Participanti & Proiecte
Safe Space for Women and Girls
|
Organizator: Asociația Necuvinte |
|
Sectiune: Servicii de Asistență socială |
Încă de la începutul crizei refugiaților, Asociația Necuvinte a fost implicată în răspunsul umanitar, iar Safe Space a reprezentat o extindere a acestei intervenții inițiale. Ne-am bazat pe experiența acumulată în răspunsul umanitar de un an de zile anterior, pentru a identifica nevoile critice ale beneficiarilor noștri, precum siguranța, protecția, accesul la informații și servicii referitoare la violența de gen, sănătatea reproducerii și sexuale, precum și sprijinul psihologic și social necesar în astfel de situații dificile. Facilitatoarea noastră comunitară, vorbitoare de rusă și ucraineană, a fost esențială pentru actualizarea constantă a nevoilor și asigurarea unei intervenții prompte și eficiente.
Iar pe lângă nevoile critice, am prioritizat și susținut eforturile de integrare, oferind un sprijin adaptat și comprehensiv.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a fost să ofere persoanelor refugiate din Ucraina un mediu sigur pentru a-și identifica nevoile de servicii legate de sănătatea reproducerii și violența domestică și de gen.
Acest spațiu a fost conceput ca un mediu de suport și consiliere primară, inclusiv asistența și servicii de integrare, cu posibilitatea de a direcționa beneficiarii către alte servicii specializate în funcție de nevoile identificate.
| Acoperire
București
| Rezumat
Proiectul Safe Space for Women and Girls a fost conceput pentru a răspunde nevoilor complexe și urgente ale refugiaților din Ucraina, oferind un mediu sigur și sprijin pentru asigurarea protecției, demnității și integrării lor în comunitate.
Obiectivele proiectului au fost orientate către facilitarea accesul la servicii și informații esențiale pentru prevenirea violenței domestice și de gen, promovarea sănătății reproducerii și sexuale, a integrării comunitare și formării rețelelor de sprijin.
Echipa noastră de specialiști dedicați, a furnizat o gamă largă de activități și servicii integrate pentru a răspunde nevoilor și vulnerabilităților multiple: facilitarea comunitară și identificarea nevoilor, ateliere pentru prevenirea violenței de gen și abuzului, cursuri și consiliere în sănătatea reproducerii și sexuală, cursuri de limba română, consiliere psihologică individuală și de grup, activități de socializare și recreative, distribuire de articole de primă necesitate, kit-uri de demnitate, asistență și intervenție socială și advocacy pentru respectarea drepturilor fundamentale.
Eforturile noastre au transformat ”Safe Space” într-un mediu nu doar sigur, ci și un loc în care demnitatea fiecărui refugiat a fost pusă în valoare, oferind beneficiarilor acces la informații și resurse esențiale pentru gestionarea nevoilor lor. Am sporit conștientizarea asupra violenței de gen, consolidând solidaritatea între femei și demontând mituri și informații eronate despre sănătatea reproducerii și sexuale, ajutându-i pe beneficiari să ia decizii informate. Am observat o evoluție pozitivă în starea emoțională a beneficiarilor, chiar și la cei mai reticenți inițial, iar asistența socială și abilitarea lingvistică au fost instrumente esențiale pentru integrarea lor eficientă.
| Date beneficiari direcţi
2770 femei, barbați, adolescenți, copii
| Activitati
Intervenția noastră a acoperit o serie de activități esențiale pentru a răspunde nevoilor refugiaților:
*Facilitarea comunitară: Prin intermediul facilitatoarei noastre, am gestionat relațiile și comunicarea între beneficiari, asigurându-le accesul la servicii și activități.
*Ateliere și sesiuni individuale privind creșterea gradului de conștientizare în domeniul violenței domestice și de gen, acoperind o varietate de subiecte: relații sănătoase, roluri de gen, stereotipuri, consimțământ, forme de violență, inclusiv sfaturi de prevenire a traficului de persoane, abuzului și exploatării sexuale.
*Cursuri săptămânale în Sănătatea Reproducerii și Sexuală, facilitate de medicul de planificare familială.
*Cursuri de limba română pentru adulți și copii, facilitate de profesoara de limba română, de 3 ori pe săptămână.
*Consiliere psihologică individuală și de grup, facilitate de psihologul clinician al Asociației Necuvinte, pentru gestionarea stresului și a traumelor.
*Activități recreative: Ateliere de colaj, jocuri de apă pentru copii, participare la Festivalul de Muzică ”George Enescu”, concert de acordeon pentru copii;
*Ateliere săptămânale de socializare și dezvoltare personală pentru adolescenți;
*Intervenție și advocacy pentru apărarea drepturilor fundamentale în cazul unui refugiat arestat.
*Distribuire de kit-uri de demnitate cu articole de primă necesitate și produse esențiale precum încălțăminte, pamperși și teste COVID pentru siguranță și confort.
| Rezultatele proiectului
Beneficiarii proiectului au primit sprijin individualizat pentru a avea acces la informații, servicii și activități în cadrul Spațiului Sigur. Workshop-urile dedicate violenței domestice și de gen au avut un impact semnificativ, sporind nivelul de conștientizare și împuternicind beneficiarii să identifice și să ceară ajutor în situații dificile. Aceste sesiuni au contribuit la consolidarea solidarității între femei, inclusiv printre cele care aveau inițial convingeri misogine internalizate.
Pe o perioadă de 12 luni, beneficiarii și-au îmbunătățit abilitățile lingvistice, fapt ce le-a deschis noi oportunități de angajare, educație și integrare socială. Informațiile și resursele oferite privind sănătatea sexuală și drepturile reproductive au facilitat decizii informate și accesul la servicii medicale esențiale. De asemenea, am reușit să demontăm mituri, cum ar fi ideea că sarcina poate apărea doar dintr-un sărut sau că menstruația este un proces murdar.
În paralel, terapia individuală și de grup a contribuit substanțial la transformarea mintală pozitivă a beneficiarilor, inclusiv a celor mai reticenți inițial.
Iar pentru a asigura accesul la servicii esențiale și pentru a evita evacuarea, beneficiarii au avut parte de sprijin integral, incluzând asistență socială, educație, servicii medicale, consiliere legală.
Totodată, proiectul nostru a avut onoarea de a fi prezentat ca bună practică în cadrul unei vizite speciale a Ambasadoarei SUA la București și de a fi promovat în Rețeaua Women Against Violence Europe.
| Parteneri
Primăria Sectorului 2; DGASPC Sector 2; Institutul Est European de Sanatate a Reproducerii; UNFPA; UK AID; Global Fund for Women
| Despre organizator
Asociația Necuvinte este o organizație neguvernamentală, înființată în anul 2013 cu scopul de a lupta împotriva discriminării, abuzului și a violenței de gen.
Activitatea noastră se concentrează pe 4 direcții majore:
1.Intervenție și ajutor în cazurile de violență domestică. Serviciile oferite de noi sunt gratuite
2.Acțiuni de lobby și advocacy
3.Campanii de informare și conștientizare și proiecte de educație preventivă
4.Formarea specialiștilor din sistemul de justiție și nu numai.
| Website proiect
https://www.necuvinte.ro/proiecte-curente/spatiu-sigur-pentru-femei-si-fete/