Participanti & Proiecte
Tranzit Intercultural Art Camp for Children
|
Organizator: Fundatia Tranzit |
|
Categorie: Artă și cultură |
Proiectul vine în întâmpinarea nevoii acute în societatea românească de a crea un cadru stabil de educație non-formală și educație culturală pentru promovarea unor valori și abilități culturale sensibile la diversitatea culturală, socială, etnică, lingvistică. Pe de o parte, nevoia identificată de proiect este aceea de a crea un context durabil de educație culturală, aproape complet absentă din educația formală dar pe care o considerăm un instrument funcțional și eficient de învățare și comunicare. Pe de altă parte, proiectul vine în întâmpinarea nevoii de a utiliza instrumentele și metodele de lucru specifice educației culturale și creative pentru a promova, dezvolta și cultiva abilități de viață și aptitudini individuale și de grup în rândul copiilor, care corespund valorilor interculturalității și interacțiunii sociale în diversitate.
| Scopul proiectului
Tabăra are ca scop promovarea dialogului intercultural și a diversității etnice, sensibilizarea faţă de alteritate, crearea unui cadru extracurricular pentru promovarea educaţiei interetnice, alternative și artistice.
Obiective specifice:
1. Dezvoltarea educației prin artă
2. Dezvoltarea gândirii critice și promovarea incluziunii și egalității sociale
3. Sensibilizarea faţă de alteritate și față diversitatea lingvistică şi etnică
4. Crearea unei spaţiu cultural, social, lingvistic eterogen care poate oferi un potenţial pozitiv la dezvoltarea unor activități creative
| Aria geografica
Cluj-Napoca, Cluj
| Rezumat
Tranzit Intercultural Art Camp for Children este un proiect educațional al Fundației Tranzit, ce are ca scop dezvoltarea educației artistice și continuarea unui dialog intercultural dedicat sensibilizării față de alteritate și diversitate. Proiectul se concentrează acțiuni complementare:
Prima componentă este programul de pedagogie creativă și educație artistică, sub forma unei tabere dedicate unui grup de 20 de copii cu vârste între 7 și 13 ani, timp de 12 zile. Tabăra a fost condusă de un grup de 5 artiști cu rolul de coordonare a activităților și a fost asistat de un grup de 4 animatori culturali care însoțesc procesul prin metode de lucru psihoeducaționale. Echipa a coordonat 3 ateliere creative: film și animație; jonglerii și arta circului; ceramică și lucru manual. În ultima zi a taberei a fost organizată expoziția finală cu lucrările realizate în decursul celor două săptămâni, împreună cu o festivitate de închidere.
A doua componentă a programului a fost o instruire interactivă pentru coordonatorii atelierelor și animatorilor culturali participanți la tabără. Timp de 4 zile au avut loc 4 ateliere comune, întâlniri practice, discuții tip focus grup. Scopul acestor discuții a fost analiza retrospectivă a experienței taberelor trecute (Fundația Tranzit are o experiență de peste 16 ani în dezvoltarea proiectului de tip „tabără educațională”) și adaptarea specifică a metodelor de lucru ce au urmat să fie aplicate în tabără. Întregul demers s-a finalizat pe de-o parte prin armonizarea abordărilor metodologice dar prin realizarea publicației bilingve EduArt. Educație, artă, experiențe menită să disemineze o parte din experiența și know-how-ul acumulat.
| Date beneficiari direcţi
● 20 de copii cu vârsta între 7 și 13 ani, din medii diverse din punct de vedere cultural, social, etnic, lingvistic. ● animatorii culturali (4 persoane) și artiștii coordonatori de ateliere (5 persoane) prin dezvoltarea profesională specifică; ● echipa de implementare și dezvoltare a programului (8 persoane); ● participanții la atelierele comune (11 persoane) ● participanții la focus grupuri (40 persoane) ● autori și experți ai publicației EduArt. Educație, artă, experiențe (13 persoane) ● participanții la lansarea volumului și la masa rotundă. (aproximativ 50 de persoane)
| Activitati
LABORATOR DE INSTRUIRE INTERACTIVĂ pentru coordonatori ateliere și animatori. Timp de 4 zile au avut loc 4 ateliere comune sub forma unor întâlniri practice, discuții tip focus grup. Activitățile de grup au fost facilitate de un consultant educațional și au implicat un număr de aproximativ 40 persoane.
PREGĂTIREA PUBLICAȚIEI EDUART. EDUCAȚIE, ARTĂ, EXPERIENȚE
Publicația „EduArt. educație, artă, experiențe” prezintă experiențelor acumulate de-a lungul timpului ale copiilor, artiștilor și animatorilor culturali implicați. Publicația este structurată în două părți: prima parte are ca scop constituirea și prezentarea unor seturi de instrumente metodologice adresate în primul rând specialiștilor privind conștientizarea demersurilor didactice și a procesului de instruire a fenomenului cultural-artistic. A doua parte a publicației conține texte cu experiențele comune ale coordonatorilor de ateliere, animatorilor culturali și ale beneficiarilor.
TABĂRA INTERCULTURALĂ DE ARTĂ PENTRU COPII
Programul educațional cu activități creative – dedicat unui grup de 20 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 13 ani și coordonat de un grup de 5 artiști în 3 ateliere creative: educație vizuală, jonglerii și arta circului, ceramică și lucru manual. Aceștia au fost sprijiniți de un grup de 3 animatori culturali care au însoțit fiecare activitate pe tot parcursul taberei.
| Rezultatele proiectului
Rezultatele proiectului cultural:
- 4 ateliere comune, cu participarea animatorilor culturali și a coordonatorilor de ateliere de creație din cadrul taberei
- 3 ateliere pentru copii între vârstele 7-13 din domeniile: film și animație; jonglerii și arta circului; ceramică și lucru manual.
- o expoziție alcătuită din lucrările artistice dezvoltate în tabără;
- editarea și publicarea a volumului EduArt. Educație, artă, experiențe (300 exemplare)
- 3000 de persoane informate despre activitățile din proiect;
Proiectul vizează un impact major asupra dezvoltării educației interculturale, acesta fiind elementul de valoare adăugată pe care proiectul și-a propus să-l îndeplinească.
| Bugetul
99064,00
| Parteneri
Societatea Culturală Româno-Germană, Facultatea de Litere, UBB Cluj, Institutul Francez Cluj, Asociația Minitremu, Fundația Desire, Vizualitas Studio, Asociația Circus Fairies, Asociația ProSchola Montessori, Școala Gimnazială Talentum, Asociatia Vereinigte Aktion fuer Rumaenien, Asociația Media Index, Radio România Cluj
| Website proiect
www.tranzithouse.ro