Participanti & Proiecte
New Trees for New Life
|
Organizator: Asociația Se Poate |
|
Sectiune: Protecția mediului |
Asociația Se Poate are obiectivul principal să promoveze sustenabilitatea mediului și să-și încurajeze angajații, clienții și partenerii să adopte practici sustenabile. Prin diferite activități derulate în comuna Lipănești, am observat problema cu care se confruntă locuitorii, în special în contextul deteriorării semnificative a mediului înconjurător și a Barierei Verzi a Bucureștiului. Consultând specialiști, am realizat că o soluție este împădurirea terenului neproductiv de pe malul drept al râului Teleajăn. Astfel, încă din 2017, este un proiect cu tradiție, care în fiecare an își propune să dezvolte și mai mult zona verde din județul Prahova. În 2023, am dorit să dezvoltăm si mai mult acest proiect, implementând 2 acțiuni de plantare și un festival dedicat florii de salcâm.
| Scopul proiectului
Creșterea gradul de conștientizare al comunității din Lipănești cu privire la importanța protejării mediului înconjurător.
Obiectivele propuse pentru proiectul New Trees for New Life 2023
Implementarea a doua acțiuni de plantare în lunile Martie și Noiembrie
Plantarea a peste 20.000 de puieți în cele 2 acțiuni de plantare ale proiectului în lunile Martie și Noiembrie.
Implicarea a peste 1000 de voluntari în ambele acțiuni de plantare din lunile Martie și Noiembrie .
Organizarea unui festival dedicat florii de salcâm în luna mai.
| Acoperire
Lipănești
| Rezumat
Asociația Se Poate activează din 2014 în România, având obiectivul principal să promoveze sustenabilității mediului și să-și încurajeze angajații, clienții și partenerii să adopte practici sustenabile, cum ar fi reducerea deșeurilor, conservarea energiei și utilizarea de produse ecologice.
Începând în anul 2017 proiectul New Trees For New Life a luat naștere din dorința îmbunătățirii mediului natural din comuna Lipănești.
Identificând un teren neproductiv, ne-am dorit să luăm inițiativă prin împădurirea acelei parcele, contribuind astfel la Bariera Verde a Bucureștiului.
Obiectivele proiectului au fost
- Împădurirea unei parcele de teren neproductiv, care sunt situate la 75 km distanță de Bucuresti prin plantare.
- Îmbunătățirea peisajului local și general
-Restaurarea echilibrului ecologic în zonă prin refacerea biodiversității
-Campanie de conștientizare care vizează comunitatea locală
Activitățile implementate începând încă din anul 2017 au fost acțiuni de plantare anuale cumulând peste 160.000 de puieți plantați, și peste 10.000 voluntari implicați în cei 7 ani de experiență.
In 2023, proiectul s-a dezvoltat, implementând 2 acțiuni de plantare din bani privați, una în luna Martie și una în luna Noiembrie rezultând peste 1500 voluntari implicați și 30.000 de puieți plantați, dar am organizat și Festivalul Florii de Salcâmi în luna Mai. La începutul lunii mai, au fost amplasați 20 de stupi, producând 100 kg de miere. Festivalul Florii de Salcâm a reprezentat un pas important în evoluția proiectului întrucât a fost dedicat mierii de salcâm produsă în stupii din cadrul pădurii.
În viitor, ne dorim să implementăm din bani privați un parc tematic pentru toți oamenii din județul Teleorman, dar și din București și din alte județe.
| Date beneficiari direcţi
1500 de voluntari ai firmelor partenere care au participat la activități, 100 voluntari din comuna Lipănești, 20 voluntari din partea Primăriei din Comuna Lipănești
| Activitati
Viziunea Asociației Se Poate are în vedere o societate ecologică în care tinerii se implică activ în crearea de schimbări pozitive, în promovarea sustenabilității mediului și în adoptarea de practici responsabile și durabile.
Pentru realizarea proiectului principalele activități pe care le-am desfășurat pentru implementarea proiectului sunt:
Managementul proiectului
Colaborarea cu Primăria Lipanesti
Contactarea sponsorilor și partenerilor
Semnarea contractelor de colaborare cu sponsorii și partenerii
Amenajarea terenului pentru plantarea din luna Martie
Asigurarea resurselor materiale necesare pentru plantarea din luna Martie
Contactarea voluntarilor
Implementarea acțiunii de plantare din luna Martie
Aducerea stupiilor în pădurea de salcâm
Asigurarea resurselor materiale necesare pentru Festivalul Florii de Salcâm din luna Mai
Implementarea Festivalului Florii de Salcâm în luna Mai
Amenajarea terenului pentru plantarea din luna Noiembrie
Asigurarea resurselor materiale necesare pentru plantarea din luna Noiembrie
Implementarea acțiunii de plantare din luna Noiembrie
Campanie de promovare pe paginile de socializare ale asociației
| Rezultatele proiectului
Scopul proiectului a fost îndeplinit în totalitate, atingând toate obiectivele propuse. Un rezultat al proiectului este implementarea a 2 acțiuni de plantare în lunile Martie și Noiembrie. În cadrul acestor acțiuni, s-a plantat un număr considerabil mai mare decât obiectivul propus 20.000, plantându-se peste 30.000 de puieți în ambele acțiuni de plantare. Tot în cadul ambelor acțiuni de plantare au fost reuniți 1500 de voluntari, beneficiari direcți, de la peste 14 parteneri.
La începutul lunii mai, între cele 2 plantări, au fost amenajați 20 de stupi în pădurea plantată în anii anteriori, rezultându-se peste 100 kg de miere.
În luna mai am introdus în cadrul proiectului și un element de noutate, implementând Festival al Florii de Salcâm. Având o experiență de 7 ani în acțiunile de plantare, am identificat potențialul economic al pădurii și ne-am dorit să implementăm un Festival. Din dorința de a pune bazele unei economii circulare în aria locală, am adus stupi și am produs peste 100 kg de miere pe care am distribuit-o partenerilor și beneficiarilor nostri.
Un detaliu foarte important pe care l-am atins prin pădurea plantată în anul 2023 este absorbirea a peste 1000 tone de Dioxid de Carbon din aer. Cu ajutorul partenerilor de la ECONOS Consulting am avut posibilitatea de a măsura exact impactul pozitiv pe care l-am avut asupra mediului.
| Parteneri
Insituțiile școlare: Școala Gimnazială „Eroilor”, Comuna Lipănești, Scoala Gimnaziala Spirea Sorescu Zamfira, Administrația Comunei Lipănești, Paragon Communication, Ibis Politehnica, Electroputere Mall, ECONOS Consulting, Pentalog, Romsilva, CCIFER - CCI France Roumanie, cu susținerea Ambasadei Franței în România, Centrul de Limbi Straine A_BEST, ACT I Botezatu Estrade Partners, ALD Automotive, ALSTOM, BNP Paribas Cardif, BRDAsigurărideViață, BRD Groupe Societe Generale , BRDPensii, BRINEL, Carrefour, Catena - Farmacia Inimii, CentralEuropeTechnologies, CIC, Cluster Power, COS, Crowe Romania, D&H Value, Decathlon România, diARK Marketing, Egis in Romania, ENGIE, Everience Romania, EvershedsSutherland, Expur, FORTIM Trusted Advisors, Groupama Asigurari, Cabinet d'Avocats Gruia Dufaut, GXO, GroupeLactalis, Lagardère Travel Retail România, Leroy Merlin Romania, Lesaffre Romania, Lidea Romania, Michelin, Nhood, NTN Europe, PIRIOU, Plastic Omnium, Pluxee Romania, Public Affairs Solutions, Raiffeisen Bank, Regina Maria - Rețeaua de Sănătate, Rossmann România - Romcarton & Ambro, SLB, TheFrench, TrustMotors, TucaZbarcea&Asociatii, UniCredit, Up Romania, Viarom Construct și Webhelp Romania.
| Despre organizator
Suntem Asociația Se Poate, ONG apărut în anul 2014 din pasiune și dorință pentru schimbare. Considerăm că tinerii reprezintă viitorul iar investind în dezvoltarea acestora investim într-o lume mai bună!
Abordarea prietenoasă a unor tematici ca angajabilitatea protecția mediului înconjurător egalitatea de şanse cetățenia activă toleranţa şi respectul dintre oameni la nivel global toate acestea duc la o viziune sănatoasă a tinerilor pe termen lung viziune axată pe o continuă dorință de evoluție
| Website proiect