Participanti & Proiecte
Institutul Autism Voice
|
Organizator: Asociatia Autism Voice |
|
Sectiune: Apărarea drepturilor individuale/ colective |
Inițierea proiectului a avut loc în momentul realizării faptului că beneficiarii noștri, copiii cu autism, cresc, iar serviciile pe care le puteam oferi la acel timp erau limitate, din lipsă de spațiu, specialiști și o statistică clară a numărului persoanelor cu autism, statistică cu care putem merge mai departe către autorități pentru decontarea serviciilor de terapie. Așa s-a născut aceasta idee, iar nevoile beneficiarilor noștri le-am constatat în urma studiilor care s-au realizat în străinătate, unde există programe pentru adulții cu autism și în urma experienței noastre de peste 15 ani cu copiii cu autism. Am știut că au nevoie de integrare, autonomie personală, prieteni și un loc de muncă, iar noi prin Institut le oferim tehnicile și suportul necesar acumulării abilităților necesare pentru acoperirea acestor nevoie.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului urmărește sănătatea mintală a tinerilor cu autism în scopul creșterii calității vieții acestora.
Obiective:1. Integrarea unui număr de 165 de beneficiari cu vârsta cuprinsă între 8 și 25 ani în cadrul programelor de lucru în funcție de vârtă, gradul de afectare și nevoile prezente.
2.Creșterea cu 40% a gradului de autonomie a beneficiarilor integrați în program.
3. Deschiderea Smart Lab-ului, un program dedicat incluziunii pe piața muncii a tinerilor cu autism, printr-un laborator care le oferă o oportunitate de explorare și experimentare, a meseriilor viitorului, precum It.
| Acoperire
Bucuresti, Ilfov, Prahova, Pitești, Ialomița, Călărași, Argeș, Bacău, Brăila, Brașov, Buzău, s.a.
| Rezumat
Nevoia de implementare a proiectului a apărut în urma celor 15 ani de activitate în scopul recuperării copiilor diagnosticați cu autism. Deoarece ne-am dat seama că în România din păcate sănătatea mintală este ultima pe agenda de priorități, iar pentru copiii noștri cu autism, viitorii adulți de mâine nu există servicii disponibile pentru integrarea și dezvoltarea lor, am hotărât să deschidem Institutul Autism Voice. Prin Institut reușim să le oferim adoleșcenților, tinerilor și adulților cu autism un spațiu sigur și dezvoltare prin programele noastre adaptate nevoilor lor. Prin atelierele noastre ei învață să devină autonomi, să își gatească, spele hainele, să realizeze un dulap, să deprindă abilități necesare meseriilor viitorului (utilizarea calculatorului, robotică, logistică), să poată face față contextelor sociale diferite (la magazin, pe stradă, în autobuz), cu scopul independenței lor și incluziunii pe piața muncii. Institutului este și centru de cercetare în autism prin statisticile și sondajele pe care le realizăm, deoarece din păcate în România, nu există o statistică clară a numărului persoanelor cu autism diagnosticate. Potriviti OMS, 1 din 54 de copii este diagnosticat cu autism, iar în țara noastră ar exista peste 40.000 astfel de copii.
| Date beneficiari direcţi
165 de copii, adoleșcenți și adulți cu autism cu vârsta cuprinsă între 8 și 25 de ani.
| Activitati
O primă activitate pentru implementarea proiectului a fost creșterea numărului de specialiști Autism Voice care să lucreze cu tinerii cu autism, cu dorință de învățare și de acreditare internațională în analiză comportamentală. Adaptarea unui program de lucru pentru beneficiari, specific fiecărei categorii de vârstă. Activitățile cu beneficiarii se realizează în fiecare zi, de luni-vineri, cu o durată de 4 ore pe zi pentru tinerii cu vârsta între 14 și 26 de ani, respectiv de 2 zile pe săptămână cu o durată de 2 ore zi pentru grupa de vârstă 8 și 12 ani, respectiv 12 și 16 ani. În lucrul cu tinerii (14-26 ani) se pune mult accent pe relații sociale și se bazează pe multe componente din comunitate. Curricula este recomandată tinerilor care pot lucra în formatul unui grup minim 15 minute, înțeleg și pot răspunde instrucțiunilor verbale de bază, pot comunica nevoile imediate și care pot participa în cadrul conversațiilor familiare cu alte persoane. Se urmărește atingerea abilităților precum independență, cunoașterea de sine, self-management, comunicare, relaționare socială. Grupurile de vârstă 8-16 ani, sunt moderate de un psiholog cu experiență în psihoterapia copiilor cu autism. Copiii exersează abilitățile sociale într-un mediu ce le permite să aibă control pe ceea ce au de făcut, în scopul dezvoltării relațiilor sociale în grupul de la școală. Ședințele de psihoterapie individuală cu copiii și adoleșcenții se realizează de luni până vineri, intervalul orar 09:00 - 17:00.
| Rezultatele proiectului
144 de copii și tineri au beneficiat de sedințe de psihoterapie, 150 de ateliere de educație non-formală au fost realizate cu cei 165 de de copii și tineri și alte 160 de ore de terapie de grup. Au mai fost realizate 200 de ore de desensibilizare socială și 300 de ore de autonomie personală cu cei 165 de beneficiari. Am reușit prin Institut să creștem cu 40% calitatea vieții și a sănătății mintale a copiilor și tinerilor cu autism prin deprinderea abilităților noi de comunicare și relaționare, prin deschiderea unui nou program Smart Lab, care le oferă accesul la experimentarea meseriilor viitorului și prin faptul că datorită tehnicilor de desensibilizare a crescut gradul lor de integrare în comunitatea din care fac parte.
| Parteneri
Nu a fost cazul!
| Despre organizator
Povestea Autism Voice a început în 2008, atunci când doar câțiva copii aveau acces la forme de terapie pentru autism, care să le ofere o șansă la recuperare. După 15 ani de eforturi și determinare, Autism Voice gestionează 3 centre de terapie pentru peste 440 de copii și tineri, terapie oferită de analiștii comportamentali acreditați internațional ai asociației. Organizația reușește să asigure terapie, îndrumare și programe gratuite care contribuie la integrarea copiilor în grădinițe și școli.
| Website proiect
https://institut.autismvoice.ro/