close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Tranziție justă în Valea Jiului



| Organizator:
    Asociația Bankwatch România
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Programul a fost inițiat în contextul lansării Platformei pentru regiuni carbonifere în tranziție de către Comisia Europeană. Fiind o organizație care militează pentru înlocuirea treptată a cărbunelui și soluții pentru tranziție, Bankwatch România susținea deja tranziția justă și cunoștea exemple de bune practici din alte țări. Astfel, asociația s-a implicat pentru a asigura un proces de elaborarea a tranziției la firul ierbii, care să implice actorii locali relevanți și să urmărească nevoile comunității, dar și direcțiile trasate pentru decarbonizare la nivelul Uniunii Europene. Beneficiarii programului au fost autoritățile locale, autorități centrale și societatea civilă din Valea Jiului.


| Scopul proiectului
    Scopul programului este susținerea unui proces participativ la firul ierbii pentru elaborarea Planului teritorial pentru tranziție justă în Hunedoara și monitorizarea implementării Planului.
Obiective specifice:
Implicarea actorilor locali în elaborarea PTTJ
Elaborarea PTTJ în concordanță cu recomandările Comisiei Europene și consorțiului care oferă asistență tehnică
Informarea actorilor locali cu privire la oportunitatea de tranziție și eligibilitate
Asigurarea unei implementări eficiente prin monitorizarea activităților


Tranziție justă în Valea Jiului Tranziție justă în Valea Jiului Tranziție justă în Valea Jiului

| Aria geografica
    Județul Hunedoara, Valea Jiului (Petroșani, Vulcan, Petrila, Aninoasa, Lupeni, Uricani)

| Rezumat
    În decembrie 2017, Comisia Europeană a lansat Platforma pentru regiuni carbonifere în tranziție, menită să susțină regiunile miniere din Europa în trecerea la o economie verde și echitabilă. Regiunea Valea Jiului a fost inclusă în Platformă în aprilie 2018. În acest moment, ONG-urile Bankwatch și Greenpeace România deja erau în contact cu reprezentanții comunității locală și autoritățile europene pentru a facilita cooperarea.

Cele două ONG-uri au organizat în 2018 o serie de întâlniri cu reprezentanții sindicatelor, ai Consiliului Județean Hunedoara, Prefecturii, primăriilor și societății civile, care au generat căi de cooperare între actorii locali. În 2019, au avut loc întâlniri la nivel local între primari, autorități centrale și Comisia Europeană care au definitivat cooperarea dintre primari în procesul tranziției juste. Bankwatch și Greenpeace au elaborat cu ajutorul CEROPE o modelare economică pentru tranziție justă în Hunedoara, care mai târziu a fost folosită în elaborarea Strategiei pentru dezvoltarea economică, socială și de mediu a Văii Jiului elaborată în 2020 de Ministerul Fondurilor Europene sau a Planului Teritorial pentru Tranziție justă a județului Hunedoara. Bankwatch a publicat și un Ghid de elaborare a acestor planuri, pentru a asigura un proces participativ și o planificare aliniată direcțiilor europene de dezvoltare. O parte din informațiile din ghid au fost preluate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în propriul ghid pentru autoritățile locale. Asociația Bankwatch România face parte din grupul de lucru pentru dezvoltarea Planului teritorial pentru tranziție justă a județului Hunedoara și a participat la fiecare etapă de consultare pe parcursul anului 2020.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiari direcți: Autorități centrale: 1 - Ministerul Fondurilor Europene Autorități locale - 7: 6 primării din Valea Jiului, Consiliul Județean Hunedoara Alți actori locali - 3: coaliția Valea Jiului Implicată, Universitatea din Petroșani, Asociația Comitetului de Inițiativă Valea Jiului

| Date beneficiari
    Beneficiari indirecți: cetățenii din Valea Jiului

| Activitati
    Cu susținerea comunității locale, Bankwatch a organizat două întâlniri cu reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene (MFE) în vara anului 2018, responsabili de implementarea acțiunilor Platformei pentru regiuni carbonifere în tranziție în România. Asociația a susținut în fața acestora necesitatea tranziție către o economie cu emisii reduse de carbon printr-un proces național de consultare publică. Greenpeace și actorii din Valea Jiului s-au alăturat la a doua întâlnire.

În 2019 Bankwatch și Greenpeace au lucrat împreună pentru a încuraja colaborarea și a demonstra potențialul Văii Jiului pentru o tranziție dincolo de cărbune. Cele două organizații au organizat vizita unei echipe a Comisiei Europene în Valea Jiului și au fost alături de primari la semnarea memorandumului. De asemenea, au elaborat alături de CEROPE modelarea economică pentru Hunedoara pe care au prezentat-o autorităților locale și centrale și care a stat la baza elaborării Strategiei pentru Valea Jiului.

În 2020, Bankwatch a participat la peste 10 întâlniri de consultare publică organizate pentru Strategia pentru dezvoltarea economică, socială și de mediu a Văii Jiului și a Planului Teritorial pentru Tranziție Justă. Cu acest scop, a elaborat un Ghid de pregătire a Planurilor teritoriale pentru tranziție justă care a fost preluat de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în propriul ghid distribuit către autoritățile locale responsabile pentru dezvoltarea Planurilor în ianuarie 2021.


| Rezultatele proiectului
    Șase primari din Valea Jiului au fost informați în legătură cu conceptul tranziției juste, inițiativa Comisiei Europene și astfel au putut lua decizii informate. Primarii au semnat memorandumul „Parteneriatul Văii Jiului pentru Tranziție Justă” prin intermediul căruia au colaborat pentru dezvoltarea PTTJ.
Societatea civilă din Valea Jiului a fost implicată în elaborarea Strategiei, dar și a Planului. În decembrie 2019, societatea civilă din Valea Jiului s-a organizat oficial în coaliția „Valea Jiului Implicată” cu scopul de a susține dezvoltarea durabilă a regiunii.


| Bugetul
    284712

| Parteneri
    Greenpeace, CEROPE, 2Celsius

| Website proiect
    https://bankwatch.ro/project/tranzitie-justa/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->