close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Climb Again HUB



| Organizator:
    Asociatia Club Sportiv Climb Again
| Categorie:
    Incluziune socială
| Problema de fond
    Potrivit Agentiei Nationale pentru Persoane cu Dizabilitati, in Romania sunt aprox. 95000 de nevazatori (~2,700 sunt copii). Pentru o mare parte din ei viata inseamna trairea in completa izolare, in comunitati inchise (scoli speciale si mediul familial) accentuand neimplicarea in societate si neincrederea in fortele proprii. Doar 2,63% din nevazatori au locuri de munca (un procent al somajului mult peste media europeana).
Izolarea se manifesta in toate aspectele cotidiene. Un raport NDPDCA indica procentul persoanelor cu deficiente si dizabilitati care fac sport ca fiind intre 3-10%. Sunt necesare abordari specifice care sa adreseze nevoile acestor persoane si sa le ofere un cadru incluziv de activitati. Asociatia Climb Again desfasoara din 2014 programe si proiecte care au ca scop cresterea autonomiei folosind terapia prin escalada.


| Scopul proiectului
    Proiectul vizeaza imbunatatirea abilitatilor de viata pentru 350 de copii si tineri nevazatori din tara printr-o abordare integrata folosind terapia prin escalada, imbunatatirea abilitatilor de orientare, tehnici de invatare prin joc sustinute de contributia multidisciplinara a unei echipe de specialisti.

Climb Again HUB Climb Again HUB Climb Again HUB

| Aria geografica
    Arad, Timisoara, Cluj Napoca, Targu Frumos (Iasi), Buzau, Bucuresti

| Rezumat
    In Romania, a fi nevazator inseamna pentru multi pierderea totala a independentei. Aceasta stigma sociala face ca pentru cei peste 95,000 de nevazatori din Romania, viata sa insemne trairea in completa izolare, neimplicare sociala si neincredere in fortele proprii. Stigma sociala are impact in dezvoltarea fiecarui nevazator limitandu-i si mai mult sansele de integrare sociala si profesionala: doar 2,63% din nevazatori au locuri de munca (un procent al somajului mult peste media europeana).

Escalada este unul dintre sporturile care genereaza cel mai usor starea de flux, de a trai in prezent si de a te concentra 100% pe ce faci acum. Prin activitati beneficiarii isi dezvolta motricitatea fina si grosiera, abilitatile de viata independenta si incluziune.

Proiectul Climb Again HUB - comunitatea de cataratori nevazatori - derulat intre februarie 2020 – decembrie 2020, adreseaza nevoia copiilor si tinerilor cu deficiente de vedere din 6 orase din Romania printr-o abordare inedita: terapia prin escalada.

350 de copii cu deficiente de vedere din cele 7 scoli speciale din tara au participat la activitati de catarare sportiva (terapie prin escalada) si ateliere senzoriale si activitati de orientare cu bastonul alb pentru dezvoltarea abilitatilor de viata, cresterea increderii in sine si a autonomiei. Activitatile s-au desfasurat in centrele de escalada din Bucuresti si din tara (la centrul Climb Again din Bucuresti, in cadrul scolilor speciale prin amplasarea de panouri de escalada si a centrelor de escalada partenere).




| Date beneficiari direcţi
    350 copii si tineri cu varsta intre 7 si 18 ani (aprox 50 de copii din fiecare scoala). Copii sunt din toata tara si beneficiaza de serviciile educationale ale scolilor in regim de internat

| Date beneficiari
    Peste 1000 de persoane - familii ale copiilor si tinerilor cu deficiente de vedere, comunitatea extinsa, profesori

| Activitati
    2020 a venit cu bucuria dezvoltarii proiectului si cu provocarile de adaptare la situatia impusa de pandemie.
Proiectul a presupus montarea unor panouri de catarat in fiecare din cele 7 Scoli Speciale din tara (panouri cu inaltimi intre 4,6m si 7,2m si cu 2-5 manse de catarare) si dezvoltarea unor parteneriate cu salile de catarare One Move din Timisoara si cu Zero Gravity din Iasi, pentru a facilita accesul nerestrictionat si continuu al copiilor si tinerilor cu deficiente de vedere la sesiuni de antrenamente saptamanale.
Minicentrele de escalada s-au transformat intr-o retea de servicii de catarat si dezvoltare personala pentru copiii nevazatori din toate cele 7 scoli. 350 de copii si tineri cu deficiente de vedere din tara au beneficiat de sesiuni saptamanale de terapie prin escalada, antrenamente si sesiuni lunare de dezvoltare personala si instructaj pentru folosirea bastonului alb.

Furnizarea interventiilor si terapiilor au dat rezultate:

- 200 antrenamente (fizice si online) pentru cei 350 beneficiari
- 50 de ateliere dezvoltare personala si instructaj in utilizarea bastonului alb
- 6 panouri de catarat in salile de sport ale Scolilor Speciale (Buzau, Targu-Frumos, Cluj, Bucuresti, Arad si Timisoara), ultimul in curs.
Am trimis familiilor in nevoie 900 tichete sociale si am realizat o campanie de strangere de device-uri pentru accesul facil la tehnologie - 70 buc.
- dintre beneficiari se contureaza deja si noi membrii in componenta lotului de paraclimb



| Rezultatele proiectului
    Obiectivul nostru pentru cei 350 de elevi a urmarit la finalul proiectului o imbunatatire a motricitatii (pe aspectele: coordonare dinamica, echilibru/coordonare statica), o mai buna constiinta de sine si perceptie a schemei corporale, o dezvoltare in planul emotiilor (alfabetizarea emotiilor, exprimarea emotiilor, gestionarea emotiilor si integrarea lor) si a atitudinii pozitive.

Imbunatatirea starii de bine a celor 350 de elevi si cresterea increderii in sine prin expunerea la noi activitati si un nou mediu de crestere. Atelierele online s-au concentrat pe mobilitate, coordonare si oferirea unui spatiu sigur pentru exprimarea emotiilor legate de situatia covid19.

In cadrul instructajului cu Baston Alb (sustinut de Razvan Nedu - nevazator) elevii au fost expusi unui model insprational care si-a depasit dizabilitatea si s-a integrat social.

Promovarea mesajului normalitatii nevazatorilor. Ne dorim sa schimbam atitudinea societatii cu privire la tinerii cu deficiente de vedere prin orice proiect implementat. Printr-un discurs pozitiv si prin promovarea povestilor de succes de la Climb Again, influentam perceptia generala asupra potentialului tinerilor cu dizabilitati si contribuim la integrarea lor – fie ca vorbim de integrarea celor pentru care cataratul devine o vocatie (performanta sportiva), fie prin apartenenta la comunitate.
Peste 100.000 de oameni au aflat despre proiect si povestile tinerilor nevazatori din Romania prin intermediul social media



| Bugetul
    468,000

| Parteneri
    7 Scoli Speciale pentru deficiente de vedere din tara si Bucuresti

| Website proiect
    www.climbagain.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->