close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Colaborare pentru tranziția justă în Valea Jiului



| Organizator:
    Asociația Bankwatch România
| Categorie:
    Comportament civic și Participare publică
| Problema de fond
    Proiectul a fost inițiat în contextul includerii regiunii Valea Jiului în Platforma pentru regiuni carbonifere în tranziție lansată de către Comisia Europeană. Fiind o organizație care militează pentru înlocuirea treptată a cărbunelui și soluții pentru tranziție, Bankwatch România era informată despre tranziția justă, cunoștea conceptul și exemple de bune practici din alte țări. Astfel asociația a realizat întâlniri și rapoarte pentru a asigura un proces de elaborarea a tranziției la firul ierbii, care să implice actorii locali relevanți și să urmărească nevoile comunității, dar și direcțiile trasate pentru decarbonizare la nivelul Uniunii Europene. Beneficiarii proiectului au fost autoritățile locale, autorități centrale și societatea civilă din Valea Jiului.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost încurajarea colaborării între autoritățile locale, centrale și europene pentru accelerarea procesului de tranziție justă în Valea Jiului
Obiective specifice:
Informarea primarilor cu privire la oportunitățile create de tranziția justă și modalitatea de accesare a Fondului pentru o tranziție justă
Susținerea elaborării procesului la firul ierbii, cu participarea tuturor actorilor locali relevanți


Colaborare pentru tranziția justă în Valea Jiului Colaborare pentru tranziția justă în Valea Jiului Colaborare pentru tranziția justă în Valea Jiului

| Aria geografica
    Județul Hunedoara, Valea Jiului (Petroșani, Vulcan, Petrila, Aninoasa, Lupeni, Uricani)

| Rezumat
    Proiectul a constat în susținerea tranziție juste în Valea Jiului prin susținerea colaborării între actorii locali, naționali și europeni. Bankwatch și Greenpeace au organizat vizita unei echipe a Comisiei Europene în Valea Jiului și au facilitat o discuție între reprezentanții Comisiei și actorii locali și naționali. Am încurajat primarii din Valea Jiului să formalizeze colaborarea lor pentru a putea implementa proiecte împreună, iar aceștia au semnat în prezența reprezentanților Comisiei Europene, Ministerului Fondurilor Europene și a organizațiilor Bankwatch și Greenpeace „Parteneriatul Văii Jiului pentru Tranziție Justă”. În septembrie a fost lansat în orașul Lupeni raportul “Tranziție justă în Hunedoara – Diversificare economică, echitabilă și durabilă”, material pregătit de Centrul Român de Politici Economice. Scenariile de dezvoltare elaborate în raport, axate pe cele 3 sectoare primare ale economiei (agricultură, industrii, servicii) și rezultate în urma unor modelări macro economice, sunt construite ca alternative viabile, echitabile și durabile.

| Date beneficiari direcţi
    Autorități centrale: 1 - Ministerul Fondurilor Europene Autorități locale - 7: 6 primării din Valea Jiului, Consiliul Județean Hunedoara Alți actori locali - 3: coaliția Valea Jiului Implicată, Universitatea din Petroșani, Asociația Comitetului de Inițiativă Valea Jiului

| Date beneficiari
    cetățenii din Valea Jiului

| Activitati
    În aprilie 2019 Bankwatch și Greenpeace au organizat vizita Comisiei Europene în Valea Jiului și au facilitat întâlnirea cu autorități și societatea civilă locale și membri ai Ministerului Fondurilor Europene și Ministerul Energiei. Scopul întâlnirii a fost ca părțile române să înțeleagă oportunitățile oferite de Platforma pentru regiuni carbonifere în tranziție și debutul unui dialog direct între Bruxelles și Valea Jiului.

În iulie am facilitat participarea primarilor din Valea Jiului la o întrunire a Platformei pentru regiuni carbonifere la Bruxelles și am contribuit la elaborarea unui memorandum prin care și-au asumat colaborarea pentru tranziția justă în Valea Jiului. În baza memorandumului cei șase primari au aplicat cu succes în octombrie pentru a primi asistență tehnică din partea Platformei prin programul START, menit să îi ajute să identifice proiecte pentru întreaga regiune. Bankwatch a participat la elaborarea acestei aplicații.

Pentru a identifica alternative pentru înlocuirea profilului mono industrial bazat pe exploatarea cărbunelui, cele două ONG-uri au colaborat cu Centrul Român de Politici Economice pentru o modelare macroeconomică „Tranziție justă în Hunedoara – Diversificare economică, echitabilă și durabilă” lansat în septembrie 2019. Concluziile au fost prezentate în orașul Lupeni actorilor locali și în București, unde au participat autorități centrale, societatea civilă și sindicate și reprezentanți din regiunile carbonifere din CEE.


| Rezultatele proiectului
    Șase primari din Valea Jiului au fost informați în legătură cu conceptul tranziției juste, inițiativa Comisiei Europene și astfel au putut lua decizii informate. Primarii au semnat memorandumul „Parteneriatul Văii Jiului pentru Tranziție Justă” prin intermediul căruia au colaborat pentru dezvoltarea PTTJ.
Colaborare eficientă între primarii din Valea Jiului și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (Ministerul Fondurilor Europene la acel moment)
Informațiile cuprinse în modelarea economică „Tranziție justă în Hunedoara” au stat la baza elaborării Strategiei pentru dezvoltarea economică, socială și de mediu a Văii Jiului.


| Bugetul
    94904

| Parteneri
    Greenpeace, CEROPE

| Website proiect
    https://bankwatch.ro/project/tranzitie-justa/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->