close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Sprijin integrat pentru tineri pentru o viață independentă



| Organizator:
    Organzația Umanitară CONCORDIA
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Având la bază informații din experiența anterioară a organizației, principalele concluzii identificate:
- Nevoia serviciilor de locuire pentru tinerii care părăseau sistemul de protecție ori locuiau pe stradă
- Măsuri insuficiente de promovare a incluziunii sociale și combatere a sărăciei așadar, iar o mai bună investiție în pregătirea candidaților și continuă formare a acestora, mai ales a celor necalificați sau cu un nivel de pregătire redus, va duce la o mai bună incluziune socială
- Nivelul redus de educație al grupurilor dezavantajate, accesul redus la cursuri de formare
- Scăderea ocupării la persoanele tinere și la cele vulnerabile
- Accesul la informații despre oportunitățile de angajare este dificil în special în mediul rural (mare parte a jud. Ilfov).


| Scopul proiectului
    Scopul este facilitarea integrării sociale și profesionale a tinerilor și adulților din grupuri puternic defavorizate social și asigurarea unei locuințe, ca prim pas către o viață independentă. Obiectivele specifice: Asigurare de servicii integrate pentru ocupare și integrare socio-profesională pentru tineri și adulți din categorii defavorizate; Oferirea de oportunități de formare, calificare și practică profesională; Sensibilizarea și creșterea cooperării cu mediul de afaceri local, ca potențiali angajatori și/ sau parteneri pentru practică profesională; Asigurarea serviciilor de locuire.

Sprijin integrat pentru tineri pentru o viață independentă Sprijin integrat pentru tineri pentru o viață independentă Sprijin integrat pentru tineri pentru o viață independentă

| Aria geografica
    Prin locuințele sociale și Serviciul de Job Coaching din București sprijinim tineri și adulți, veniți din alte proiecte ale Organizației Umanitare CONCORDIA ori din alte instituții/ONG-uri și din zona București-Ilfov, însă fără condiția ca aștia să aibă domiciliul aici.

| Rezumat
    Multe rapoarte au afirmat că mulți dintre tinerii care părăsesc sistemul de protecție au fost dornici să părăsească sistemul și să devină independenți, chiar dacă atunci când s-a întâmplat, mulți dintre ei nu au putut să își asigure sau să păstreze un loc de muncă. Acesta este momentul în care job coaching-ul își dovedește succesul, iar povestea CONCORDIA se evidențiază cu povești de succes despre un număr mare de tineri defavorizați care, prin sprijin de tip job coaching, își păstrează cu succes locul de muncă sau progresează în carieră. Serviciul de Job Coaching a reușit să lucreze cu persoane dezavantajate, astfel încât instituțiile statului, precum închisorile de stat, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din București au început să utilizeze serviciile de job coaching ale organizației CONCORDIA. Prin locuințele sociale din București oferim 51 de locuri de cazare pentru tineri care provin din mediul institutionalizat, din alte proiecte ale Organizației Umanitare CONCORDIA, centre de plasament, mediul stradal, asistență maternală etc., cu vârste între 18 și 35 de ani, care au un loc de muncă, dar nu-și permit să plătească un spațiu locativ închiriat, care obțin un loc de muncă și se află în parcursul de pregătire pentru o viață independentă. Serviciile sociale oferite sunt găzduire pe o perioadă determinată și consiliere în vederea deprinderilor necesare vieții independente, în vederea integrării/reintegrării în societate. Între 2018-2020, prin Serviciul de Job Coaching au fost sprijiniți 641 tineri și adulți, iar în locuințele sociale alți 228 de tineri.


| Date beneficiari direcţi
    În cadrul Locuințelor Sociale Casa Sfântul Paul și Iuda găzduim 51 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, care provin din medii dezorganizate sau defavorizate social, care au părăsit instituțiile de stat, care s-au confruntat cu probleme sociale ori aflați în imposibilitatea de a-și găsi o locuință, foști consumatori de droguri. Tinerii provin fie din alte proiecte ale Organizației Umanitare CONCORDIA, din alte instituții publice/private sau individual, care au un loc de muncă și un venit care să le permită să plătească o contribuție lunară conform unui Contract de Acordare Servicii Sociale, dar și să se întrețină singuri. În cazul Serviciului de Job Coaching, beneficiarii direcți sunt tineri și adulți, cu vârste cuprinse între 15-45 ani, din alte proiecte ale Organizației Umanitare CONCORDIA sau din zona București-Ilfov, dar nu neapărat cu domiciliul aici, care se confruntă cu una sau mai multe dintre situațiile: persoane fără adăpost, inclusiv persoane fără acte de identitate și/ sau cu acte neactualizate/ incomplete, instituționalizați sau postinstitutionalizati, provenind din familii sărace, foști deținuți/persoane private de libertate, cu nivel redus de educație sau fără educație, fără calificări profesionale sau cu calificări neadecvate pentru piața actuală a forței de muncă, fără abilitățile necesare pentru a identifica un loc de muncă și pentru a se prezența la interviuri de angajare.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecți – membri ai familiilor tinerilor și adulților incluși în proiect, persoane afectate de asemenea de situații de vulnerabilitate socială (ex. educație redusă, venituri mici, violente familiale, neangajare, etc), reprezentanți ai angajatorilor și ai companiilor partenere pentru practică profesională, cu care se va colabora în proiect, reprezentanți ai unor unități de învățământ cu care se intenționează colaborarea în proiect și alți elevi din acestor unități.

| Activitati
    În CONCORDIA, aceste activități sunt recurente. Serviciul de Job Coaching are două părți: a) informare și consiliere și b) mediere cu piața internă a muncii. În prima parte, informare și consiliere, job coaching-ul include evaluarea, consilierea, instruirea și sprijinul privind modul de redactare a unui CV, participarea la un interviu, căutarea unui loc de muncă, stabilirea unei întâlniri, pregătirea pentru interviu, inclusiv punctualitatea, codul vestimentar, comunicarea. A doua parte, se referă mai mult la obținerea unui loc de muncă prin crearea unei potriviri pozitive, menținerea unui loc de muncă prin asistență la fața locului, consolidarea motivației și alte metode de sprijin; și avansarea în carieră, oferind acces la cursuri profesionale, reîntoarcerea la educație pentru finalizarea cursurilor sau pentru găsirea unui loc de muncă mai bun. În multe cazuri, intermediare, dar ca parte a medierii, job coaching-ul oferă o oportunitate de practică timp de una-două săptămâni, mai ales dacă este un domeniu despre care tânărul nu a auzit niciodată sau nu este sigur dacă își dorește să lucreze acolo sau nu.
În plus, datorită specificului tinerilor cu care lucrăm, în CONCORDIA job coaching-ului îi este atașată locuința socială temporară care este disponibilă din momentul în care tânărul începe să lucreze, având în vedere faptul că serviciul de job coaching este disponibil în timpul îngrijirii și ulterior.


| Rezultatele proiectului
    Prin serviciile oferite, am creat cadrul necesar beneficiarilor pentru a putea avea stabilitate și, astfel, să poată beneficia de suport emoțional și consiliere psihologică, consiliere socială, prin intervenții strategice de tip cognitiv, emoțional și comportamental. S-a acționat asupra creșterii stării de bine, dezvoltării personale și profesionale, cu scopul ca ei să devină capabili să se integrareze social.
În perioada 2018-2020, prin Serviciul de Job Coaching au fost sprijiniți 641 tineri și adulți, iar în locuințele sociale alți 228 de tineri.


| Bugetul
    2854438,7

| Parteneri
    Pentru buna realizare a activităților colaborăm cu instituții publice, companii și ONG-uri care implementează proiecte pentru tineri.

| Website proiect
    www.concordia.org.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->