close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Evenimente culturale pentru comunitate şi din comunitate la Râşnov



| Organizator:
    Asociatia Mioritics
| Sectiune:
    
| Problema de fond
    Deși Râșnovul este o stațiune turistică care atrage anual peste 500.000 de vizitatori și găzduiește câteva evenimente culturale și sportive importante, există totuși o slabă participare a localnicilor la aceste evenimente. În plus nu există o atitudine proactivă ci mai degrabă de "așteptăm să ni se facă, să se ocupe alții".

În ceea ce privește spațiile unde se pot desfășura evenimente culturale, există Cinematograful Amza Pellea (clădire istorică din 1932), Biserica Evanghelică, Piața Unirii și Cetatea. Toate acestea găzduiesc destul de rar evenimente și în special în sezonul de vară, majoritatea fiind organizate de Mioritics.

Există multe activități dedicate copiilor dar oferta pentru adolescenți și tineri este inexistentă fapt dovedit și prin prezenta lor redusă în spațiile publice (merg la Brașov pentru timpul liber).


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este dezvoltarea durabilă și consolidarea ecosistemului cultural local din Râşnov.

Obiectivele generale şi specifice ale proiectului sunt:
1. Îmbunătățirea ofertei culturale locale prin inițierea şi organizarea a 40 de evenimente noi pe perioada de implementare a proiectului.
2. Creşterea prezentei publicului local la evenimentele culturale prin participarea a peste 1500 de localnici la evenimentele proiectului.
3. Activarea comunității locale prin inițierea şi organizarea a 30 evenimente culturale şi folosirea a minim 5 spații alternative / private.


Evenimente culturale pentru comunitate şi din comunitate la Râşnov Evenimente culturale pentru comunitate şi din comunitate la Râşnov Evenimente culturale pentru comunitate şi din comunitate la Râşnov

| Acoperire
    Râșnov

| Rezumat
    Deși Râșnovul este o stațiune turistică renumită, comunitatea locală are o participare firavă la evenimentele culturale neavând o atitudine proactivă ci mai degrabă de "așteptăm să ni se facă, să se ocupe alții". Sunt putine spații unde se pot desfășura evenimente culturale iar oferta pentru adolescenți și tineri este inexistentă fapt dovedit și prin prezenta lor redusă în spațiile publice (merg la Brașov pentru timpul liber).

Scopul proiectului este dezvoltarea durabilă și consolidarea ecosistemului cultural local din Râşnov.

Obiectivele generale şi specifice ale proiectului sunt:
1. Îmbunătățirea ofertei culturale locale.
2. Creşterea prezentei publicului local la evenimente.
3. Activarea comunității locale.

Plecând de la problemele identificate mai sus proiectul are 3 direcții: agenda culturală, audiența locală și implicarea comunității. Ca să avem un impact semnificativ asupra acestora metodologia noastră este următoarea:
- am lansat o campanie prin care comunitatea locală poate propune evenimente pe tot parcursul anului; 12 localnici din Râșnov (din care 4 tineri) au iniţiat, co-organizat și/sau găzduit 11 evenimente aproape exclusiv cu artiști și resurse din comunitatea locală.
- am organizat o selecție de 8 evenimente diverse implicând artiști valoroși de la nivel național și european;
- 2 evenimente ale proiectului s-au desfăsurat în spații alternative private;
- peste 1500 de localnici din Râșnov și peste 300 de turiști au fost participanţi la aceste evenimente în public
- peste 60 de artiști locali, naţionali și internaţionali au participat la evenimentele din proiect.

Este un proiect multiplicator, care schimbă atitudini și dă încredere membrilor comunității.

Resurse umane implicate: 1 director, 4 voluntari
Buget total alocat 2023: aprox. 20000 euro


| Date beneficiari direcţi
    - peste 1500 de localnici din Râșnov participanţi la evenimente;
- 12 localnici din Râșnov care au iniţiat, co-organizat și/sau găzduit evenimente;
- 4 tineri din Râșnov care au iniţiat și co-organizat evenimente;
- peste 60 de artiști / invitaţi la evenimente;
- peste 300 de turiști prezenţi la evenimente;
- 5 persoane din echipa Mioritics și 1 persoana de la UCIMR.


| Activitati
    Plecând de la problemele identificate mai sus proiectul are 3 direcții: agenda culturală, audiența locală și implicarea comunității. Ca să avem un impact semnificativ asupra acestora metodologia noastră este următoarea:
- am făcut o selecție de evenimente diverse implicând artiști valoroși de la nivel național;
- suplimentar am lansat o campanie prin care comunitatea locală poate propune evenimente pe tot parcursul anului; inițiatorii vor fi sprijiniți și incurajați să se implice direct și la organizarea acestor evenimente; în felul acesta urmărim să creștem încrederea și implicarea membrilor comunității și să nu mai fie doar receptori culturali;
- am discutat cu tinerii din comunitate și după mai multe consultări cu ei am identificat inițiative pe care să le sprijinim și să devină evenimente pentru ei; am crescut astfel increderea și implicarea lor în viața comunității;
- câteva evenimente ale proiectului s-au desfăsurat în spații alternative publice sau private; această abordare va crește dorința publicului de participare, va crește mândria și implicarea gazdelor și va îmbunătăți imaginea orașului ca spațiu cultural divers și creativ;
- toate evenimentele culturale din proiect au fost cu acces gratuit astfel încât oferta culturală să fie accesibilă indiferent de vârstă și stare materială;
- campania de comunicare este una creativă și adaptată comunității din Râșnov (ex: „orașul e și al tău”, „toate evenimentele sunt importante indiferent de amploare”.


| Rezultatele proiectului
    În 2023 am avut următoarele rezultate:

8 evenimente organizate de Mioritics pentru comunitate cu artiști și programe la nivel național și european (concerte, proiecții de film).

11 evenimente inițiatie și organizate de comunitatea locală cu sprijinul nostru (teatru, prelegeri, ateliere, concerte de folk, colinde, lansarea unei cărți de poezii, târg de Crăciun). Aceste evenimente au implicat aproape exclusiv artiști și resurse din comunitatea locală.

12 localnici din Râșnov (din care 4 tineri) care au iniţiat, co-organizat și/sau găzduit evenimente. Aceștia au căpătat curajul și atitudinea unor lideri în comunitate. Ei au devenit un fel de consilieri pentru echipa Mioritics în alte proiecte la nivel local.

Peste 40 de artiști locali au participat la evenimente și s-au bucurat de aprecierea publicului larg și peste 20 de artisti naţionali și internaţionali au descoperit Râșnovul ca un spațiu cultural activ și inovator.

2 spații private au fost folosite și descoperite de publicul larg.

Peste 1500 de localnici din Râșnov și peste 300 de turiști au fost participanţi la aceste evenimente în public.

5 persoane din echipa Mioritics și 1 persoană de la UCIMR care s-au implicat activ în proiect și-au dezvoltat abilităţile de organizare evenimente și comunicare cu comunitatea locală.

Rezultat neplanificat: un partener din Croația a aflat despre abordarea noastră și a inițiat un proiect în 3 comunități (Šibenik-Croația, Kaunas–Lituania, Râșnov) care a câștigat în decembrie 2023 finanțare prin programul Erasmus+. Vom dezvolta astfel evenimentele în 2024–2025 cu focus pe seniori


| Parteneri
    Asociația Mioritics, Primăria Râșnov și Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

| Despre organizator
    Asociația Mioritics, înființată în 2004, este o organizație cu misiunea de a susţine dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale din România.
Mioritics a primit în 2021 Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria E – „Patrimoniul cultural național”, în semn de apreciere pentru contribuția importantă ...

Direcţiile de acţiune ale asociaţiei sunt ecoturismul, educaţia şi patrimoniul cultural iar grupurile ţintă sunt aprox. 50 de comunităţi din judeţele Braşov, Sibiu, Mureş.


| Website proiect
    https://www.facebook.com/rasnovunplugged



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->