Participanti & Proiecte
Ajutati Copiii sa Spere
|
Organizator: World Vision Romania, Biroul zonal Iasi |
|
Categorie: Programe |
Programul a debutat in 1997, initial raspunzand situatiilor de urgenta din comunitate pe directiile de actiune stabilite, pentru ca mai apoi sa identifice membri ai comunităţii care doresc sa-si asume responsabilitatea implicarii in transformarea comunităţii, formând grupuri de iniţiativă. In cei 14 ani de implementare a proiectului, 2500 de copii din cele 5 comune au reprezentat beneficiarii directi ai programului, la acestia adaugandu-se familiile lor si comunitatile in sine ca si beneficiari indirecti. In momentul initierii programului, situatia economica a comunitatilor era puternic afectata de lipsa locurilor de munca si a posibilitatilor de a face din agricultura si din cresterea animalelor un mijloc optim si eficient pentru o viata decenta. Infrastructura scolara si serviciile medicale la nivel de comunitate lasau mult de dorit.
| Scopul programului
„Programul „Ajutati copiii sa spere” a fost un program de dezvoltare comunitara care si-a propus sa promoveze dezvoltarea durabila a comunitatii, imbunatatirea calitatii vietii in concordanta cu aspiratiile membrilor comunitatii, prin intarirea capacitatii membrilor comunitatii si a institutiilor comunitare, administrarea mai eficienta a resurselor, actionând in parteneriat cu membrii comunitatii în directii precum: bunastarea copiilor si familiilor acestora in cadrul comunitatii, capacitarea si incurajarea tuturor copiilor sa devina agenti ai schimbarii, relatii interumane transformate.
| Aria geografica
Judetul Iasi - comunele Aroneanu, Ceplenita, Costuleni, Golaiesti si Vladeni
| Rezumat
Programul "Ajutati Copiii sa Spere" a fost un program de dezvoltare comunitara care promoveaza dezvoltarea durabila a comunitatii, imbunatatirea calitatii vietii in concordanta cu aspiratiile membrilor comunitatii, prin intarirea capacitatii membrilor comunitatii si a instituţiilor comunitare, administrarea mai eficienta a resurselor, actionand in parteneriat cu membrii comunitatii in urmatoarele directii:
- bunastarea copiilor si familiilor acestora in cadrul comunitatii,
- capacitarea/ incurajarea tuturor copiilor sa devina agenti ai schimbarii,
- relatii interumane transformate.
Programul a debutat in 1997, pentru inceput raspunzand situatiilor de urgenta din comunitate pe directiile de actiune stabilite, pentru ca mai apoi sa identifice membri ai comunitatii care doresc sa-si asume responsabilitatea implicarii in transformarea comunitatii, formand grupuri de initiativa.
In prezent, in toate cele cinci comune in care acest program s-a derulat s-au constituit asociatii de dezvoltare comunitara (mici ONG-uri)al caror rol este acela de a scrie proiecte pentru a atrage fonduri de la UE (si nu numai), care sa asigure dezvoltarea comunitatilor rurale in noul context al Romaniei ca stat membru UE si, in final, sa asigure durabilitatea programului de dezvoltare comunitara initiat in parteneriat cu World Vision.
| Date beneficiari
Beneficiarii directi au fost 2500 de copii din toate comunele partenere. Cei selectati au fost copii din familii sarace, vulnerabile.
| Rezultatele programului
- 2500 de copii care au beneficiat direct de activitatile din proiec – in functie de nevoile locale, membrii comunitatii propuneau proiecte care erau, ulterior, finantate de World Vision. Una din conditiile de finantare a proiectelor era ca cei 2500 de copii sa ne numere printre beneficiari. ;
- Peste 5600 de copii si adultii au beneficiat indirect de activitatile din proiect: sesiuni de informare/pregatire pe diferite teme, imbunatatindu-si conditiile de lucru (in special in scoli, in proiectele care au avut ca rezultat dotarea acestora) ;
- Peste 600 de mici fermieri care au beneficiat de activitatile organizate in cadrul componentei de dezvoltare economica; – astfel, au putut sa eficientizeze modul in care lucrau, sa creasca profitul obtinut din activitatile agricole si veniturile familiei.
- 5 Asociatii de dezvoltare comunitara (mici ONG-uri locale) lconstituite juridic. Incepand cu anul 2007, cand au luat fiinta cele cinci Asociatii, obiectivele World Vision s-au concentrat pe cresterea capacitatii organizationale a Asociatiilor. Au fost organizate schimburi de experienta cu alte asociatii de dezvoltare comunitară rurala si cursuri de pregatire a membrilor, in urmatoarele domenii precum: management de proiect, planificare strategică, accesarea surselor de finanţare etc. 3 dintre aceste asociatii au reusit deja sa atraga finantari pentru proiecte derulate in comunitate (un proiect de constientizare a efectelor migratiei in strainatate a parintilor, in cautare de locuri de lmunca, asupra copiilor finantat de compania Disney,un proiect de sprijinire a batranilor etc.
| Bugetul programului (in RON)
9900000
| Parteneri
Primariile din comunele Aroneanu, Ceplenita, Costuleni, Golaiesti si Vladeni, Consiliile locale din comunele Aroneanu, Ceplenita, Costuleni, Golaiesti si Vladeni; Institutia Prefectului judetului Iasi; Consiliul Judetean Iasi; Mitropolia Moldovei si Bucovinei; Inspectoratul Scolar Judetean Iasi; Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi; Autoritatea de Sanatate Publica Iasi; Camera Agricola Iasi; Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Iasi; S.C Masterprint Iasi; ONG-URI locale; Mass media
| Website-ul programului