Participanti & Proiecte
Ludoteca
|
Organizator: Asociatia Know, Grow, Share & Change Community |
|
Categorie: Educatie, Invatamant, Cercetare |
Nevoile au fost identifica pe baza unui studiu desfasurat in comunitati iar solutia a venit prin consultarea cu beneficiarii.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a fost de a creste interesul copiilor din mediul rural, pentru scoala si lectura prin oferirea unei optiune de ocupare a timpului liber, intr-un mod creativ, educativ.
Obiectivele propuse s-au referit la:
- infiintarea a cel putin doua ludoteci in mediul rural;
- cresterea interesului pentru lectura in randul copiilor cu cel putin 25%;
- imbunatatirea rezultatelor scolare pentru cel putin 15% dintre beneficiari.
| Aria geografica
Neamt, Bacau, Prahova, Bucuresti, Galati, Timisoara
| Rezumat
Proiectul a fost fundamentat pe carentele din mediul rural privitoare la optiunile de ocupare a timpului liber si nivelul scazut al serviciilor educativ-culturale. In acelasi timp, cantitate de jucarii comercializate anual si nivelul deseurilor reprezentate de jucariile vechi si uzate sunt intr-o crestere exponentiala.
Pe acest fond, KGSC Community a initiat proiectul printr-o actiune numita "1000 de jucarii pentru copiii de la tara" ce a constat in colectarea, reconditionarea si igienizarea de jucarii vechi in cadrul atelierului numit generic "Gepeto". Pe durata proiectului s-au colectat si recuperat, peste 10.000 de jucarii.
Cu sprijinul partenerilor, s-a reusit infiintarea a doua ludoteci in localitatile Hangu, Neamt si Palanca Bacau. Aceasta actiune a inclus amenajarea specifica a statiului, dotarea cu mobilier, echipamente, jucarii, jocuri, carti, materiale didactice precum si rechizitele necesare.
Pentru a asigura o functionare optima, lucratorii din ludoteci au participat la traininguri de specialitate si li s-a asigurat permanent consultanta precum si o baza de resurse informative.
Activitatile din fiecare ludoteca se desfasoara in baza unui program educativ stabilit lunar, prin consultarea cu copiii si tinerii beneficiari.
De asemenea, in fiecare ludoteca s-a constituit un club al voluntarilor care se ocupa de coordonarea activitatilor si participa activ la organizarea ludotecii, inclusiv intretinerea jucariilor si atragerea de noi sponsorizari si donatii pentru asigurarea continuitatii.
Proiectul a avut aproximativ 1.200 de beneficiari directi in cele doua localitati. S-a remarcat o crestere medie de 65% a numarului de copii inscrisi in evidentele bibliotecilor locale si imbunatatirea rezultatelor scolare a aproximativ 23% dintre copii.
| Date beneficiari
Beneficarii, copii au fost implicati inca de al inceput in activitatile proiectului. Identificarea nevoilor s-a facut prin consultrea cu acestia, anumite materiale de promovare s-au realizat cu sprijinul lor la fel si decorarea ludotecilor. Mai mult in fiecare ludoteca functioneaza cluburile de voluntari din comunitatile respective, care elaboreaza si sprijina desfasurarea activitatilor din ludoteci.
| Rezultatele proiectului
Proiectul a avut aproximativ 1.200 de beneficiari directi in cele doua localitati. S-a remarcat o crestere medie de 65% a numarului de copii inscrisi in evidentele bibliotecilor locale si imbunatatirea rezultatelor scolare a aproximativ 23% dintre copii.
Conform evaluarilor periodice, 30% dintre beneficiari au devenit mai sociabili si si-au imbunatatit comportamentul in cadrul echipelor de lucru dar si in cadrul scolii.
Activitatea ludotecilor completeaza activitatile scolare si din gradinite, devenind un reper important in cadrul comunitatii.
Increderea parintilor si cetatenilor in biblioteci si sistemul de educatie a crecut cu 14%, conform sondajelor de opinie.
Mibliotecarii - coordonatori ai ludotecilor sunt considerati modele in comunitati si sunt mai motivati si implicati in viata localitatilor.
Ludoteca a devenit un model de buna practica, replicabil si cu rezultate garantate, fapt ce ne-a convins sa continuam proiectul cu o noua etapa. In prezent avem 8 cereri pentru infiintarea de ludoteci, 3 dintre acestea fiind deja in curs de infiintare.
Proiectul a fost preluat partial si de DGASPC Bucuresti precum si de alte organizatii din tara.
Costurile reduse, eficienta si implicarea voluntarilor au atras atentia presei si a imbunatatit perceptia publicului fata de organizatia noastra si de activitatea sectorului ONG in general.
| Bugetul proiectului (in RON)
3778
| Parteneri
Asociatia Bastionul ArtLitTim, Asociatia Culturala Hangu, Primaria Comunei Hangu, Primaria Comunei Sirna, Primaria Comunei Palanca, Ford Romania, Teatrul Masca, Fundatia Mereu Aproape, Asociatia ACTIV
| Website-ul proiectului
www.impreunaincomunitate.ro