close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



CUTIA BEBELUSULUI



| Organizator:
    Asociația SAMAS
| Sectiune:
    Comportament civic și Participare publică
| Problema de fond
    România se menține printre primele locuri în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile de 5,2 la 1.000 de copii născuți vii în 2021 (date definitive pentru anul 2020, INS, februarie 2022),
Ratele de mortalitate infantile judetene variaza intre 2.5‰ si 11.6‰ (un bebeluș mai mic de un an moare la fiecare 7 ore!), 41,7% dintre copii se nasc și trăiesc în sărăcie in timp ce 1 din 10 mame este minoră.
Anual, aproape 80.000 de mame si nou nascutii lor au nevoie de ajutorul nostru.
Mii de nou-născuți din România pleacă de la maternitate pentru a ajunge în paturi insalubre, pe care de multe ori le împart cu părinții, bunicii și chiar cu frații mai mari.
În România, dreptul la sănătate al fiecărui copil este doar o declarație, nu o realitate!


| Scopul proiectului
    Creșterea cu 10% a numarului de vizite medicale in perioada perinatala.
Creșterea ratei de alaptare pana la 6 luni cu 15%.
Informarea privind beneficiile alaptarii pentru bebeluș prin consiliere în alaptare și cursuri de îngrijire a bebelușului în rândul tuturor beneficiarelor.
Folosirea Cutiei ca patut de 70% dintre beneficiare prin cresterea awarenessului cu privire la sprijinul material de tipul Cutia bebelusului - un pat sigur pentru bebelusi pana la circa 3-4 luni, produse de puericultura mica și consumabile pentru mame.


CUTIA BEBELUSULUI CUTIA BEBELUSULUI CUTIA BEBELUSULUI

| Acoperire
    Bacau, Neamț, Suceava și Bistrița

| Rezumat
    În România, un bebeluș sub un an moare la fiecare 8 ore, jduetele Suceava, Bacău, Bistrița, Neamț, având o rată mortalității infantile de peste 7 decese la o mie de născuți vii, mai mare decât media națională, 5,2 decese la o mie nascuți vii.
Cele 4 județele vizate sunt printre cele mai sărace din România. În 2021 aici s-au născut 21314 copiii, dintre care 1747 nasteri au fost la adolescente (46 de mame aveau sub 15 ani). Lipsa educației pentru parinti, asociată de cele mai multe ori cu sărăcia, este principalul motiv care contribuie la rata ridicată a mortalității infantile. Cutia Bebelușului vine în sprijinul mamelor și nou-născuților ca sprijin educațional și financiar, oferind protecție bebelușilor.
Sănătatea micuților constituie unul dintre cele mai relevante repere ale situației economice și sociale a unei familii, fiind în strânsă legătură cu nivelul de trai, condițiile de viață și de muncă.
Mii de nou-născuți din România pleacă de la maternitate, pentru a ajunge în paturi insalubre, pe care, de multe ori, le împart cu părinții, frații mai mari sau chiar cu bunicii.
O altă cauză a mortalității infantile este lipsa monitorizării sarcinii – aproximativ 40% dintre viitoarele mame nu merg la medic sau fac primul control de sarcină în maternitate, înainte de naștere.
Cutia Bebelușului este un program prin care contribuim la scăderea ratei mortalității infantile a copiilor, creșterea nivelului de cunoștințe ale părinților și creșterea încrederii acestora în capacitățile proprii de a crește copii sănătoși și reducerea inegalitatilor economico-sociale.


| Date beneficiari direcţi
    1300 de viitoare și proaspete mame, femei vulnerabile care provin din familii cu venitul mediu per membru sub 700 lei, care au părăsit sau urmează să paraseasca sistemul de protecție specială, care s-a aflat în situații de risc, precum victime ale violenței în familie sau ale traficului de persoane, persoană cu dizabilități, beneficiare de venitul minim garantat, persoana parte a familiilor monoparentale sau parte din familii cu mai mult de doi copii, femei de etnie romă, femei fără adăpost sau femei în alte situații de nevoie socială.


| Activitati
    Printre activități, mentionam atat promovarea programului si alăturarea de parteneri judeteni si locali, cat si pregatirea echipei de colaboratori locali din randul asistenților medicali comunitari, care sa ofere cele 1300 pachete de serviciile privind educatia in puericultura si alaptarea, respectiv si Cutia Bebelusului.
Partenerii sau cadrele medicale colaboratoare, din randul asistentilor medicali comunitari de la nivel local - care au urmat cursurile de formare continua de specialitate acordate gratuit de catre SAMAS pe platforma online www.programsamas.ro, promovează local programul.
Gravida doritoare, solicita direct pachetul de servicii Cutia Bebelusului, folosind formularul online disponibil pe www.cutiabebelusului.ro.
Ulterior, asa cum a fost cazul pentru 1800 de cereri, cererea este evaluata si validata de catre asistentul social SAMAS.
Dupa validare, pachetul de servicii este oferit prin intermediul asistentilor medicali comunitari, incepand cu informarea si planificare a vizitelor medicale pentru gravida.
Se inmaneaza Carnetul Gravidei
Se ofera curs de puericultura
Se ofera consiliere in alaptare, dupa nastere
Este acordata Cutia Bebelusului, cu peste 55 produse pentru bebelus si mama.
Activitatile au contribuit la o buna reputatie comunitara a specialistilor din sanatate, o intarire a retelei adresatei informarii privind sanatatea gravidei/mamei, o nutriție corectă pentru nou-nascuti, un somn în siguranță.


| Rezultatele proiectului
    Pachetul de servicii acordat prin intermediul asistentul medical comunitar (A) a contribuit la cresterea numarului de vizite medicale in perioada perinatala. Am reusit sa avem dialog si sa conștientizam familiile privind rata ridicata a mortalității infantile, insa si legat de solutiilor potentiale. Am acordat Carnetul Gravidei fiecarei gravide, instrument al Ministerului Sanatatii care isi propune o monitorizare a gravidei. S-a contribuit la creșterea informarii privind măsurile corecte de ingrijire a nou nascutilor prin oferirea de cursuri individuale, aplicate, proaspetelor mame. Avem un nivel mai bun pentru intelegerea privind beneficiile alaptarii pentru bebeluș, unde Cutia este perceputa ca patut sigur pentru bebelusi pana la circa 3-4 luni. Prin marturisiri directe, ne-a fost confirmat faptul ca avem o apropiere a intregii comunitati catre specialistul local din domeniul medical. Printre rezultatele obtinute este si faptul ca s-a creat in unele zone un dialog activ direct intre gravide si mamele proaspete.
Totodata, a fost o sustinere remarcabila pentru o retea de cadre medicale de la nivel local si din spitatele privind actiunile de puericultura, alaptare si sustinere materiala a proaspetelor mame.
Ne-am bucurat de aducerea in media a povestilor beneficiarelor si a specialistilor locali implicate, pentru a sustine acțiuni de educatie la nivel local


| Parteneri
    Fundația OMV Petrom și parteneriate cu Direcția De Sănătate Publică SV, Direcția De Sănătate Publică BC, Direcția De Sănătate Publică BN, Direcția De Sănătate Publică NT si peste 10 primarii locale din cele 4 județele vizate.

| Despre organizator
    Din 2013, SAMAS activează în domeniul prevenției și al educației pentru sănătate. Activitatea noastră este dedicată profesioniștilor din domeniul sănătății și părinților, deopotrivă. Formăm profesioniști din domeniul sănătății și cel educațional, pentru ca aceștia să-i poată ajuta pe părinți să ia cele mai bune decizii pentru sănătatea copiilor și derulăm programe de prevenire a mortalității infantile și de reducere a riscului de obezitate infantilă.

| Website proiect
    www.cutiabebelusului.ro



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->