close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



DreamLab



| Organizator:
    Fundatia Vodafone Romania
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Cancerul este a doua cauza de mortalitate pe plan mondial, aproape 1 din 6 decese este cauzat de aceasta boala. Analizarea datelor legate de genom necesita o vasta putere de procesare si poate fi realizata de supercomputeri costisitori, care nu sunt intotdeauna la dispozitia cercetatorilor medicali.
Pentru a rezolva aceasta problema, in 2015, Fundatia Vodafone Australia a format un parteneriat cu Institutul de Cercetari Medicale Garvan pentru a configura DreamLab - o aplicatie prin intermediul careia oamenii pot dona puterea de procesare a telefoanelor lor inteligente. Procesoarele telefoanelor alcatuiesc o retea care functioneaza ca un „supercomputer” pus la dispozitia cercetatorilor. Dupa lansarea din Australia, aplicatia DreamLab a fosta implementata in Regatul Unit al Marii Britanii, apoi in Italia si in 2019, in Romania.


| Scopul proiectului
    Din august 2019, am adus in Romania DreamLab, aplicatia gratuita care foloseste puterea de procesare a telefonului inteligent pentru a rezolva calcule care ajuta la solutionarea unui proiect de cercetare, si care le trimite apoi la institute prin tehnologie cloud. Aceasta este disponibila si-n limba romana, nu acceseaza datele personale ale utilizatorilor, iar clientii Vodafone Romania au trafic de date gratuit in utlizarea aplicatiei. In cateva luni de proiect, peste 19.000 de romani au contribuit la accelerarea cercetarilor.

DreamLab DreamLab DreamLab

| Aria geografica
    toate judetele

| Rezumat
    Cancerul este a doua cauza de mortalitate pe plan mondial, aproape 1 din 6 decese este cauzat de aceasta boala.
Pentru a suplini nevoia institutelor de cercetare de supercomputere si a accelera si mai mult descoperirile din domeniul oncologic, Fundatia Vodafone a lansat DreamLab, aplicatie prin care oamenii pot dona puterea de procesare a telefoanelor lor inteligente.
Orice persoana care detine un telefon inteligent are posibilitatea de a sprijini un proiect de cercetare. Tot ce trebuie sa faca este sa descarce aplicatia, sa aleaga un proiect de cercetare pe care vrea sa-l sustina iar noaptea, cand telefonul nu este folosit, aplicatia ramane deschisa pentru a realiza calcule complexe. Vodafone Romania ofera trafic gratuit pentru utilizarea aplicatiei.
Proiectele de cercetare sunt realizate in parteneriat cu institute din Australia, Italia si Marea Britanie.
Pana la finalul anului 2019, cu ajutorul utilizatorilor DreamLab, s-au realizat descoperiri importante in ceea ce priveste descoperirea moleculelor anti-cancer prezente in alimentele obisnuite sau potentialul anti-diabetic si anti-microbian al medicamentelor folosite in terapia anti-cancer.
In Romania, peste 19.000 de utliizatori au contribuit la accelerarea descoperirilor, si peste 320.000 in toata lumea


| Date beneficiari
    10 specialisti de la institute de cercetare; bolnavii de cancer din toata lumea

| Date beneficiari
    Peste 19.000 de utilizatori de telefoane inteligente din Romania, iar peste 320.000 de utilizatori la nivel global.

| Activitati
    Vodafone Foundation Group (Anglia) si Fundatia Vodafone Australia au realizat o metodologie complexa despre cum poate fi adoptata aplicatia DreamLab de catre alte tari, documentul implicand diferite activitati pentru care e nevoie de colaborarea cu Fundatia Vodafone Autralia, Transpire din Australia (dezvoltatorul aplicatiei), dar si traducerea tuturor informatiilor din aplicatie si adaptarea acestora conform legislatiei din Romania.
Pentru a putea oferi trafic zero utilizatorilor Vodafone Romania si a ne asigura ca datele sensibile ale utilizatorilor sunt protejate, s-a colaborat timp de cateva luni cu departamentele de Legal, Compliance, Regulatory, Technology si Billing din Vodafone si s-au realizat testele necesare inainte de lansarea aplicatiei.
In august 2019, aplicatia a fost lansata in randul angajatilor Vodafone Romania, in cadrul unui eveniment de tip „seara de film” cu circa 100 de participanti, iar in septembrie 2019 a avut loc lansarea pentru publicul larg, la festivalul Unfinished, cu participarea doamnei Catherine Vascher, cercetator la Institutul Garvan din Australia, care a tinut un discurs.


| Rezultatele proiectului
    In iulie 2019, al doilea proiect decodificat (primul fiind inaintea lansarii locale a aplicatiei) a fost DRUGS, pe baza caruia Imperial College London a publicat doua noi descoperiri importante - in primul rand, identificarea a sute de molecule anti-cancer prezente in alimentele obisnuite, inclusiv portocala, varza si strugurii si, in al doilea rand, potentialul anti-diabetic si anti-microbian al medicamentelor folosite in terapia anti-cancer. Descoperierea a primit premiul Tech for Good la UK Tech Awards, din Anglia.

In acest moment, proiectul DRUGS Faza 3 (reconfigurarea medicamentelor personalizate genetic pentru tratamentul anti-cancer) al Imperial College London si proiectul Demystify (descifrarea corelatiilor genotip-fenotip) al Institutului Gravan sunt decodificate in proportie de peste 50% cu ajutorul utilizatorilor de telefoane inteligente.

19.000 de romani au folosit aplicatia DreamLab si sustin proiectele de cercetare de la institutele din toata lumea, iar la nivel global sunt peste 320.000 de utilizatori.

Vodafone Romania a sustinut o campanie de promovarea a proiectului pe statii TV si in mediul digital, contributia fiind evaluata la aproape 250.000 de euro.


| Bugetul
    380000

| Parteneri
    Vodafone Romania, Fundatia Vodafone Australia, Transpire Australia, institute Australia, Italia, UK

| Website proiect
    https://fundatia-vodafone.ro/dreamlab/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->