Participanti & Proiecte
Senior Karaoke. Cântăm împreună!
|
Organizator: Grupul de Educatie si Actiune pentru Cetatenie |
|
Categorie: Incluziune sociala |
Pensionarea creste cu pana la 40% riscul de a suferi de depresie si cu pana la 60% riscul de a suferi de diverse tipuri de afectiuni de natura fizica (Institute of Economic Affairs, citat de cnpv.ro). Imbatranirea activa este in acest context esentiala pentru starea de bine a persoanelor varstnice – ca „un proces de optimizare a oportunitatilor de sanatate, participare si securitate pentru a creste calitatea vietii pe masura ce oamenii imbatranesc”. La randul sau, C.E. recomanda interactiunea dintre generatii si transferul de cunostinte si valori pentru o mai buna intelegere, empatie si coeziune comunitara (bit-urls.com/Y1LD7). Pornind de la toate acestea, am propus DGASPC-urilor un proiect de terapie ocupationala prin... karaoke intergenerational in oras, ca o alternativa la activitatile uzuale din centrele de zi.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a fost ca oamenii din centre de zi, varstnici si tineri, sa se simta cel putin foarte bine impreuna cantand :) Ne-am propus ca obiective: 1. Imbunatatirea sanatatii psihice si emotionale a 24 de varstnici, prin participarea la 4 intalniri intergenerationale de karaoke social organizate in oras; 2. Cresterea solidaritatii intergenerationale, prin participarea a 24 de tineri la cele 4 intalniri de karaoke; 3. Sensibilizarea si cresterea coeziunii sociale in comunitate, prin campania „Cantam impreuna!”
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
Serviciile de zi pentru persoanele in varsta vulnerabile se deruleaza de regula intre cei „4 pereti” ai cluburilor de seniori, „meniul” fiind invariabil acelasi: se socializeaza, au loc ateliere de creatie, jocuri de societate, cursuri, programe de mentinere a tonusului. Intrebarea de la care am pornit a fost cum sa facem pentru ne distra si bucura impreuna intre generatii, pentru a ne apropia si a ne intelege mai bine... si asa am iesit in oras, in clubul de karaoke Viilor Pub. Pentru ca muzica este limbajul diversitatii si al incluziunii, iar pasiunea comuna pentru muzica sterge toate diferentele care ne despart... Am obtinut o finantare de 21645 lei prin programul Start ONG si am organizat 5 evenimente de karaoke social, cu 52 de seniori si tineri din centre de zi ale DGASPC-urilor si ONG-urilor asociate/partenere cu o singura dorinta, aceea de a canta. La evenimente am avut si invitati din comunitate, spectatori, precum si artisti care au cantat pro-bono (Elena Albu, care a venit o data singura, a doua oara insotita de trupa Light Quartet, Luiza Ghinda, vioara). Am creat 4 materiale video profesioniste care au fost promovate impreuna cu instantanee foto si video pe retelele de social media si pe site-ul creat in proiect, karaoke.seniorul.ro (integrat in Seniorul.ro). Proiectul a avut si un imn oficial creat de un tanar muzician, beneficiar DGASPC Sector 1. Reactii participanti: „Eu nu am cantat niciodata pana acum” (beneficiar centru de zi seniori); „Eu nu am mai cantat de 20 de ani...” (beneficiar centru de zi seniori); „Eu nu am mai avut niciodata experienta asta si mi se pare ceva oau!” (tanar DGASPC Sector 1); „Ma simt foarte bine... e o armonie deplina” (senior CARP Omenia); „Este un eveniment in care se promoveaza fericirea” (Elena Albu, artista invitata).
| Date beneficiari
initial ne-am propus sa selectam 24 de persoane in varsta vulnerabile din cluburile de seniori de stat si private si 24 de tineri aflati in situatii dezavantajoase/cu oportunitati reduse (care provin din familii sarace/cu nevoi speciale/proveniti din sistemul de asistenta sociala/ etnici romi/cu dificultati educationale etc.). Ne-am depasit indicatorul de beneficiari directi, avand in final 52 de participanti, raportul fiind de 32 de seniori si 20 de tineri
| Date beneficiari
seniori din centre 4 centre de zi pentru seniori de stat ale DGASPC (1, 2, 3, 4), plus centrul de zi al Asociatiei CARP Omenia (Sector 5), in total aprox. 150 de persoane); tineri beneficiari de servicii sociale ale DGAPSC si ONG (aprox. 80); invitatii din comunitate (spectatori si muzicieni profesionisti) - 30 de persoane; reprezentanti DGASPC si ONG - 30 de persoane
| Activitati
A1. Selectia beneficiarilor directi – am facut-o cu ajutorul DGASPC-urilor de sector din Bucuresti, Asociatiei CARP Omenia (centrul de zi pentru seniori) si a organizatiilor AUTISM Romania, S.O.S satele Copiilor si Organizatia Concordia. A2. Organizarea intalnirilor de karaoke – am cautat un club de karaoke in oras, am agreat termenii contractuali cu Viilor Pub, am stabilit impreuna calendarul evenimentelor si lista de cantece si am organizat intergenerational 4 evenimente, in medie cu cate 15 beneficiari, plus invitati din comunitate. S-a cantat asa cum s-a simtit, individual si intergenerational, după versuri proiectate pe ecran sau fara background muzical. A3. Am creat un subdomeniu, karaoke.seniorul.ro pe care am integrat-o in site-ul parinte, seniorul.ro. In timpul proiectului a fost creat si contul de Instagram Seniorul.ro, cu prinele imagini din timpul intalnirilor. A4. „Cantam impreuna” e numele pe care l-am dat campaniei derulate in social media – am creat un vizual de proiect, un imn al proiectului (autor, un tanar beneficiar al DGASPC Sector 1) si 3 materiale video derivate din intalnirile muzicale; A5. Organizarea intalnirii finale Senior Karaoke – a fost un eveniment „cu cantec”, cu toti cei 54 de beneficiari directi, care a marcat finalul proiectului.
| Rezultatele proiectului
Dincolo de cifre, cel mai mult ne-au bucurat emotiile, trairile participantilor si crearea unui cadru in care acestea sa se manifeste - acestea sunt pentru noi rezultatele: „Eu nu am cantat niciodata pana acum” (beneficiar centru de zi seniori); „Eu nu am mai cantat de 20 de ani...” (beneficiar centru de zi seniori); „Eu nu am mai avut niciodata experienta asta si mi se pare ceva oau!” (tanar DGASPC Sector 1); „Ma simt foarte bine... e o armonie deplina” (senior CARP Omenia); „Avem foarte multi seniori care sunt pasionati de dans, de muzica si (...) se simt foarte bine alaturi de cei tineri. Avem o energie pozitiva cu care ne incarcam si speram ca proiecte de genul acesta o sa mai urmeze.” (Ana Zgondea, sef serviciu centru de zi pentru seniori „Codrii Neamtului”); „Este o idee minunata pentru ca reusiti sa aduceti aici oameni de varsta a 3-a care au nevoie de asemenea moemente (beneficiar centru de zi pentru seniori); „Este un eveniment in care se promoveaza fericirea” (Elena Albu, artista invitata). In timpul proiectului, s-a nascut si o asociatie pentru seniori, Asociatia Magic Seniors, al carei presedinte ne-a ajutat ca voluntar in proiect... :)
| Bugetul
21645,00
| Parteneri
DGASPC Sector 1, 2, 3, 4; CARP Omenia, Organizatia Concordia, SOS Satele Copiilor, AUTISM Romania
| Website proiect
seniorul.ro cu subdomeniul creat in proiect karaoke.seniorul.ro