni; OS Privat Zagon; OS Vatava | Institutii de invatamant: Scoala gimnaziala

| Despre organizator
    Viziunea Fundației Mihai Eminescu Trust este aceea de a genera mândrie și bunăstare în rândul membrilor comunităților, construind – împreună cu aceștia – un viitor auto-sustenabil, prin punerea în valoare a patrimoniului cultural și natural.
Fundatia este o cunoscătoare și iubitoare a valorilor, fie a celor născute din experiența ei, fie a generațiilor trecute, dar trăiește în prezent și acționează cu integritate și responsabilitate pentru binele comun, pentru rezultate pe termen lung.


| Website proiect
    Nu este cazul!



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->