Participanti & Proiecte
Designeri pentru DeltaCraft
|
Organizator: Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis |
|
Categorie: Arta si cultura |
Capacitarea mestesugarilor din Delta Dunarii de a accesa intr-un mod relevant publicul urban, national si international este foarte importanta in perspectiva unei dezvoltari sanatoase si pe termen lung a mestesugurilor comunitatilor locale.
In Delta Dunarii, sit UNESCO si spatiu cultural si social in care coabiteaza peste 12 etnii, se pot lista mai multe probleme socio-economice care afecteaza dezvoltarea durabila a zonei: numarul redus al populatiei active, lipsa de oportunitati pe piata muncii, gradul ridicat al saraciei si izolarea socio-culturala.
| Scopul proiectului
Problema izolarii socio - culturale a Deltei Dunarii este abordata prin contributia concreta prin care proiectul o are la inventarierea, dezvoltarea si promovarea particularitatilor culturale ale mestesugurilor locale.
Obiectiv specific 1: Realizarea unui concurs de design national pentru noi produse DeltaCraft
Obiectiv specific 2: Capacitarea a 3 comunitati locale prin cooperarea cu designeri pentru realizarea obiectelor cu tehnici si simboluri mestesugaresti din Delta Dunarii.
Obiectiv specific 3: Constientizarea publicului urban, national prin promovarea produselor obtinute
| Aria geografica
Tulcea, Bucuresti
| Rezumat
Revitalizarea si reinventarea mestesugurilor traditionale ale comunitatilor din Delta Dunarii sunt actiuni necesare pentru conservarea unui patrimoniu cultural unic in lume.
Capacitarea mestesugarilor din Delta Dunarii de a accesa intr-un mod relevant publicul urban, national si international este foarte importanta in perspectiva unei dezvoltari sanatoase si pe termen lung a mestesugurilor comunitatilor locale. Totodata, initierea designerilor de obiect romani in mestesuguri, metode de lucru si materiale traditionale, simboluri, motive si creatii specifice comunitatilor deltaice reprezinta o cale spre conservare si promovarea culturii locale deltaice pe pietele urbane, contemporane.
In Delta Dunarii, sit UNESCO si spatiu cultural si social in care coabiteaza peste 12 etnii, se pot lista mai multe probleme socio-economice care afecteaza dezvoltarea durabila a zonei: numarul redus al populatiei active, lipsa de oportunitati pe piata muncii, gradul ridicat al saraciei si izolarea socio-culturala sunt doar cateva dintre ele.
Promovarea mestesugurilor traditionale din Delta Dunarii prin capacitarea mesterilor populari locali si lucrul cu designeri de obiect romani, in vederea realizarii unor obiecte de design contemporan care integreaza mestesugurile deltaice este obiectivul principal al proiectului Designeri pentru DeltaCraft. Astfel, problema izolarii socio - culturale a Deltei Dunarii este abordata si depasita prin contributia concreta prin care proiectul o are la inventarierea, dezvoltarea si promovarea particularitatilor culturale ale mestesugurilor locale.
| Date beneficiari
5 mestesugari din Delta Dunarii si patru designeri romani contemporani
| Date beneficiari
60 de designeri, arhitecti si studenti la facultatile de profil informati, 5 membri ai juriului, 100 persoane participante la eveniment lansare
| Activitati
A1. Organizarea a 4 workshopuri de prezentare in Bucuresti
A2. Realizarea regulamentului pentru concursul de design DeltaCraft
A3. Derularea concursului de design
A4. Jurizarea si desemnarea celor 3 castigatori
A5. Cercetare si machetare a obiectelor, achizitionarea materiilor prime necesareastigatori si cel putin 3 produse pentru prototipare.
A6. Workshop in Delta Dunarii pentru realizarea prototipurilor
A7. Productia seriilor limitate pentru cele 3 produse
A8. Actualizarea canalelor de promovare (site, facebook, instagram)
A9. Realizarea materiale foto-video
A10. Eveniment de lansare a noilor produse in Bucuresti
| Rezultatele proiectului
Rezultatele proiectului au depasit asteptarile initiale:
- participanti la workshop-uri peste 60
- participanti la concurs: 13 aplicatii
- designeri implicati in proiect: 4
- mestesugari implicati in proiect: 5
- participanti la evenimentul de lansare: peste 200
- membri in juriu: 5
| Bugetul
61000
| Parteneri
AFCN, ICEM Tulcea
| Website proiect
www.deltacraft.ro