close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Planificarea tranziției juste în Valea Jiului



| Organizator:
    Asociația Bankwatch România
| Categorie:
    Comportament civic și Participare publică
| Problema de fond
    Proiectul este o continuare a eforturilor anterioare ale organizației de a sprijini colaborarea și participarea publică pentru planificarea tranziției juste. În 2020 a început elaborarea Strategiei pentru dezvoltarea economică, socială și de mediu a Văii Jiului și a Planului teritorial pentru tranziție justă a județului Hunedoara. În acest context ghidul elaborat de organizație, dar și participarea la consultările publice au susținut o planificare coerentă și participativă. Beneficiarii ghidului au fost Ministerul Investiției și Fondurilor Europene, alături de Consiliul Județean Hunedoara și Agenția de Dezvoltare Vest responsabile de elaborarea PTTJ.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost încurajarea participării publice în procesul de elaborate a Strategiei și Planului pentru tranziție justă în Valea Jiului
Obiective specifice:
Implicarea activă a societății civile în elaborarea documentelor
Asigurarea sustenabilității strategiilor propuse


Planificarea tranziției juste în Valea Jiului Planificarea tranziției juste în Valea Jiului Planificarea tranziției juste în Valea Jiului

| Aria geografica
    Județul Hunedoara, Valea Jiului (Petroșani, Vulcan, Petrila, Aninoasa, Lupeni, Uricani)

| Rezumat
    Anul 2020 a fost crucial pentru planificarea tranziției juste în Valea Jiului. Atunci a demarat elaborarea Strategiei pentru dezvoltarea economică, socială și de mediu a Văii Jiului și a Planului teritorial pentru tranziție justă a județului Hunedoara. Bankwatch a fost implicată în consultările publice pentru elaborarea ambelor documente, trimițând comentarii și recomandări pentru alinierea lor la planurile europene de dezvoltare prin proiecte sustenabile pentru mediu. În luna august Bankwatch a publicat un Ghid de elaborare a Planurilor teritoriale pentru tranziție justă pentru a asigura un proces participativ și o planificare aliniată direcțiilor europene de dezvoltare. O parte din informațiile din ghid au fost preluate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în propriul ghid recomandat autorităților locale în ianuarie 2021. Pentru a informa publicul cu privire la procesul tranziției juste, asociația a realizat un material video despre pașii realizați până în prezent în care a intervievat reprezentanți ai societății civile și autorităților locale. De asemenea, a organizat o dezbatere online pe această temă cu reprezentanții „Valea Jiului Implicată”, coaliția de ONG-uri care susțin dezvoltarea locală sustenabilă.

| Date beneficiari direcţi
    Autorități centrale - 1:Ministerul Fondurilor Europene Autorități locale - 8: 6 primării din Valea Jiului, Consiliul Județean Hunedoara, Agenția de Dezvoltare Vest Alți actori locali - 3: coaliția Valea Jiului Implicată, Universitatea din Petroșani, Asociația Comitetului de Inițiativă Valea Jiului

| Date beneficiari
    cetățenii din Valea Jiului

| Activitati
    În 2020 Bankwatch s-a implicat în consultările publice care au avut loc pentru planificarea tranziției juste. Consultările pentru Strategia pentru dezvoltarea economică, socială și de mediu a Văii Jiului au demarat în martie și au avut loc 10 sesiuni cu organizațiile societății civile pentru identificarea principalelor obstacole și oportunități în procesul tranziției juste.

În luna august, asociația a publicat și distribuit către actorii relevanți un ghid de pregătire a Planurilor teritoriale pentru tranziție justă pentru a asigura un proces participativ și o planificare aliniată direcțiilor europene de dezvoltare. Informațiile au fost preluate de către MIPE în propriul ghid distribuit către autoritățile locale responsabile pentru dezvoltarea Planurilor în ianuarie 2021.

În noiembrie 2020 au fost constituite grupurile de lucru pentru elaborarea Planului teritorial pentru tranziție justă. Bankwatch face parte din grupul de lucru al județului Hunedoara. În 2020 a participat la o întâlnire în acest context și a trimis 3 seturi de sugestii. Consultările continuă și în 2021.

În decembrie, Asociația a publicat online două materiale video cu scopul de informa publicul cu privire la procesul de tranziție trasat și de a promova un exemplu de antreprenoriat social care susține tranziția justă prin educație. Asociația a organizat o dezbatere online cu reprezentanții societății civile din regiune pentru a discuta despre viziunea lor și planuri de viitor care susțin tranziția justă.


| Rezultatele proiectului
    Strategia pentru dezvoltarea economică, socială și de mediu a Văii Jiului și Planul teritorial pentru tranziție justă au asigurat participarea publică a actorilor locali și au fost luate în considerare sugestiile acestora. Peste 40 de persoane au fost consultate pentru strategie și 45 de persoane pentru Plan.
Ghidul de elaborare a Planurilor Teritoriale pentru Tranziție Justă publicat de MIPE conține îndrumări relevante pentru o tranziție justă aliniată la direcțiile europene de dezvoltare – de exemplu estimarea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, corelarea cu măsurile de decarbonizare din strategii și planuri naționale, detalierea necesarului de locuri de muncă, evaluarea potențialului tuturor sectoarelor economice, evaluarea problemelor economice și sociale existente.
Materialele video despre tranziția justă au ajuns la peste 100.000 de persoane.


| Bugetul
    132428

| Parteneri
    Greenpeace, 2Celsius

| Website proiect
    https://bankwatch.ro/project/tranzitie-justa/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->