Participanti & Proiecte
La TINEri este Puterea
|
Organizator: Asociatia The Social Incubator |
|
Categorie: Educație, Învățământ, Cercetare |
Programul „La TINEri este Puterea” propune sesiuni de formare și consiliere tinerilor din categorii vulnerabile (în special ale tinerilor din sistemul de protecție a copilului sau tinerilor aflați în ani terminali la instituții de învățământ cu promovabilitate scăzută la examenul de Bacalaureat) pentru a crește șansele de angajabilitate ale acestora.
În 2019, potrivit datelor comunicate de Ministerul Educației Naționale (MEN), rata de promovare după soluționarea contestațiilor înregistrată de absolvenții care au finalizat studiile liceale în promoția 2018-2019 și au susținut probele examenului de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2019 a fost de 75,5%.
Programul are o componentă importantă de motivare și încurajare a tinerilor din categorii vulnerabile de a-și identifica și urma profilul vocațional individual
| Scopul proiectului
Scopul programului „La TINEri este Puterea” este de a crește șansele tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, din categorii vulnerabile, de a deveni activi pe piața muncii.
Obiective specifice:
1. Oferirea de oportunități educaționale pentru integrarea socio-profesională unui număr de 800 de tineri proveniți din categorii vulnerabile în sesiunile live
2. Implicarea a 5000 de tineri în activități de învățare on-line;
3. Susținerea inserției profesionale a tinerilor valorificând rețelele de parteneri și angajatori din comunitate
| Aria geografica
Bacău, Botoșani, București, Caraș-Severin, Constanța, Ialomița, Ilfov, Târgu-Mureș, Vâlcea
| Rezumat
Programul „La TINEri este Puterea” este un program local, desfășurat în România ca parte a inițiativei #YOUthEmpowered, lansată de Grupul Coca-Cola HBC cu obiectivul de a crește șansele tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, din categorii vulnerabile, de a deveni activi pe piața muncii. Focus-ul proiectului este pe tinerii greu angajabil, în special tinerii NEETs, tineri din sistemul de protecție a copilului, tineri aflați în ani terminali la instituții de învățământ cu promovabilitate scăzută la examenul de Bacalaureat, absolvenți ai învățământului liceal care nu au promovat examenul de Bacalaureat cel puțin o dată.
NEET este un acronim pentru sintagma „Not Employed, in Education or Training” și corespunde segmentului tânăr al populației, de ambele sexe, care nu activează pe piața muncii și nici nu sunt implicați în vreun proces educațional.
Conform Eurostat, în 2019*, procentul de tineri cu vârste cuprinse între 20 și 34 de ani din categoria NEET din România era de 19,65%, comparativ cu totalul la nivel european de 16,4%.
În ceea ce privește situația promovării examenului de Bacalaureat, conform celor mai recente cercetări ale Ministerului Educației Naționale**, în România 2 din 10 absolvenți de liceu nu se înscriu la examenul de Bacalaureat, iar 3 din 10 nu îl promovează.
Programul „La TINEri este Puterea” propune tinerilor sesiuni de formare și orientare profesională, astfel încât aceștia să fie mai încrezători în propriile capacități și mai activi pe piața locurilor de muncă.
Tinerii implicați în program sunt încurajați fie să își continue studiile și să promoveze examenul de Bacalaureat fie să își găsească un loc de muncă conform profilului vocațional.
| Date beneficiari direcţi
· 628 de tineri participanți la sesiunile live ale proiectului, cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani aflați în ani terminali de studii liceale sau profesionale, din școli cu promovabilitate scăzută la Bacalaureat și tineri încadrați într-o formă de protecție socială; · 21 de tineri preluați într-un proces individual de consiliere vocațională; · 4263 de tineri cu conturi create în aplicația de învățare a proiectului, din care 3062 de utilizatori cu min. 5 cursuri parcurse; · 2142 de tineri participanți la webinare de dezvoltare socio-profesională, alături de formatorii programului La TINEri este Puterea;
| Activitati
Programul „La TINEri este Puterea” propune un program integrat de activități educaționale pentru integrarea socio-profesională a tinerilor din categorii vulnerabile:
1. TRAINING INTENSIV DE 3 ZILE
· dezvoltarea abilităților de viață și a abilităților profesionale;
· mese asigurate pentru participanți;
· certificate de absolvire în urma participării la program.
Formările sunt structurate pe 3 zile de învățare: 1 - autocunoaștere, 2 - consiliere vocațională, 3 - elemente de planificare și gestionare a resurselor (timp, buget personal, etc.) și sunt implementate prin metode dinamice de învățare non-formală.
2. APLICAȚIE DE ÎNVĂȚARE ONLINE
Platformă cu un conținut de învățare diversificat:
· module de training pe teme de interes: comunicare, interacțiune și relaționare, managementul timpului, feedback, autocunoaștere, etc.
· Cursuri filmate de formatorii programului;
· Teste de aptitudini și personalitate.
3. WEBINARE DE DEZVOLTARE PERSONALĂ
· Ateliere online de dezvoltare personală și orientare în profesională pentru tineri din grupuri vulnerabile;
4. ACTIVITĂȚI DE CONSILIERE VOCAȚIONALĂ INDIVIDUALĂ
· Sesiuni online de consiliere psiho-socială și vocațională pentru tineri din grupuri vulnerabile;
· Sesiuni online de suport pentru cadrele didactice care lucrează cu tineri aflați în situații de risc.
Programul își propune să ofere tinerilor oportunități de dezvoltare astfel încât să fie mai pregătiți pentru piața locurilor de muncă.
| Rezultatele proiectului
Programul La TINEri este Puterea este un program de intervenție ce și-a dovedit impactul la nivelul grupului țintă dar și a comunității, cu rezultate atât pe termen scurt dar și pe termen lung. Feedback-ul pozitiv al implementării este oferit atât de către participanți cât și de partenerii instituționali implicați.
La începutul anului 2021, Asociația The Social Incubator a realizat o cercetare de identificare a impactului proiectului. Dintre rezultatele chestionarului, menționăm:
100% din respondenții la chestionar consideră că viața lor a fost influențată în bine de programul La TINEri Este Puterea.
După participarea la cursurile La TINEri Este Puterea
· 25,6% dintre respondenți s-au angajat în ultimul an
· 20,9% dintre respondenți s-au înscris la o formă de școlarizare (facultate sau școală postliceală)
· 20,9% au promovat examenul de Bacalaureat
97,2% dintre respondenți au mărturisit că au aflat informații noi în cadrul atelierelor
97,2% dintre respondenți consideră că atelierele i-au ajutat să se cunoască mai bine
100% dintre respondenți au spus că ar recomanda programul
27,7% dintre respondenți au declarat că implicarea în programul La TINEri este Puterea i-a ajutat să se dezvolte socio-profesional, menționând rolul atelierelor în dezvoltarea de noi competențe.
De asemenea, 22,2% dintre respondenți se simt mai orientați din punct de vedere profesional, mai capabili să își asume un loc de muncă.
Astfel, 49,9% dintre respondenți demonstrează un nivel îmbunătățit de abilități socio-profesionale
| Bugetul
386400
| Parteneri
Pentru implementarea cu succes a programului la nivel național, au fost dezvoltate parteneriate cu instituții din județele în care am desfășurat activități cu tinerii: instituții specializate în domeniul protecției copilului, instituții de învățământ (școli, licee și colegii). 1. Colegiul Tehnic „Mihai Bravu”, București 2. Liceul Teoretic „Traian”, București 3. Colegiul Tehnologic "Elie Radu”, București 4. Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații "Gh. Airinei", București 5. Colegiul Tehnic Energetic, București 6. Liceul Tehnologic „Sf, Ecaterina”, Urziceni, Ialomița 7. Colegiul „Grigore Moisil”, Urziceni, Ialomița 8. Biblioteca Județeană Râmnicu Vâlcea 9. Liceul Tehnologic "Theodor Pallady" Bucuresti 10. COLEGIUL TEHNIC DE TRANSPORTURI Braşov 11. Liceul Stefan Procopiu Vaslui 12. DGASPC Bucuresti Sector 2 13. Liceul Teoretic ”Ioan Cotovu” Hârșova 14. Liceu Tehnologic Dobrogea 15. Liceul Tehnologic Carsium Constanta 16. Liceul Tehnologic Ioan C Roman, Constanța 17. Liceul Teoretic Murfatlar 18. Fundația Viață și Lumină 19. Liceul D. Cantemir, Darabani
| Website proiect
https://www.latineriesteputerea.ro