Participanti & Proiecte
EDUCATIE PENTRU RESPONSABILITATE. FAMILII PENTRU VIITOR
|
Organizator: Fundatia Dezvoltarea Popoarelor |
|
Categorie: Servicii de asistenta sociala |
Conform datelor Compartimentului pentru Monitorizarea si Evaluarea Infectiei HIV/SIDA in Romania, din 1985 si pana in prezent, la nivel national au fost diagnosticate 16.997 de cazuri HIV/SIDA .HIV/SIDA ii afecteaza in special pe tineri: 1 roman din 2 care traieste cu aceasta maladie are cel mult 24 de ani, potrivit statisticilor realizate de Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr.Matei Bals".
„Este important ca societatea sa nu ignore problema infectiei HIV, sa o trateze cu responsabilitate si sa ia masurile care se impun. Este important ca tinerii, in special, sa constientizeze acest aspect, sa nu uite ca exista semeni ai lor care lupta de multi ani cu aceasta boala si ca trebuie sa fie cat mai responsabili cu ei si cu apropiatii lor”(UNOPA)
Integrarea tinerilor seropozitivi reprezinta o problema de actualitate.
| Scopul proiectului
Scop: Educatia catre responsabilitate, dobândirea de abilitati de autonomie , dobandirea de cunostinte si atitudini necesare pentru a preveni transmiterea infectiei HIV, precum si insusirea de abilitati necesare unei vieti independente armoniose.
Obiective: crearea unui centru pilot in vederea asigurarii unor servicii de primire si consiliere pentru mame HIV+ impreuna cu copilul acestora si dupa caz, partener; educatia pentru munca a tinerilor seropozitivi postinstitutionalizati/ parintilor in cadrul unui atelier protejat in vederea integrarii in munca
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
Programul se adreseaza tinerilor seropozitivi, proveniti din sistemul institutionalizat. Avand in vedere ca varsta acestora in Romania este cuprinsa intre 18- 26 ani, toti isi doresc o viata cât mai normala, vor un loc de munca, sunt interesati sa dezvolte relatii/ sau sunt parte dintr-un cuplu stabil ,iar o parte din ei se confrunta cu provocarile determinate de posibilitatea nasterii unui copil.
Pentru ca au trait mult timp in institutii, au un grad scazut de responsabilitate fata de propria viata si cea a altora. Tinerele mame nu au avut o familie ca punct de reper si mediu educativ si nu detin informattii asupra dezvoltarii copilului/ asupra modului de crestere si ingrijire a acestora. Riscurile sunt legate de posibilitatea de transmitere a virusului catre partener si, in cazul conceperii unui copil, de lipsa unui comportament responsabil fata de sanatatea copilului.Nivelul scazut de educatie scade sansa de acces pe piata muncii, riscul de abandon datorita resurselor financiare reduse este crescut.
Activitatile de consiliere, interventie de urgenta pentru mama/ copil si/sau cuplu in perioada sarcinii si pe parcursul ingrijirii nou-nascutului, au ca obiectiv prevenirea transmiterii virusului precum si crearea unui context familial stabil care sa-i permita copilului o dezvoltare armonioasa,prevenind abandonul noului nascut.Educatia pentru munca asigura bunastarea mamelor/ cuplurilor si previne abandonul copiilor nou-nascuti.
Realizari: mame responsabile, tineri integrati in munca/ sau educati pentru a munci, copii sanatosi si familii puternice pentru societate.
| Date beneficiari
Un cuplu cu baietelul in varsta de 6 luni si o mama cu fetita de 1 an si jumatate beneficiaza in prezent de serviciile centrului pilot.2 din cuplurile consiliate sunt independente, tatii au un loc de munca iar mamele au dezvoltat abilitati pentru cresterea copiilor. Primului nou-nascut sustinut in acest program, la varsta de doi ani, medicii au confirmat ca este sanatos, desi mama este seropozitiva. Constientizarea valorii vietii s-a realizat in total cu 24 tineri seropozitivi prin sesiuni de training , care au avut ca scop incurajarea tinerilor pentru a avea un comportament mai responsabil referitor la propria sexualitate, sa dezvolte relatii responsabile si constiente, prevenind astfel transmiterea HIV. 14 tineri au participat la parcursul de educatie pentru munca in cadrul atelierului protejat, 8 au locuri de munca.
| Rezultatele proiectului
- 8 tineri seropozitivi au devenit parinti si au invatat sa fie responsabili in aceasta noua pozitie sociala
- 4 copii nou-nascuti sunt ingrijiti corespunzator, in familiile biologice
- 1 nou- nascut provenit din mama seropozitiva este diagnosticat ” sanatos” in urma respectarii cu strictete a terapiei materno-fetale si a ingrijirii adecvate dupa nastere
- 24 tineri seropozitivi sunt mai responsabili cu privire la vietile lor si a celorlalti cu privire la transmiterea virusului HIV
- 1 centru pilot functional pentru oricare tânara/ cuplu de persoane seropozitive care aleg viata, si vor sa dea nastere unui copil, beneficiind de educatie pentru intelegerea noilor responsabilitati
- 2 tati responsabili, integrati in munca, o mama reintoarsa in parcursul de pregatire pentru munca in atelierul protejat odata cu integrarea copilului la cresa
- 8 tineri seropozitivi au un loc de munca, 5 tineri sunt inca implicati in parcursul de educatie pentru munca
| Bugetul proiectului (in RON)
29410,00
| Parteneri
persoana fizica , Asociatia Internationala a Femeilor din Bucuresti (IWA ), AVSI( Italia)
| Website-ul proiectului
-