Participanti & Proiecte
CARE FOR UKRAINE
|
Organizator: Fundația SERA România |
|
Categorie: Apărarea drepturilor individuale/ colective |
Contextul este cel care a forțat peste 8 milioane de ucraineni să caute adăpost dincolo de granițele țării lor, peste 100.000 rămânând în România. Proiectul CARE FOR UKRAINE a adus laolaltă cei 75 de ani de experiență umanitară ai confederației globale CARE, vasta cunoaștere a funcționării proiectelor sociale ale Fundației SERA România și FONPC (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil) și capacitățile de intervenție locală și specializările sociale diverse ale celor 35 de parteneri: intervenții rapide la graniță, sprijin cu bunuri de strictă necesitate, programe de suport pentru copii, asistență medicală și psihologică, prevenirea traficului uman, integrare socială, centre de tranzit și de suport și echipe mobile de intervenție, distribuție de bunuri peste graniță.
| Scopul proiectului
Scopul a fost crearea imediată și eficientă, atât ca răspândire geografică cât și ca tipologii de intervenție, a unei rețele de suport pentru refugiați. Configurarea acțiunilor de sprijin a fost permanent modificată în funcție de sondarea nevoilor refugiaților, care au evoluat permanent. Cele 35 de organizații au acționat la unison, într-un proiect fără precedent în România, dar și pentru CARE, care a testat pentru prima oară localizarea sprijinului lor, acționând prin rețele locale / românești de suport, nu printr-un birou de țară.
| Aria geografica
București, Ilfov, Galați, Brăila, Tulcea, Isaccea, Siret, Brașov, Timișoara, Baia Mare, Iași, Sighetu Marmației, Bârlad, Suceava-Moara. Iar pentru programul PRIMERO realizat de Fundația SERA România alături de ANPDCA și UNICEF s-a intervenit la nivelul tuturor județelor din țară.
| Rezumat
CARE este o confederație globală care luptă de peste 75 de ani împotriva sărăciei și injustiției sociale. Din primul moment al debutului crizei din Ucraina, CARE a demarat una dintre cele mai mari desfășurări de forțe umanitare din Europa ultimilor 50 de ani, intitulată CARE FOR UKRAINE. Această acțiune s-a realizat prin finanțarea confederației globale CARE și coordonarea locală a Fundației SERA România cu sprijinul CARE France și FONPC (Federația Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Copil). Practic, Fundației SERA România a fost punctul de legătură și coordonare între toți partenerii interni și externi, trasând strategia acțiunilor de suport imediat, dar și pe termen lung.
Fundația SERA România a coordonat, alături de partenerii săi, peste 35 de proiecte diferite de ajutor direct, de la infrastructura necesară primirii refugiaților la graniță la coordonarea convoaielor de alimente și medicamente către Ucraina, dar și managementul refugiaților stabiliți în România, cu sprijin concret legat de hrană, adăpost, asistență psihologică, juridică și medicală, cursuri și facilități dedicate copiilor, incluziune socială și educațională etc. Până la finalul anului 2022 CARE FOR UKRAINE a sprijinit peste 50.000 de refugiați ucraineni în România, peste 44.000 de persoane vulnerabile prinse de război pe teritoriul ucrainean, către care au fost trimise 375 de tone de ajutoare. Este un proiect de tip constelație umanitară, în care 35 de organizații, din toată țara, cu profiluri și capacități organizaționale diferite au acționat unitar, pentru un scop comun intitulat CARE FOR UKRAINE. Fundația SERA România a fost parte din mecanismul național de coordonare, atât în faza 1 cât și în faza 2 a Task-Force-ului decizional aflat sub coordonarea Primului Ministru.
| Date beneficiari direcţi
94.000 de beneficiari, 50.000 în România și 44.000 sprijiniți prin transporturi umanitare trimise peste graniță, în orașele ucrainene profund afectate de război, până la 31 decembrie 2022.
| Activitati
PROGRAME DE SUPORT PENTRU COPII, ASISTENȚĂ MEDICALĂ ȘI PSIHOLOGICĂ:
- sprijin la graniță, consiliere vocațională sau juridică, integrare socială
- programe terapie cognitiv-comportamentală
- sprijin psihologic, ateliere vocaționale
CENTRE DE SPRIJIN
- centre umanitare care au oferit cazare pe termen mediu sau lung, servicii sociale și terapie
- centre comunitare, educaționale pentru copii și tineri dar și pentru adulți
centre de tranzit la graniță
- centru multifuncțional de consiliere și asistență, afterschool, sprijin imediat
- centre de suport psihologic, consiliere vocațională și servicii educaționale pentru copii, un call center
COMBATEREA TRAFICULUI DE PERSOANE:
- ateliere, consiliere psihologică pentru victimele violenței, sprijin si informare
program prevenire exploatare și trafic
- suport legal, psihologic, informări încălcarea drepturilor omului
- conștientizarea riscurilor violenței sexuale și a traficului de persoane
AJUTOR LA GRANIȚĂ
- asistență psihologică și tabere de tranzit, săli de odihnă
- organizarea convoaielor umanitare, sprijin integrare
- ajutor de, consiliere, sprijin financiar și prim ajutor
- accesul la hrană și la suport logistic și psihologic
CONSILIERE și PROIECTE
- consiliere vocațională, cursuri de recalificare profesională
- proiecte de mediere socială
- webminarii pentru organizațiile, specialiștii și voluntarii, consultații în sistem telemedicină.
| Rezultatele proiectului
50.000 DE BENEFICIARI DIRECȚI ÎN ROMÂNIA, până la finalul lui 2022 - CARE FOR UKRAINE a acționat în România prin intermediul a doi parteneri locali pe termen lung – Fundația SERA România și FONPC (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil), printr-un proiect care a antrenat eforturile și capacitățile organizaționale ale aproximativ 35 de parteneri, la nivel național - o veritabilă constelație de sprijin umanitar.
15.000 DE COPII SPRIJINIȚI PÂNĂ LA FINALUL ANULUI 2022 - Mulți dintre cei 35 de parteneri CARE FOR UKRAINE sunt specializați în lucrul cu copiii, motiv pentru care și proiectele cuprinse în această acțiunea umanitară au venit în proporție mare în sprijinul acestora, prin activități recreaționale, educative, de suport psihologic, dar și sprijin de prim ajutor (transport, hrană, produse de strictă necesitate). Un punct focal a fost proiectul PRIMERO - o platformă de monitorizare a copiilor veniți din Ucraina, gestionată de ANDPDCA cu sprijinul UNICEF, DGASPC prin Fundația SERA România
44.000 DE PERSOANE SPRIJINITE ÎN UCRAINA - peste 300 de tone de alimente au fost distribuite în proiectul CARE FOR UKRAINE prin infrastructura Crucii Roșii Vrancea. Ajutoarele - produse de strictă necesitate, hrană și apă - au fost direcționate către hub-uri regionale aflate în Focșani și Siret și apoi către Ucraina, prin aproape 100 de transporturi și zeci de mii de km parcurși prin zonele afectate ale Ucrainei, în condiții maxime de risc.
| Bugetul
30880364,84 LEI
| Parteneri
Organizațiile și proiectele susținute prin CARE și implementate la nivel național de Fundația SERA România cu sprijinul CARE Franța și FONPC sunt: YouHub Association, Fundația FARA, Fundația ESTUAR, Asociația CARUSEL, Asociația Esperando, Fundația Parada, Asociația de Ajutor AMURTEL România, Asociația ASSOC Baia Mare, Asociația AUTISM Baia Mare, Asociația Create Yourself, Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică – ECLER, Fundația Internațională pentru Copil și Familie „Dr. Alexandra Zugrăvescu”, Asociația Q-ARTS, Asociația The Social Incubator, Asociația Buna Ziua Copii din România, Asociația ANAIS, Asociația „Rădăuțiul Civic”, Asociația Hands Across Romania, Fundația Inimă de Copil, Organizația Natională Cercetașii României, ALIAT pentru Sănătate Mintală, Societatea pentru Copii și Părinți, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Asociația Club Sportiv Olimpic Snagov, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Fundația de Ajutor Medical Profilaxis, Fundația Star of Hope Romania, Asociația eLiberare, Asociația Keystone Human Services International Moldova, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” Moldova, Centrul de Drept al Femeilor Moldova, DGASPC Sector 1, DGASMB, DGASPC Sector 3, DGASPC Tulcea, DGASPC Suceava, DGASPC Maramureș, DGASPC Brașov.
| Despre organizator
Fundaţia SERA ROMÂNIA este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, privată, înfiinţată în martie 1996, cu o bogată experienţă în domeniul protecţiei copilului. Specialiştii fundaţiei au intervenit în toate judeţele ţării, contribuind în mod esenţial la închiderea instituţiilor de tip vechi şi la dezvoltarea de servicii sociale alternative. De la debutul conflictului din Ucraina Fundația SERA ROMÂNIA a coordonat o a amplă acțiune umanitară intitulată CARE FOR UKRAINE.
| Website proiect
https://careforukraine.ro