Participanti & Proiecte
O masa calda
|
Organizator: SSSP/ O masa calda |
|
Categorie: Proiecte si campanii de Responsabilitate Sociala |
In contextul cresterii inegalitatii sociale si costurilor traiului, nevoia apararii dreptului universal la hrană prin solutii sustenabile si inovative cu implicare comunitara este imens. Noi am dovedit sustenabilitatea și inovativitatea proiectului comunitar “O masa calda”: oferim o masa cu toti nutrientii necesari persoanelor aflate in nevoie printr-un management inteligent si responsabil. Nevoia de replicabilitate a acestui proiect este formulata de alte comunitati si este necesara.
| Scopul proiectului
O masa caldă are scopul de a construi proiecte comunitare sustenabile și inteligente pentru incluziunea sociala. Oferirea hranei calde gratuite pentru cei care au nevoie – 2 lei pentru o porție cu toți nutrienții necesari este un proiect ce functioneaza la nivel micro si care poate fi replicabil la nivel national.
Obiectivele proiectului privesc continuarea cantinelor sociale initiate cu o implicare comunitara tot mai larga si replicarea la nivel national a modelului.
| Aria geografica
Cluj Napoca si Bucuresti
| Rezumat
40.3% din populația Romaniei se afla in risc de sărăcie si excluziune sociala. Prin proiectul de fata oferim o solutie inovativa si sustenabila si aparam doua valori: dreptul fiecaruia la o masa calda, fara nici o discriminare, si dreptul fiecaruia de a se implica in propria comunitate prin voluntariat, fara nici o discriminare, pentru a creste solidaritatea si incluziunea sociala.
Oferim saptamanal peste 300 de portii, fara o structura administrativa si de management, de aceea consideram proiectul nostru ca fiind usor replicabil, adaptabil si sustenabil.
Proiectul a inceput in 1 iunie 2013 si continua pe o perioada nedeterminata.
2013, Cluj: 1 cantina
Un grup de voluntari neafiliați vreunei asociații gătesc la Cantina Primăriei de pe strada E. Zola. În timp, se alătură voluntar ai clubului Rotary Visio Cluj.
De atunci, în fiecare joi, la ora 16 se oferă aproximativ 50 de mese calde iar începând din 2014, chiar mai multe.
2014, Cluj, a 2-a și a 3-a cantina
Se deschide a doua cantină, la Centrul Social de Urgență unde Medicii de la Psihiatrie Infantilă Cluj Napoca gătesc o masă caldă pentru rezidenții centrului - bătrâni și familii cu copii care au fost evacuați si au rămas fără locuințe. În fiecare joi, la ora 17 sunt servite 50 de mese calde.
2014 Sfârsitul anului, George Jiglau începe coordonarea celei de-a treia cantine, La sediul FSPAC, in fiecare joi, sunt pregătite aroximativ 100 de porții pentru copiii de la Uniunea Creștină, Familia Regăsită și Fundația pentru Copii și Familie.
2014 noimebrie,
2014 București, noi.: a 4-a cantina
Se deschide prima cantina în București la Centrul OMINIS, pentru 100 de portii pentru cei care au nevoie, fara nici o discriminare.
| Date beneficiari
Nu este cazul.
| Rezultatele proiectului
Proiectul început în 1 iunie 2013, s-a dezvoltat natural, fiind bazat exclusiv pe voluntariat pentru: aprovizionare, gătit, distribuție, administrare, strangere de fonduri. În 2 ani proiectul s-a replicat de 4 ori la nivel national.
Managementul inteligent al resurselor alimentare: 100 de portii la 150 lei, managementul inteligent al timpului: in 2 ore de gatit se realizeaza portiile si persoanele sunt intotdeauna servite la aceeasi ora, de doi ani de zile, proiectul se bazeaza exclusiv pe voluntariat si donatii si este extrem de incluziv, reusind sa atraga incredere, simpatie si prestigiu la nivelul intregii societati, demonstrand solidarizarea societatii.
| Argument
Proiectul este simplu si indragit de comunitate. Noi am reusit ca prin incredere si dedicatie sa mentinem acest proiect, fara a ne birocratiza, fara a construi sisteme ci bazandu-ne pe sustenabilitate comunitara.
| Bugetul proiectului (in RON)
19000
| Parteneri
Salad Box, partener sectorul privat, si Societatea Studentilor de Stiinte Politice, Cantina Primariei, Directia Generala de Asistenta Sociala Bucuresti, Centrul Social de Urgenta Cluj.
| Website-ul proiectului
www.omasacalda.ro